Мартин Райл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мартин Райл
Роден
Починал
Професия астроном и физик
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1974)
Nobel prize medal.svg

Мартин Райл (на английски Martin Ryle) е британски физик и астроном, носител на Нобелова награда по физика за 1974 за разработката на революционната технология на радиоинтерферометричните измервания със свръхдълга база.

През 1946, заедно с Вонберг, прави първата публикация на радиоинтерферометрични изследвания, въпреки че се смята, че Джоузеф Поузи прави първите радиоинтерферометрични наблюдения преди тях, в същата година. Райл наблюдава най-далечните галактики, познати по онова време. Той е и първият професор по радиоастрономия в Кеймбриджкия университет.

По време на войната, работи за Телекомуникационното научноизследователско отделение, където разработва радарно оборудване. След войната получава стипендия в Кавендишката лаборатория. Ръководи Кеймбриджката група по радиоастрономия, която съставя няколко каталога на радиоизточниците, включително Третия Кеймбриджки каталог на радиоизточниците, помогнал за откриването на първия квазар.

За приносите си в областта на радиоастрономията, Мартин Райл споделя с Антъни Хюиш Нобеловата награда по физика през 1974, първата Нобелова награда, дадена за астрономически изследвания.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]