12 Средно училище „Цар Иван Асен II“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от 12 СОУ „Цар Иван Асен II“)
Направо към: навигация, търсене
12 Средно училище „Цар Иван Асен II“
„Цар Иван Асен II“
Лого на 12 Средно училище „Цар Иван Асен II“
Информация
Седалище София, София-град,
Flag of Bulgaria.svg България
Основаване 1959
Вид езикова гимназия
Директор Вера Захариева
Публични характеристики
Празник 9 март
Навигация
Адрес ул. „Цар Иван Асен II“ №72
Сайт http://www.12sou-sofia.info/
Ivan Asen II School in Sofia.JPG

12 Средно училище „Цар Иван Асен II“ е средно училище в ж.к. Яворов в София. Патрон на училището е българският цар Иван Асен II.

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е създадено през месец октомври 1959 г. в новоизрасналия жилищен комплекс „Ленин“ (днес жк „Яворов“), на мястото на паметника на генералите от Руско-Турската освободителна война Каталей и Философов (възстановен пред сградата на БТА). Тогава жилищният комплекс се намира в периферията на София, а живущите в него ученици посещават най-често училища в различни краища на града. Необходимостта от училище в този район изглежда наложителна. В началото училището отваря врати под името 38 СОУ, тоест започва да функционира като средно политехническо.

От май 1962 г. 12 СПУ „Ленин“ е средно, начално, основно и гимназия, като между 1967 и 1968 г. прераства в техникум по електроника. От 1970 г. е основно училище, а от 1972 г. за три години е ЕСПУ, след което отново става основно училище. Освен с техникум по електроника, училището ползва съвместно сградата и отстъпва част от нея на Центъра за усъвършенстване на учителите и на НГДЕК,след което изгонва най-елитното училище в страната.

12 училище успява да защити правото си на самостоятелно развитие и от 1991 г. е вече 12 СОУ „Цар Иван Асен II“. През следващата година обявява прием за паралелки с интензивно изучаване на чужди езици, днес профилирани паралелки с чуждоезиково обучение и подготвителен клас.

Днес 12 СОУ „Цар Иван Асен II“ предлага висококачествена подготовка, както в областта на хуманитарните науки, така и в тази на природоматематическите. Дава пълно обучение по балкански езици и се ползва с изграден авторитет като чуждоезикова гимназия. В него се изучават освен обичайните английски, немски, руски, френски още и гръцки и шведски.