Шадоу DN1

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шадоу DN1
Категория Формула 1 едноместен
Конструктор Шадоу
Дизайнер Тони Саутгейт
Шаси Алуминийев монокок
Двигател Форд DFV V8
Трансмисия Хевланд TL 200 5-скоростна наръчна
Гуми Гудиър
Тим UOP Shadow Racing Team
Пилоти Джаки Оливър
Джордж Фолмър
Брайън Редмън
Греъм Хил
Жан-Пиер Жарие
Дебют 1973 Голяма награда на ЮАР
Стартове 15
Победи 0
Титли при конструкторите 0
Титли при пилотите 0
Първи места на старта 0
Най-бързи обиколки 0

Шадоу DN1 е болид от Формула 1, с който отборът на Шадоу участва през сезон 1973, както и в първите два кръга от следващия сезон. Това е първият болид на Шадоу, специално направен за Формула 1 като отборът преди това участваше в спортните КанАм серии.

Разработка[редактиране | редактиране на кода]

Шадоу DN1 е първият болид на отбора, управляван от Дон Никълс във Формула 1. Тимът преди това имаше опит от състезания в спортните серии КанАм и назначи британския инженер Тони Саутгейт и Алън Рийс за проекта. Конструиран от Саутгейт, DN1 използва изцяло шаси от алуминий и задвижван с двигател Форд Косуърт DFV. Проблемите с DN1 са свързани с честите вибрации, образувани от двигателя на Косуърт, което допринася и при завиванията. Самият цвят на болида е изцяло черен, а за главен спонсор е UOP (Универшъл Ойл Продъктс).

История[редактиране | редактиране на кода]

Шадоу DN1 демонстрирано на трасето Барбер Мотоспорт Парк.

Шадоу пропуснаха първите два кръга за сезон 1973, тъй като болида не бе готов на време. Първата Гран При за DN1 e ГП на ЮАР 1973, като два екземпляра за били на разположение за Джаки Оливър и Джордж Фолмър. Макар Фолмър да е новобранец във Формула 1, той има голям опит в състезания за спортни коли, докато Оливър прекара пет сезона с Макларън и БРМ. В първото състезание за Шадоу, Фолмър донесе първите точки за тима, финиширайки шести, а състезание по-късно в Испания, американеца донесе и първия подиум, финиширайки зад победителя Емерсон Фитипалди с Лотус и Франсоа Север с Тирел. Следващото влизане в точките бе третото място на Оливър в предпоследното състезание, като с това отборът събра актив от 9 точки и завършвайки на осма позиция при конструкторите.

DN1 също е използван за новосформирания от Греъм Хил отбор, който се различава от заводския отбор по това, че е оцветен с бял цвят с главния спонсор на Хил, Ембаси. Хил не успя да постигне точки, като най-добрия резултат е 9-о място в Белгия. За следващия сезон Ембаси Хил избраха Лола като партньор за конструиране на шасита.

За сезон 1974 DN1 бе заменен с DN3, макар че новият пилот на Шадоу Жан-Пиер Жарие, трябваше да използва стария болид за първите две състезания.


Класиране във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Година Отбор Двигател Гуми Пилоти 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Точки WCC
1973 UOP Shadow Racing Cars Ford V8 Г ARG BRA RSA ESP BEL MON SWE FRA GBR NED GER AUT ITA CAN USA 9 8-и
Джаки Оливър Ret Ret Ret 10 Ret Ret Ret Ret 8 Ret 11 3 15
Джордж Фолмър 6 3 Ret DNS 14 Ret Ret 10 Ret Ret 10 17 14
Брайън Редмън DSQ
Embassy Hill Греъм Хил Ret 9 Ret Ret 10 Ret NC 13 Ret 14 16 13
1974 UOP Shadow Racing Cars ARG BRA RSA ESP BEL MON SWE NED FRA GBR GER AUT ITA CAN USA 7* 8-и
Жан-Пиер Жарие Ret Ret

* Всички точки са постигати с DN3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Шадоу DN1 в statsf1.com