Комагена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Комагена
Կոմմագենէ
Сатрапство,
Страна-клиент
163 пр.н.е – 72 г.
КонтинентАзия
СтолицаСамосата
Официален език
Форма на управление
ИсторияАнтичност, Елинизъм
Предшественик
Софена Софена
Наследник
Сирия (провинция) Сирия (провинция)
Днес част от Сирия
 Турция
Комагена
Կոմմագենէ
в Общомедия

Комагена (на старогръцки: Kομμαγηνή; на арменски: Կոմմագենէ) е историко-географска област в древна Сирия, традиционно населена с етнически арменци. Главен град е Самосата на река Ефрат, известен като родно място на писателя Лукиан от Самосата (II век).

История[редактиране | редактиране на кода]

Районът се развива политически като персийско сатрапство, приблизително разположено на мястото на по-ранна държава, наречена Кумахи (Куммаха), свързана с хетите и арамейците, контролът над която е оспорван между Асирия и царството Урарту.[1] Впоследствие той е превзет от войските на Александър Македонски и след смъртта му влиза в територията на една от държавите на диадохите му - тази на Селевкидите. Отделя се, като Комагенско царство, през 163 пр.н.е.

Комагенските царе от управляващата династия са с ирански произход и се смятат за наследници на Дарий I, имайки тесни роднински връзки и с династията на Селевкидите. Съхранен исторически паметник е гробницата на цар Антиох в Немрут. Историята на Комагенското царство е бедна на събития, но царете на Комагена успяват да опазят в продължение на 2 века независимостта му.

След смъртта на Антиох III Комагенски, Комагена е присъединена към римската провинция Сирия. През 38 г. римския император Калигула обявява приятеля си Антиох IV Комагенски за цар на страната, но скоро го сваля и заменя с друг владетел. През 46 г. император Клавдий отново поставя Антиох IV Комагенски на престола, но при управлението на император Веспасиан царят е обвинен в заговор срещу Римската империя и Комагена пак е присъединена към провинция Сирия (72 г.) и след това остава под римската власт. Нейната бивша столица Самосата е преименувана от римляните и започва да се нарича Флавия (по името на династията на Флавиите).

Комагена е земеделска провинция, произвеждаща плодове и растително масло, но постепенно е разорена от честите набези на партите, римската колонизация и изсичането на горите, довело до ерозия на почвите. По-късно тя е гранична територия на Византийската империя, но постепенно е завзета от арабите и ислямизирана.

Впоследствие страната остава трайно под мюсюлманско управление (с изключение на периода, в който е под управлението на кръстоносното графство Едеса), владяна най-вече от селджуци и мамелюци, а после - и от Османската империя. Понастоящем (20.-21. век) е част от Република Турция.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. John David Hawkins: Corpus of Hieroglyphic Luwian Inscriptions. Band 1: Inscriptions of the Iron Age. Teil 1: Text. Introduction, Karatepe, Karkemiš, Tell Ahmar, Maraș, Malatya, Commagene (= Untersuchungen zur indogermanischen Sprach- und Kulturwissenschaft. Band 8,1). Walter de Gruyter, Berlin/New York 2000, ISBN 3-11-010864-X, S. 330.