Проток: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Етикети: Редакция чрез мобилно устройство Редакция чрез мобилно приложение
Ред 57: Ред 57:
Протоците имат важна роля още в [[Древногръцка митология|древногръцката митология]], особено в [[Мит|мита]] за [[Одисей]] (смята се, че [[Сцила]] и [[Харибда]] символизират [[Месински пролив|Месинския проток]]).
Протоците имат важна роля още в [[Древногръцка митология|древногръцката митология]], особено в [[Мит|мита]] за [[Одисей]] (смята се, че [[Сцила]] и [[Харибда]] символизират [[Месински пролив|Месинския проток]]).


През [[Средновековие|Средновековието]] и [[Ново време|Новото време]] държавите, които са имали шанса да контролират протоци с интензивен морски трафик, са извличали от това значителни ползи във вид на такси и военно-политическо предимство. Чрез затварянето на своите протоци [[Дания]] може да държи Балтийско море затворено за враговете си, докато [[Османска империя|Османската империя]] – да прави същото за [[Черно море]] през [[Босфор|Босфора]] и [[Дарданели|Дарданелите]]. Въпросът за последните два протока става сериозен международен въпрос през ХІХ и ХХ в., като предизвиква войни и дългосрочни стратегии от страна на европейските държави.<ref>Виж подробности в Harry Howard, ''[https://archive.org/stream/ldpd_10984798_000?ref=ol#page/18/mode/2up?ref=ol The problem of the Turkish straits]'', Washington 1947, pp. 13-14</ref>
През [[Средновековие|Средновековието]] и [[Ново време|Новото време]] държавите, които са имали шанса да контролират протоци с интензивен морски трафик, са извличали от това значителни ползи във вид на такси и военно-политическо предимство. Чрез затварянето на своите протоци [[Дания]] може да държи Балтийско море недостъпно за враговете си, докато [[Османска империя|Османската империя]] – да прави същото за [[Черно море]] през [[Босфор|Босфора]] и [[Дарданели|Дарданелите]]. Въпросът за последните два протока става сериозен международен въпрос през ХІХ и ХХ в., като предизвиква войни и дългосрочни стратегии от страна на европейските държави.<ref>Виж подробности в Harry Howard, ''[https://archive.org/stream/ldpd_10984798_000?ref=ol#page/18/mode/2up?ref=ol The problem of the Turkish straits]'', Washington 1947, pp. 13-14</ref>


Отбраната на [[Ла Манш]] от инвазия на французи и германци се превръща в ключов въпрос за [[Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия|Великобритания]]. Заради това тя развива своя силен [[флот]] и държи на неутралитета на земите на днешна [[Белгия]].
Отбраната на [[Ла Манш]] от инвазия на французи и германци се превръща в ключов въпрос за [[Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия|Великобритания]]. Заради това тя развива своя силен [[флот]] и държи на неутралитета на земите на днешна [[Белгия]].

Версия от 11:35, 27 юли 2020

Гибралтарският проток, снимка от космоса, вляво е Испания, вдясно Африка

Проток (или още пролив) е тясно водно пространство, което свързва два съседни водни басейна и разделя части от сушата.[1] Обикновено става дума за части на световния океан (океани, морета, море и залив), но може да са също части на по-голямо езеро. Това определя стратегическата важност на протоците.

Протоците са естествени природни образувания.[2] Там, където не са се създали, но човекът има нужда от воден път, той прокопава канали (Панамски, Суецки и други).

Характеристики на протоците

Протоците се използват за придвижване в рамките на Световния океан. Понякога през тях преминават много кораби и такива протоци следователно са с голямо стопанско значение. Освен местоположението, в такива случаи са важни техните физически характеристики:

  • Ширина на протока се нарича най-тясното място (където сушата е максимално приближена). За най-широк проток се приема Дрейк (между остров Огнена Земя и Антарктида – 1120 км),[3] а за най-тесен от протоците с интензивен морски трафик – Дарданелите (само 600 м).
  • Дължина на протока се нарича разстоянието от началото до края му, което е условно определено. За най-дълъг проток се приема Мозамбикският – 1760 км.
  • Дълбочината на протока (тоест най-плитката част на прага) определя колко големи кораби ще могат да преминават през него. По тази причина много протоци не са плавателни – например по-малките от Датските протоци.
  • Движение на водата – често през протоците океанската вода се движи като река и пречи или подпомага плаването на корабите.
Босфор
Магеланов проток
Проток Кук
Мостът през протока Зунд (Дания-Швеция)

По-важни протоци

Между континентите:

Между острови и континенти:

Между острови:

Протоци между езера:

Историческо значение

Протоците имат важна роля още в древногръцката митология, особено в мита за Одисей (смята се, че Сцила и Харибда символизират Месинския проток).

През Средновековието и Новото време държавите, които са имали шанса да контролират протоци с интензивен морски трафик, са извличали от това значителни ползи във вид на такси и военно-политическо предимство. Чрез затварянето на своите протоци Дания може да държи Балтийско море недостъпно за враговете си, докато Османската империя – да прави същото за Черно море през Босфора и Дарданелите. Въпросът за последните два протока става сериозен международен въпрос през ХІХ и ХХ в., като предизвиква войни и дългосрочни стратегии от страна на европейските държави.[5]

Отбраната на Ла Манш от инвазия на французи и германци се превръща в ключов въпрос за Великобритания. Заради това тя развива своя силен флот и държи на неутралитета на земите на днешна Белгия.

В морското право протоците между различни части на открито море или между пространства с режим на изключителна икономическа зона са международни. Преминаването през тях е регламентирано от Конвенцията по морско право на ООН от 1982 г., освен в случаите, когато водят към вътрешно море и правният им режим е определен със специални международни споразумения.[6]

Бележки

  1. Майкъл Алаби и др., Илюстрована енциклопения Земята, София 2013, с. 192 ISBN 978-954-625-784-0
  2. List of the Major Straits of the World, на сайта jagranjosh.com
  3. Пенин, Румен. Физическа география и ландшафтна екология. Терминологичен речник. София, Булвест 2000, 2007. ISBN 9789541805473. с. 262.
  4. За още протоци виж List Of Major Straits For UPSC Prelims Exam Preparation, на сайта Byjus.com
  5. Виж подробности в Harry Howard, The problem of the Turkish straits, Washington 1947, pp. 13-14
  6. Конвенция на ООН по морско право, на сайта Publications.Europa.eu