Даву (бронепалубен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за крайцера. За френския маршал вижте Луи Даву.

Даву
Davout-Poyet.jpg
Бронепалубен крайцер „Даву“
Флаг Франция Франция
Клас и тип Бронепалубен крайцер
Производител Корабостроителница на ВМС в Тулон, Франция
Живот
Заложен септември 1887 г.
Спуснат на вода октомври 1889 г.
Влиза в строй 1891 г.
Изведен от
експлоатация
утилизиран 1910 г.
Състояние извън експлоатация
Характеристика
Дължина 88 m
Ширина 12 m
Газене 6,58 m
Задвижване 2 парни машини с тройно разширение, 8 котли,
2 винта
9000 к.с.
Скорост 20,7 възела
(38,3 km/h)
Водоизместимост 3080 t (нормална)
Броня на палубата: 50 – 100 mm
на бойната рубка: 70 mm
Екипаж 329 души
Въоръжение
Артилерия 6×164 mm
4×65 mm
4×47 mm
2×37 mm
Торпеда 6×355 mm торпедни апарата[1]

„Даву“ (на френски: Davout) е бронепалубен крайцер от 3-ти ранг на Националните военноморски сили на Франция, родоначалник на френските бронепалубни крайцери с малка водоизместимост. По негов образец са построени значителен брой крайцери, доста близки по конструкция и силует. По-късна версия на „Даву“ става крайцерът „Суше“.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Корпус[редактиране | редактиране на кода]

Най-характерните черти на „Даву“ са огромния плугообразен таран, скосената кърма и силно извитите бордове, с цел да се осигури по-добър ъгъл за обстрел на артилерията. Крайцерът първоначално получава масивни мачти с марсове, които впоследствие са сменени с леки такива.

Силова установка[редактиране | редактиране на кода]

Силовата установка е захранвана с пара от осем цилиндрични огнетръбни котли. Самите машини имат експериментални обърнати цилиндри.

Брониране[редактиране | редактиране на кода]

Защитата на крайцера е от черупковидна (карапасна) бронирана палуба. Тя е над водолинията на 0,5 метра в центарлната част на кораба и се извива към бордовете до 1,16 метра под нивото на водата. Над палубата има кофердам, пълен с целулоза, широк 1,2 метра.

Въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

От шестте 164 mm оръдия две се намират в носовата част водят стрелба през амбразури, право по курса, останалите са разположени в спонсони, в централната част на крайцера.

Служба[редактиране | редактиране на кода]

„Даву“ е заложен септември 1887 г. на стапелите на ВМС в Тулон. На вода е спуснат през октомври 1889 г., а в строй влиза 1891 г. В 1901 г. крайцерът преминава превъоръжение с оръдия нов модел, числото на торпедните апарати е съкратено до четири, а после на два. Изведен е от експлоатация през 1910 година.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Все характеристики приведены по Ненахову Ю. Ю. Указ. Соч. С. 200.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Даву (бронепалубный крейсер)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.