Бронепалубни крайцери тип „Трюде“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бронепалубни крайцери тип „Трюде“
Armoured cruiser Troude.jpg
Бронепалубен крайцер „Трюде“
Флаг Франция Франция
Клас и тип Бронепалубен крайцер
Производител Корабостроителница Societe et Chantiers de la Gironde в Бордо, Франция
Живот
Заложен ноември 1886 г.
Спуснат на вода 22 октомври 1888 г.
Влиза в строй януари 1891 г.
Изведен от
експлоатация
утилизирани 19081922 г.
Състояние извън експлоатация
Характеристика
Дължина 95 m
Ширина 9,3 m
Газене 5,18 m
Задвижване 2 парни машини с тройно разширение, 5 котли,
2 винта
5800 к.с.
Скорост 20,5 – 20,9 възела
Водоизместимост 1954 t (нормална)
1994 t (пълна)
Броня на палубата: 40 mm
на бойната рубка: 20 mm
Екипаж 201 души
Въоръжение
Артилерия 4×138 mm
4×47 mm
4×37 mm
Торпеда 4 или 5 ×355 mm торпедни апарата[1]
Бронепалубни крайцери тип „Трюде“ в Общомедия

Трюде (на френски: Troude) са серия бронепалубни крайцери от 3-ти ранг на Националните военноморски сили на Франция, построена 1880 – 1890-те години на 19 век. Проекта е развитие на крайцерите от типа „Форбин“, спрямо които имат незначителни отличия. От проекта са построени 3 единици: „Трюде“ (на френски: Forbin), „Космао“ (на френски: Cosmao) и „Лаланд“ (на френски: Laland).

Служба[редактиране | редактиране на кода]

  • Трюде – заложен ноември 1886 г., на стапелите на Societe et Chantiers de la Gironde в Бордо, спуснат на вода на 22 октомври 1888 г., в строй от януари 1891 г. Списан и предаден за скрап през 1908 г.
  • Космао – заложен 1887 г., на стапелите на Societe et Chantiers de la Gironde в Бордо, спуснат на вода август 1889 г., в строй от 1891 г. Списан и предаден за скрап през 1922 г.
  • Лаланд – заложен 1887 г., на стапелите на Societe et Chantiers de la Gironde в Бордо, спуснат на вода на 21 март 1889 г., в строй от октомври 1890 г. Списан и предаден за скрап през 1912 г.[2]

Оценка на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Вдъхновителя на идеята за малки бронепалубни крайцери – Хиацинт Об – ги смята за идеалните разузнавачи и изтребители на търговията. Но всъщност реалните бойни качества на френските крайцери от 3-ти ранг са оценявани лошо дори от съвременниците им. Независимо от външно страшният им вид те имат множество недостатъци. Въоръжението на крайцерите е прекалено слаба, особено с отчитането на поставянето на главния калибър, което позволява да се води стрелба по борда само от половината оръдия. Стрелбата на максимална скорост не е възможна, поради силните вибрации предизвикани от машините върху корпуса. Самата скорост, около 20 възела, по мерките на 1890-те г. в никакъв случай не гарантира безопасност. Поради това и огромния таран е абсолютно безсмислен, той като крайцера ще бъде спрян при опит за таранен удар от вражеската артилерия.

Вероятно единствената възможност да се използват тези крайцери с полза в сериозна война е да се употребяват като минни заградители, тъй като почти всички те имат възможност да носят до 150 морски мини. Но към момента на влизането на Франция в Първата световна война всички нейни бронепалубни крайцери от 3-ти ранг са вече безнадеждно остарели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Все характеристики приведены по Ненахову Ю. Ю. Указ. Соч. С. 199.
  2. Все данные о службе приведены по Conway’s. Указ. соч. с. 310.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бронепалубные крейсера типа „Трюде““ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.