Комагена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Комагена и съседни провинции в Римската империя

Комагена (на старогръцки: Kομμαγηνή, на арменски: Կոմմագենէ) е област в древна Сирия, която по-късно става една от провинциите на Римската империя. Главен неин град е Самосата на Ефрат, родния град на писателя Лукиан. Комагена е била богата с плодове и масло. На по-късен етап е разорена от честите набези на партите.

Неголямото Комагенско царство със столица в Самосата се отделя от държавата на Селевкидите през 163 пр.н.е.. Местната династия с ирански произход смята, сред средите на своите предци и Дарий I и имала тесни роднински връзки с династията на Селевкидите. Историята на Комагенското царство не е отбелязана с особено значими събития. Царете на Комагена успели да опазят в продължение на 2 века своята независимост. След смъртта на Антиох III Комагенски Комагена е присъединена към римската провинция Сирия.

Каменен орел от времето на Комагенското царство

Скоро след това римския император Калигула през 38 г. отново възстановява на Комагенския престол Антиох IV Комагенски, който скоро сам и сваля. През 46 г. император Клавдий отново поставя Антиох на престола. През 72 г. император Веспасиан окончателно присъединява земите на Комагена към римската империя. Нейната бивша столица Самосата е преименована от римляните и започва да се нарича Флавия. Съхранен е важен в историческо отношение паметник на цар Антиой.