Паоло Учело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Паоло Учело
Портрет от анонимен художник (Лувър, Париж)
Портрет от анонимен художник (Лувър, Париж)
Роден
1397 г.(1397-00-00)
Починал
10 декември 1475 г. (на 78 г.)
Флоренция, Италия
Националност италианец
Стил живопис, фреска
Учители Лоренцо Гиберти
Направление Ренесанс
Известни творби Битката за Сан Романо
Паоло Учело в Общомедия

Паоло Учело (на италиански: Paolo Uccello) (рождено име Паоло ди Доно) е флорентински художник и математик, известен с развитието на теорията за линейната перспектива в изкуството. Джорджо Вазари в своята книга „Животописи на най-значимите живописци, скулптури и архитекти“ пише, че Учело е обсебен от перспективата и би стоял буден цяла нощ в опити определи точната точка на изчезване. Той използва перспективата, за да създаде усещане за дълбочина в картините си, а не, както съвременниците си, за да разкаже различни или последователни истории. Най-известните му картини са трите представящи битката за Сан Романо (дълго време те погрешно са именувани „Битката за Сан Егидио от 1416“).

Учело работи в традицията на Късната готика и набляга върху цветовете и пищността, а не върху класическия реализъм, който се развива от съвременниците му. Стилът му е идиосинкратичен и той не оставя школа от последователи. Все пак той оказва влияние върху изкуството от 20 век и литературната критика.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейството на бръснаря и хирург Доно ди Паоло. Рожденото му име е Паоло ди Доно (Paolo di Dono). Прякорът Учело (Птица) получава, според Джорджо Вазари, заради любовта си към птиците и умението си при изобразяването им.

От 1407 г. е ученик в ателието на Лоренцо Гиберти. Учело е сред помощниците на скулптора при работата му по Вратите на Рая за баптистерия „Сан Джовани Батиста“.

В 1415 г. е приет в гилдията на лекарите и аптекарите. От 1424 г. е член на гилдията на флорентинските живописци „Свети Лука“.

В периода 1425 – 1430 прави мозайки в катедралатаСан Марко“ във Венеция, които не са запазени. Работи също и в Падуа, но дейността му е свързана най-вече с Флоренция.

Учело е от кръга художници около Филипо Брунелески, които се интересуват от перспективата като наука. Експериментира с различни перспективни системи. Занимава се и с геометрия. Често обръща повече внимание на пространственото построение на картините си, отколкото на живописното им изграждане, поради което произведенията му са твърде своеобразни. Вазари разказва, че неговият приятел Донатело го упреквал заради експериментите му от които, според него, имало повече вреда отколкото полза.

Приживе Учело не се радва на голямо признание и остава беден. Умира на 10 декември 1475 г. Погребан е в църквата „Санта Мария Новела“.

Паоло Учело е женен и има дъщеря, Антония, родена през 1456 г. Тя става монахиня в манастира „Санта Мария дел Кармине“ и подобно на баща си се занимава с рисуване.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

 • Фрески в болницата „Лелмо“: „Свети Антоний, Козма и Дамян“ – това най-ранно произведение на Учело не е запазено.
 • „Свети Георги и дракона“ – темпера върху дъска. Рисувана е около 1430 г. Днес се съхранява в музея „Жакмар-Андре“, Париж.
 • Цикъл фрески от живота на свети Франциск в църквата „Санта Тринита“, Флоренция – не са съхранени.
 • Фрески в църквата „Сан Минято ал Монте“, Флоренция: запазени са фрагменти.
 • Изображения на животни и птици в дома на Медичите: не са запазени. Вазари свидетелства, че неголеми стенописи на Учело съществували в много флорентински домове, а също и в Падуа, където живописецът отива по покана на работещия там Донатело.
 • 1436 - Рисува фрески със сцени от живота на свети Стефан и Богородица в катедралата в Прато
 • 1436 – 1440 – Фрески за манастираСанта Мария Новела“. Сравнително запазени са „Сътворение на Адам, Ева и животните“, „Грехопадение“, „Потоп“, „Благодарността на Ной“, „Пиянството на Ной“.
 • 1436 – Фреска изобразяваща кондотиера Джон Хоуквут (Джовани Акуто) на кон. Първоначално флорентинци възнамеряват да издигнат конна статуя на този военачалник, защитавал града им. Поради липса на финансови средства се задоволяват с фреска. Монументалният стенопис наподобява истинска статуя. Намира в катедралатаСанта Мария дел Фиоре“. На цокъла е подписът на Учело: „Pauli Uccelli opus“.
 • „Свети Георги убива дракона“, темпера върху дъска, Лондон, 1456 г.
 • 1456 – Рисува серия табла на тема „Битката при Сан Романо“ за украса на дома на Козимо Медичи. Днес се съхраняват в Уфици, Лувър, Лондон.
 • 1460 – „Нощен лов“ – темпера върху дъска, намира се в Оксфорд.
 • 1465 – „Олтарът от Урбино“ – полиптих предназначен за църква в Урбино, остава незавършен.
 • „Ваза“ – перспективна рисунка. Според Джорджо Вазари, Учело оставя на наследниците си многобройни рисунки, но повечето са унищожени.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]