Направо към съдържанието

Черимоя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Annona cherimola
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Магнолииди (magnoliids)
разред:Магнолиецветни (Magnoliales)
семейство:Анонови (Annonaceae)
род:Анона (Annona)
вид:A. cherimola
Научно наименование
Разпространение
Annona cherimola в Общомедия
[ редактиране ]

Черимоята (Annona Cherimola) е дърво от рода Annona, семейство Annonaceae. Отглежда се в тропически и субтропични региони по целия свят, включително Централна Америка, Югоизточна Америка, Южна Калифорния, Южна Азия, Австралия, Средиземноморския регион и Северна Африка. Американският писател Марк Твен нарича плодовете на черимоята „най-вкусният плод, познат на хората“.[2] Кремообразната текстура на месестата част дава второ име на плода – ябълка с крем.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Името произлиза от думата на кечуаски език chirimuya, която означава „студени семена“. Растението расте на голяма надморска височина, където температурата на околната среда е по-ниска. В Боливия, Чили, Перу, Еквадор, Венецуела и Колумбия плодът е известен като chirimoya (изписва се според правилата на испанския език).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Дървото Annona cherimola е бързо растящо, широколистно, вечнозелено, и нискораклонено. Достига до 5 – 9 метра височина.

Клоните са покрити с къси, фини косми с цвят на ръжда. Кожестите листа са дълги 5 – 25 сантиметра, широки 3 – 10 сантиметра, предимно елипсовидни, заострени в краищата и заоблени близо до дръжката на листата. Когато са млади, те са покрити с меки, фини косми с цвят на ръжда. Когато узреят, листата носят власинки само по дължината на жилките на долната повърхност. Върховете са без косми и тъмнозелени, с по-бледи жилки, гърбовете са кадифени, тъмно сиво-зелени с издигнати бледозелени жилки. Новите листа са белезникави отдолу. Те са прикрепени към клоните с гъсто окосмени дръжки, дълги от 6 до 10 милиметра.

Дърветата имат бледозелени месести цветчета. Те са дълги 3 сантиметра с много силна плодова миризма. Всяко цветче има три външни, зеленикави, месести, продълговати, пухени венчелистчета и три по-малки, розови вътрешни венчелистчета с жълти или кафяви фино сплъстени власинки отвън, белезникави с лилави петна и много тичинки отвътре. Цветовете се появяват на клоните, срещуположни на листата, единични или по двойки или групи от по три, на цветни дръжки, които са гъсто покрити с фини власинки с цвят на ръжда, дълги 8 – 12 милиметра. Пъпките са дълги 15 – 18 милиметра и 5 – 8 милиметра широки в основата.

Плодове[редактиране | редактиране на кода]

Ядливият плод черимоя е голям, зелен, с форма на сърце, дълъг 10 – 20 сантиметра, с диаметър 5 – 10 сантиметра, и кора, която изглежда, че има припокриващи се люспи. Узрява в края на зимата и началото на пролетта, като повърхността добива кафяв цвят и се напуква. Плодът тежи средно 150 – 500 грама, но изключително големи екземпляри могат да тежат 2,7 килограма.

Плодовете на черимоята се класифицират според степента на неравномерност на повърхността, както следва: Lisa, почти гладка, трудни за разпознаване ареоли; Impresa, с вдлъбнатини „пръстови отпечатъци“; Umbonata, със заоблени издатини на върха на всяка ареола; Mamilata с месести, подобни на зърна издатини; или Tuberkulata, с конични издатини, имащи връхчета, подобни на брадавици.

Черимоята съдържа множество твърди, негодни за консумация, черни, подобни на боб, лъскави семки, дълги 1 – 2 сантиметра. Семките са отровни, ако се смачкат. Подобно на други членове на семейство Annonaceae, цялото растение съдържа малки количества невротоксични ацетогенини, като анонацин, които изглежда са свързани с атипичен паркинсон в Гваделупа. Освен това, екстракт от кората може да предизвика парализа, ако се инжектира.[3]

Консумиране[редактиране | редактиране на кода]

Вкусът на плодът се описва като смесица между ананас, круша и манго. За да се разреже кората на един цял плод черимоя, е необходимо да се използва много остър нож. Обикновено се разрязва надлъжно наполовина, след което месестата част във вътрешността на черимоята се консумира с помощта на лъжица, тъй като месото на плода е кремообразно.

Хранителна стойност[редактиране | редактиране на кода]

Черимоя
Черимоя, green, raw
(Хранителна стойност за 100 g продукт)
  Основни
Енергия313 kJ (70 kcal)
Въглехидрати9.54 g
      Нишесте0 g
      Захари12.9 g
      Сукроза0.66 g
      Глюкоза5.93 g
      Фруктоза6.28 g
      Лактоза0 g
      Малтоза0 g
      Галактоза0 g
   Влакна3 g
Мазнини0.68 g
Белтъчини1.57 g
Вода88.87 g
Калций, Ca10 mg
Желязо, Fe0.27 mg
Магнезий, Mg17 mg
Фосфор, P26 mg
Калий, K287 mg
Натрий, Na7 mg
Цинк, Zn0.16 mg
Мед, Cu0.069 mg
Манган, Mn0.093 mg
Черимоя в Общомедия

Суровият плод черимоя е съставен 79% вода, 10% въглехидрати, 2% протеини, и 1% мазнини (от таблицата). Количество от 100 грама осигурява 75 калории, черимоята е богат източник на витамин B6 и умерен източник на витамин C, диетични фибри и рибофлавин (от таблицата). Плодовете са източник на калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза и захароза.

Биологични ефекти[редактиране | редактиране на кода]

Черимоята има приложение като лечебно растение. През последните години са открити вещества в растението, които имат висока антибактериална активност, а листата и семената съдържат много етерични масла. [4]

В Южна Америка от кората и листата на дървото се приготвя успокояващ и релаксиращ чай, подобряващ храносмилането, който има леко слабително действие.

Черимоята съдържа голямо количество захар и въглехидрати, затова не се препоръчва на диабетици. Важно е да се знае, че семките са отровни и те не се ядат.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Annona cherimola (Mill.). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 4 януари 2023 г. (на английски)
  2. Twain M. Kau and Waiohinu in Kilauea, June, 1866
  3. Quantification of acetogenins in Annona muricata linked to atypical parkinsonism in guadeloupe // {{{journal}}} 20 (12). December 2005. DOI:10.1002/mds.20632. с. 1629 – 3.
  4. 8 Surprising Benefits of Cherimoya (Custard Apple) // www.healthline.com. Посетен на 12 май 2022.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]