Малтодекстрин

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Малтодекстрин е полизахарид, който се използва като хранителна добавка. Той се произвежда от нишесте чрез частична хидролиза и обикновено се среща като кремаво-бял хигроскопичен прах. Малтодекстринът е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза и може да бъде умерено сладък или почти без миризма. Той обикновено се използва за производство на газирани напитки и бонбони. Също може да бъде намерен и като съставка в различни други преработени храни. Действието му е като подобрител на вкуса, но е отричан от много диетолози и хора с природосъобразен начин на живот като изкуствен продукт с липсващи публично оповестени изследвания за неговото действие и се слага редом до аспартама като вредно вещество за здравето.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

Малтодекстринът може да бъде ензимно получен от всяко нишесте. В САЩ, за това се ползва обикновена царевица, а в Европа – пшеница. Въпреки че се извлеча от пшеница, за лицата, страдащи от непоносимост към глутен, малтодекстринът е толкова високо преработена съставка, в която по-голямата част от протеина се отстранява, което го прави реално без глутен. Ако е използвана пшеница за при производството на малтодекстрин, това би трябвало да е написано на етикета. Дори и така, самият малтодекстрин ще е без глутен.[1] Препоръчително е хора с тежка непоносимост към глутен да продължават да избягват храни с малтодекстрин.

Малтодекстринът е типична добавка при варене на бира за увеличаване на относителното тегло на крайния продукт бира. Това подобрява вкуса на бирата и намалява сухотата на напитката. Малтодекстрин не се ферментира от маята и няма вкус.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maltodextrin at glutenfreeliving.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]