Яс Марина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яс Марина

„Яс Марина“ (на арабски: حلبة مرسى ياس) е пистата, на която се провеждат състезанията за Голямата награда на Абу Даби.

Проектирана е от Херман Тилке[1] и се намира на остров Яс, на около 30 километра от столицата на ОАЕ, Абу Даби. Трасето е втората от общо четири писти на Формула 1 в Близкия изток, след тази в Бахрейн и преди пистите в Катар и Саудитска Арабия. Преди официалното ѝ откриване се правят тестове от азиатските серии GP2, а една седмица след официалното откриване на пистата се провежда и Голямата награда на Абу Даби за 2009 г. от Формула 1.[2] „Яс Марина“ също така е домакин и на състезания от австралийския шампионат на V8 суперкарс, както и Яс V8 400. Пистата е лицензирана с ниво 1 от Международната автомобилна федерация.[3]

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Пистата „Яс Марина“ е замислена като арабската версия на трасето в Монако. Тя има 21 завоя и е построена върху изкуствения остров Яс край пристанището на Абу Даби. Минава покрай яхтеното пристанище и през хотела W Abu Dhabi - Yas Island, който е проектиран и изграден от нюйоркските архитекти Хани Рашид и Лиз Ан Кутюр; криволичи около пясъчните дюни и има няколко дълги прави, последвани от остри завои.

В района на пистата освен яхтеното пристанище са изградени и тематичен воден парк, жилищни сгради, хотели и плажове.

Пистата разполага с 5 отделни трибуни (Основната главна трибуна, Западна, Северна и Южна трибуна и Голяма пристанищна трибуна.[4] Част от изходите на тези трибуни се намира под пистата, излизайки зад медийния център, пистата за драг състазения, тематичният световен парк Ферари и кулата за ВИП гости.

  • Капацитет на седящите места на писта Яс Марина – 60000
  • Площ – 1,619 декара
  • Дължина – 5 281 километра

Победители във Формула 1[редактиране | редактиране на кода]

Година Пилот Конструктор Статистика
2013 Себастиан Фетел Ред Бул-Рено Статистика
2012 Кими Райконен Лотус-Рено Статистика
2011 Луис Хамилтън Макларън-Мерцедес Статистика
2010 Себастиан Фетел Ред Бул-Рено Статистика
2009 Себастиан Фетел Ред Бул-Рено Статистика

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Yas Marina Circuit construction progressing // gulfnews.com, 2008-09-12. Архивиран от оригинала на 2009-01-29. Посетен на 2022-07-25.
  2. GP2 race will officially open Yas Marina Circuit // gulfnews.com. Al Nisr Publishing, 2009-08-12. Архивиран от оригинала на 15 August 2009. Посетен на 2022-07-25.
  3. LIST OF FIA LICENSED CIRCUITS // Международна автомобилна федерация, 2020-12-15. Посетен на 2022-07-25. (на английски)
  4. Abu Dhabi breaks cover // Autosport 194 (4). October 2008. с. 10.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Yas Marina Circuit в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​