Луи дьо Бройл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи дьо Бройл
Broglie Big.jpg
Роден
Починал
Националност французин
Професия физик
Награди Nobel prize medal.svg Нобелова награда за физика (1929)
Луи дьо Бройл в Общомедия
Nobel prize medal.svg

Луи дьо Бройл (на френски Louis-Victor-Pierre-Raymond, 7th duc de Broglie познат като Louis de Broglie) е френски физик, Нобелов лауреат за физика за 1929 г. член (1943) и пожизнен секретар на Френската академия на науките, член (1944) на Френската академия на науките.

Луи дьо Бройл прави принос към теорията на светлината: според него светлината е вид лъчиста енергия с електромагнитен характер. Всеки светлинен източник изпуска отделни малки порции (кванти) светлинна енергия, съставени от частици наречени фотони. Те се движат в пространството със скоростта на светлината, придружени от електромагнитна вълна с определена дължина.

Гербът на семейство дьо Бройл

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Активен участник в Първата световна война. След нея се отдава напълно на изучаване на физиката и по-специално електрони, атоми и рентгенови лъчи. Изучавайки същността на светлината, той потвърждава двойствената ѝ природа (частица-вълна) и днес вълните, свързани с материалните частици, носят неговото име. През 1933 г. е избран за член на Френската академия на науките, а през 1942 г. за неин постоянен секретар. След смъртта на брат си през 1960 г. унаследява родовата херцогска титла. Умира на 94-годишна възраст. Никога не се е женил.

Българска връзка[редактиране | редактиране на кода]

Българският физик Асен Дацев, като френски стипендиант на специализация в Париж, работи под ръководството на Луи дьо Бройл и става доктор в Сорбоната.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]