Витоша (булевард в София)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Витоша.

Булевард „Царица Йоанна“ (днес „Витоша“) около 1934 г.

Булевард „Витоша“, по-известен като „Витошка“ е основна пътна артерия в центъра на София.

Булевардът започва от пл. „Света неделя“, преминава през идеалния център на София, пресича се с еднопосочния бул. „Патриарх Евтимий“, продължава покрай западната страна на парка на НДК, пресича се с бул. „България“, преминава през ж.к. „Иван Вазов“ и свършва при Южния парк при кръстовището с ул. „Бяла Черква“.

Бул. „Витоша“ е популярна с многобройните си магазини и бутици по нея. Според проучване на „Къшмън и Уейкфилд“ за 2005 г. „Витоша“ е 22-рата най-скъпа търговска улица в света[1] [2] В същото проучване за 2012 и 2013 г. бул. „Витоша“ е на 59-о място.[3]

В участъка между ул. „Алабин“ и бул. „Патриарх Евтимий“ булевардът е пешеходна зона, забранена за МПС-та, като се допуска само пресичане през перпендикулярните на „Витоша“ улици. През последните години има дебати дали Витошка да остане изцяло затворена за движението или да се отвори частично или изцяло за превозни средства. На 28 септември 2006 г. общинските съветници решават да отворят частично Витошка за собственици на търговски обекти и живеещи в района. По булеварда продължават да вървят трамваи, дори когато улицата е била затворена за други МПС-та.

Трамвайният транспорт по пешеходната част на булеварда е спрян, тъй като под този участък преминава трасето на Втори метродиаметър на Софийското метро. В целия участък, под който преминава трасето на метрото, не съществува метростанция, обслужваща тази част на бул. „Витоша“. Така след пускането на метрото и след спирането на трамвая на практика по-голямата част от булеварда с изключение на района около НДК и ул. „Алабин“ остава без транспорт.

За кратко в началото на ХХ век, булевардът се казва "Генерал Гурко" – име, което днес носи друга софийска улица. [4] [5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Столичният булевард Витоша заема 22-о място в класацията на консултантската компания Cushman&Wakefield Healey & Baker за най-скъпите търговски улици в света", в. "Сега", 29 октомври 2005 г.
  2. Христина Машкова, "Витошка" е 22-та най-скъпа търговска улица в света", dnes.bg, 28 октомври 2005 г.
  3. "Main Streets Across the World", A Cushman & Wakefield Research Publication, 2012-2013, p.6.
  4. Булевард „Витоша“ – родното Шан-з-Елизе, Вестник Строител, 20 януари 2012. Посетена юли 2013
  5. София, план "Майер", 1908 г., кодекс – Университет Бамберг. Посетена юли 2013

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]