73 средно училище „Владислав Граматик“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
73 СУ „Владислав Граматик“
73sou logo
Информация
Седалище София, София-град,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1968
Вид средно училище
Директор Иван Петков
Навигация
Сайт http://www.sou73.bg/

73 средно училище „Владислав Граматик“ е училище с изучаване на чужди езици. Известно е още като Втора немска гимназия. Разположено е в ж.к. „Гоце Делчев“ в град София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено през 1968 г. От началото на 1973/1974 учебна година става езиково – с преподаване на руски език, и приема името „Д-р Кирил Драмалиев“. Следват много успешни години, през 1981/1982 г. е обявено за републикански първенец и му е присъдено почетното звание „образцово“. През учебната 1989/1990 г. училището се преименува на „Владислав Граматик“.

Съвременно състояние[редактиране | редактиране на кода]

В 73. СУ с преподаване на чужди езици“Владислав Граматик“ се обучават около 1500 ученици в трите степени на общото образование.

В него се изучават разширено чужди езици (немски като профилиран и руски). Училището подготвя своите възпитаници с позитивно отношение към немската култура и нрави.

Всяка година се осъществява прием на ученици след завършен 7 клас в пет паралелки с чуждоезиков профил – немски език (като втори чужд език – английски, руски или френски език). Документи се приемат след успешно положени изпити по български език и литература и по математика.

Минимален приемен бал
Година Момчета Момичета Максимум
2008 31 33 36
2009 31 32 36

Училището предлага възможност за получаване на Немска езикова диплома (Deutsches Sprachdiplom, издавана от Конфедерацията на министрите на образованието в Германия) след успешно положен изпит в 12. клас. Този сертификат гарантира високо ниво на владеене на езика и дава право за обучение във висши учебни заведения в Германия и Австрия.

Години наред учениците полагат успешно изпит за получаване на сертификат за владеене на руски език към Руския културен център.