Карадере (Драмско)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кара дере.

Кара дере
Ελατιάς
— село —
Горското стопанство.
Горското стопанство.
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Драма
Географска област Рупчос
Надм. височина 1423 m
Население изселено души (1923)
Пощенски код 66035
Телефонен код 25240

Кара дере (на гръцки: Ελατιάς, Елатияс, до 1927 година, Καρά Ντερέ, Кара дере[1][2]) е обезлюдено село в Република Гърция, разположено на територията на дем Драма, област Източна Македония и Тракия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кара дере се намира на югозападните склонове на Родопите и попада в историко-географската област Рупчос. Съседните му села са Каинчал, Дерекьой, Пулово, Чернак и Горно и Долно Аликьой. Селото е разположено във, и е център на, горско стопанство Кара дере. Мястото, на което се намира селото, днес се нарича Кутра. Разстоянието от селото до град Драма е 72 километра, а до Либан 22.

История[редактиране | редактиране на кода]

В Османската империя[редактиране | редактиране на кода]

Според Стою Шишков към края на XIX век село Кара дере (Карадере) попада в Рупчоската каза и населението му се състои от помаци.[3]

В Гърция[редактиране | редактиране на кода]

През Балканската война в 1912 година в селото влизат български части. След Междусъюзническата война в 1913 година Кара дере попада в Гърция. Според гръцката статистика, през 1913 година в Кара дере (Καρά Ντερέ) живеят 274 души.[4]

През 1923 година селото е обезлюдено. Правителството на Гърция извършва репресии върху жителите на региона, избивайки или прогонвайки негръцкото население. Жителите на Кара Дере емигрират в Турция или в селата от българската страна на Чеча. През 1927 година името на селото е сменено от Кара Дере (Καρά Ντερέ) на Елатия (Ελατιά).[2] В селото не са настанени гръцки бежанци от Турция, поради малкия брой къщи, отдалечеността му и трудния терен.

Все пак селото е център на горско стопанство Кара дере, което се простира покрай границата с България, като на мястото на селото има постройки и съоръжения на горското стопанство, както и колиби, които обикновено се използват от туристи. През лятото броят им е значителен, като дори се построява палатков лагер.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония