Мария Хабсбург

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мария
кралица на Унгария и Бохемия
губернатор на Нидерландия
HMaria2.jpg
Лични данни
Родена 18 септември 1505 г.
Брюксел, Белгия
Починала 29 януари 1526
Сигалес, Испания
Семейство
Брак Лайош II
Династия Хабсбурги
Баща Филип Хубави
Майка Хуана Кастилска
Мария Хабсбург, известна още като Мария Унгарска, Мария Кастилска, Мария Австрийска и Мария Бургундска, е кастилска инфанта, австрийска ерцхерцогиня, кралица на Унгария и Бохемия като съпруга на крал Лайош II Ягело, а по-късно и губернатор на Нидерландия от името на брат си Карл V.

Мария е родена в Брюксел на 18 септември 1505 г. Тя е дъщеря на бургундския херцог Филип Хубави и на кастилската кралица Хуана Лудата. Мария е сестра на свещените римски императори Карл V и Фердинанд I.

Преди да навърши една годинка, Мария е обещана за съпруга на първородния и още нероден син на унгарския крал Ласло II и Анна дьо Фокс. Годеникът на Мария Лайош се ражда през 1506 г., а през 1516 г. се възкачва на Унгарския и Чешкия престол като Лайош II. Лайош и Мария се женят на 13 януари 1522 г. в Буда, Унгария.

Мария е унгарска кралица в продължение на четири години. На 29 август 1526 г. съпругът й е убит в битката при Мохач, докато предвожда войските си срещу османските турци на Сюлейман Великолепни. Тъй като Мария и Лайош II нямат деца, обединената корона на Унгария и Бохемия преминава в ръцете на брата на Мария Фердинанд, който е женен за сестрата на Лайош Анна Ягелонина.

Въпреки че бракът на Мария и Лайош е политически, той се оказва щастлив, поради което след смъртта на Лайош Мария носи траур до края на живота си. Тя отхвърля всички последвали предложения за брак и винаги носи сърцевидния медальон, който съпругът й е носил по време на битката при Мохач.

Въпреки смъртта на Лайош, Мария не скъсва с политиката. На 1 декември 1530 умира леля й Маргарита Австрийска, която дотогава заема поста губернатор на Седемнайдесетте провинции (Нидерландия). Император Карл V решава да назначи Мария на овакантения губернаторски пост. На тази длъжност тя остава до 1555 г. В знак на благодарност за преданата й служба Карл V подарява на Мария замъка Бенш в Южен Брюксел. Мария обновява замъка в стила на Фонтебло, но той е разрушен през 1554 г. от войските на Анри II. От Бенш оцеляват само две картини на Тициан, поръчани от Мария през 1548 г., които днес се съхраняват в музея Прадо.

Мария умира на 18 октомври 1558 г. в Сигалес, Испания. Последното й желание е златният медальон, някога носен от съпруга й, да бъде разтопен и златото да бъде раздадено на бедните. Тя остава в историята като запален колекционер на произведения на изкуството. Колекцията й съдържа важни творби на ранното нидерландско изкуство като "Свалянето от кръста" на Рожие ван дер Вейден в Прадо, "Портретът на Армолфини" от Жан ван Ейк в Лондонската национална галерия. След смъртта на Мария по-голямата част от картините в колекцията й преминава в ръцете на испанските й роднини.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mary of Austria (1505–1558)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.