Бона Сфорца

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бона Сфорца
кралица на Полша
Cranach the Younger Bona Sforza.jpg
Лични данни
Други титли херцогиня на Бари,
принцеса на Росано,
кралица на Йерусалим
Родена 2 февруари 1494 г.
Вигевано, Италия
Починала 19 ноември 1557 г.
Бари, Италия
Семейство
Брак Зигмунт I
Династия Сфорца
Баща Джан Галеацо Сфорца
Майка Изабела Арагонска
Герб Coat of arms of the House of Sforza.svg
Бона Сфорца в Общомедия

Бона Сфорца (2 февруари 1494 – 19 ноември 1557 г.) е херцогиня на Бари, принцеса на Росано, кралица на Йерусалим и кралица на Полша, втора съпруга на полския крал Зигмунт I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бона Сфорца е родена на 2 февруари 1494 г. във Вигевано, Италия. Тя е дъщеря на Джан Галеацо Сфорца, херцог на Милано, и неаполитанската принцеса Изабела Арагонска, от която Бона Сфорца наследява титлите херцогиня на Бари, принцеса на Росано, кралица на Йерусалим. Бона е и племенница на Бианка Мария Сфорца, императрица на Свещената Римска Империя.

През 1518 г. Бона Сфорца се омъжва за овдовелия полския крал Зигмунт I. Двамата имат шест деца:

Бона Сфорца се отличава с голямата си красота и енергия. Още приживе на Зигмунт I тя започва да упражнява силно влияние в управлението на Полското кралство, но поради своето високомерие и чужди маниери успява да отблъсне от себе си голяма част от полското дворянство. Като кралица на Полша Бона Сфорца е известна и с покровителство си над ренесансовото изкуство, което благодарение на нея, започва да прониква силно в Полско-Литовската общност.

Отравянето на Бона Сфорца, Ян Матейко

След смъртта на Зигмунт I, новият крал Зигмунт II Август е принуден да се бори срещу силното влияние на амбициозната си майка. Бона Сфорца има план чрез династическите бракове на децата си да обедини под своя власт почти цяла Католическа Европа. В плановете ѝ обаче не е включен вторият брак на Зигмунт Август с литовската принцеса Барбара Радживил. Поради това Бона Сфорца застава начело на католическата опозиция в Полша срещу брака на краля с литовската калвинистка. Това е причината Бона Сфорца да бъде подозирана в отравянето на Барбара Радживил, която умира през 1551 г. малко след като е коронована за кралица на Полша.

След разрастването на конфликта със сина ѝ Бона Сфорца започва да се чувства несигурна в Полша и пожелава да се завърне в родните си имения в Италия. Страхувайки се, че при заминаването си в Италия майка му ще разпилее огромното си състояние и ще разпродаде обширните си поземлени имения в Полша и Литва, Зигмунт Август ѝ забранява да напуска страната. През 1556 г. Бона Сфорца успява да напусне Полша след като публично се отрича от собствеността над имотите си в кралството. Тя обаче отнася със себе си огромно парично състояние, възлизащо на над 420 000 дуката, които по-късно дава назаем на испанския крал, Фелипе II.

След като напуска Полша, Бона Сфорца се установява в родовото си имение в Бари, Италия. Там тя умира на 19 ноември 1557 г., отровена от секретаря си Джан Лоренцо Папакода. Зад убийството ѝ стои испанският крал, който не иска да изплати огромния си дълг към Бона Сфорца. След нейната смърт Полша напразно се опитва да си върне парите ѝ от крал Фелипе II.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Генеалогия[редактиране | редактиране на кода]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Франциско I Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
Галеацо Мария Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Бианка Мария Висконти
 
 
 
 
 
 
 
Джан Галеацо Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Лудовико I Савойски
 
 
 
 
 
 
 
Бона Савойска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Анна Лузигнан
 
 
 
 
 
 
 
Бона Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Фердинанд I Неаполитански
 
 
 
 
 
 
 
Алфонсо II Неаполитански
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Изабела Таранто
 
 
 
 
 
 
 
Изабела Арагонска
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Франциско I Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
Иполита Мария Сфорца
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Бианка Мария Висконти
 
 
 
 
 
 
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bona Sforza“ и страницата „Бона Сфорца“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.