Фериботен комплекс Варна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Фериботният комплекс Варна е пристанищен терминал за фериботен транспорт, част от Варненския пристанищен комплекс.

Намира се на югозападния бряг на Белославското езеро, на 2 километра югозападно от гр. Белослав и на 30 км от Варна. Оперира се от националните превозвачи Параходство „Български морски флот“ и Национална компания „Български държавни железници“.

Той е единствено по рода си транспортно съоръжение в Европейския съюз, позволяващо превоз с руски вагони без претоварване, чрез смяна на колоосите от стандартно европейско (1435 мм) към руско (1520 мм) междурелсие. С това си уникално предимство терминалът осигурява едни от най-късите и евтини пътища за превоз между Европа и Азия благодарение на редовни рейсове до Черноморск (Украйна), Поти / Батуми (Грузия) и Кавказ (Русия).

Товари[редактиране | редактиране на кода]

Максималният капацитет на комплекса е 3 млн. тона товарооборот годишно[1]. Докато през 2008 г. превозите през комплекса са едва 30 хиляди тона, през 2014 г. независимо от икономическата криза и санкциите товаропотокът е вече 180 хиляди тона.

Комплексът има възможност за едновременна обработка на 2 фериботни кораба, както и възможност за приемане на кораби с широчина 26 м на 22 м, т.е. 2 типа кораби.

Вагоните от руски тип могат да бъдат позиционирани за обработка на всяка железопътна гара в България, Турция, Румъния и др., което предотвратява нуждата от претоварване на стоката от европейски на руски тип вагони и минимизира риска от повреди и щети по товарите по време на товарно-разтоварните операции.

Превозите по линията Варна – Кавказ са вече 80% от целия трафик през Фериботния комплекс. Тази линия работи от 2009 г. и скъсява разстоянието между България и Русия с 800 километра, като намалява с 40 % срока на доставките.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]