Начална страница: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Page prop maintenance
Редакция без резюме
Ред 45: Ред 45:
|}
|}
<!-- nomobile -->
<!-- nomobile -->

{{Раздел начална страница
| x = 4
| Заглавие = ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
| Съдържание = Екипът за сигурност на Фондация Уикимедия предупреждава, че напоследък потребители на Уикипедия са станали жертва на измама. Компютрите им са били заразени с вредоносен софтуер, който, когато бъде отворена Уикипедия, показва фалшив банер за набиране на дарения. Щракването върху този банер води до страница, на която потребителите са приканени да преведат пари на биткойн адрес, който '''не''' принадлежи на Фондацията.

Вредоносният софтуер заразява единствено компютри, използващи Уиндоус, и се разпространява чрез компрометирани файлове в сайтове с пиратско съдържание. Екипът за сигурност настоятелно съветва потребителите да използват на своите компютри антивирусен софтуер, който да поддържат винаги актуален. Желаещите да направят дарения за Уикипедия е най-добре да използват директно адреса '''https://donate.wikimedia.org'''
}}


<!-- СРЕДНА СЕКЦИЯ -->
<!-- СРЕДНА СЕКЦИЯ -->

Версия от 07:43, 25 януари 2019

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ

Екипът за сигурност на Фондация Уикимедия предупреждава, че напоследък потребители на Уикипедия са станали жертва на измама. Компютрите им са били заразени с вредоносен софтуер, който, когато бъде отворена Уикипедия, показва фалшив банер за набиране на дарения. Щракването върху този банер води до страница, на която потребителите са приканени да преведат пари на биткойн адрес, който не принадлежи на Фондацията.

Вредоносният софтуер заразява единствено компютри, използващи Уиндоус, и се разпространява чрез компрометирани файлове в сайтове с пиратско съдържание. Екипът за сигурност настоятелно съветва потребителите да използват на своите компютри антивирусен софтуер, който да поддържат винаги актуален. Желаещите да направят дарения за Уикипедия е най-добре да използват директно адреса https://donate.wikimedia.org

Какво ново

Фойерверки в Порто, 2019

Уикипедия ви поздравява с настъпилите празници и ви пожелава една изпълнена с надежда и оптимизъм 2023 година, в която вярата в силата на знанията, в образованието и науката и във вътрешния ни стремеж към прогрес и благоденствие за всяко човешко същество ще помогне животът на всички ни да бъде по-добър, по-светъл и по-радостен!


И не забравяйте:
        ВИЕ сте тези, които създават Уикипедия!


Не е нужно (но и не пречи) да сте белобрад професор, за да пишете в Уикипедия. Напротив, енциклопедията ви насърчава да бъдете смели! Достатъчно е да сте добросъвестни и безпристрастни, да следвате правилата, да сте добронамерени към другите и – най-важното – да имате желание да бъдете полезни на хората около вас!

Ако забележите грешки в статиите – дори само правописни или граматически – не се колебайте да ги поправите! Добавяйте и нова информация, като само не забравяйте да цитирате за нея благонадеждни източници! Може дори да опитате да създадете нова статия с помощта на Вълшебника – стига темата да е значима за Уикипедия!

По-рано в новините: Една година без Спасимир Пилев • Кралица Елизабет II почина • Русия нападна Украйна • Уикипедия в социалните мрежи

Статия на седмицата

Леонардо да Винчи (на италиански Leonardo da Vinci) е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Зрелия ренесанс. Въпреки че славата му първоначално се основава на постиженията му като художник, той става известен и със своите ръкописни дневници, в които прави рисунки и бележки по различни теми, включително анатомия, астрономия, ботаника, картография, живопис и палеонтология. Леонардо е широко смятан за гений, олицетворяващ ренесансовия хуманистичен идеал и творбите му са принос към изкуството и образец за по-късните поколения художници.

Извънбрачен син на преуспял нотариус и жена от по-ниска класа от Винчи, той чиракува при Андреа дел Верокио във Флоренция. Започва там кариерата си на художник, но след това заминава на служба при Лудовико Сфорца в Милано. По-късно отново пребивава във Флоренция и Милано, както и за кратко в Рим, като същевременно привлича голям брой последователи и ученици. По покана на френския крал Франсоа I през 1516 г. заминава за Франция, където умира през 1519 г. След смъртта му неговите постижения, разнообразни интереси, личен живот и емпирично мислене не престават да предизвикват интерес и възхищение.

Леонардо е определян като един от най-великите художници в историята на изкуството и често е смятан за основател на Зрелия ренесанс. Въпреки че има не повече от 25 основни творби със сигурно авторство – включително множество незавършени – той създава някои от най-влиятелните картини в западното изкуство. Неговият magnum opus, Мона Лиза, е най-известната му творба и често се смята за най-известната картина в света. Тайната вечеря е най-възпроизвежданата религиозна картина на всички времена, а неговата рисунка на Витрувианския човек се счита за културна икона. През 2017 г. Спасителят на света, приписван изцяло или частично на Леонардо, поставя нов рекорд за най-скъпата картина, продавана някога на публичен търг.

Леонардо притежава неизчерпаемо любопитство, което ръководи мисленето и действията му. Почитан за своята техническа изобретателност, той създава концепции за летящи машини, бронирана бойна машина, за концентрирана слънчева енергия, за прототип на сумираща машина и за двоен корабен корпус. Сравнително малко от неговите проекти са конструирани или дори са били осъществими през живота му, тъй като научният подход към металургията и инженерството тогава е едва в начален стадий. Някои от по-малките му изобретения обаче навлизат неочаквано в света на производството, като автоматизирано навиване на бобини и машина за тестване на якостта на опън на тел. Той прави съществени открития в строителното инженерство, хидродинамиката, геологията, оптиката и трибологията, но не публикува откритията си и те не оказват почти никакво пряко влияние върху развитието на науката.Вижте още »

Знаете ли



Картинка на деня


Заседателната зала на Камарата на представителите на Австралия
(Сградата на австралийския парламент е открита на 9 май 1988 година.)

На 9 май през…

Христофор Колумб
Христофор Колумб

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

Награди

Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.