Орхово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Чеча. За селото в Преспа вижте Орово.

Орхово
Σταυροδρόμι
— село —
Страна Flag of Greece.svg Гърция
Област Източна Македония и Тракия
Дем Драма
Географска област Чеч
Надм. височина 721 m
Население обезлюдено души (?)

О̀рхово или Орово (на гръцки: Σταυροδρόμι, Ставродроми, катаревуса Σταυροδρόμιον, Ставродромион, до 1927 година, Όροβα, Орова или Όρχοβο, Орхово, катаревуса Όρχοβον, Орховон[1][2]) е обезлюдено село в Република Гърция, разположено на територията на дем Драма, област Източна Македония и Тракия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Орхово се намира на югозападните склонове на Родопите и попада в историко-географската област Чеч. Съседните му села са Граждел, Бърхово, Глум, Кальош, Бичово, Черешово и Черкишен.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 година селото е обезлюдено. Правителството на Гърция извършва репресии върху жителите на Чеча, избивайки или прогонвайки негръцкото население. Жителите на Орхово емигрират в Турция или в България. През 1927 година името на селото е сменено от Орхово (Όρχοβο) на Ставродроми (Σταυροδρόμι),[2] което в превод значи „кръстопътища“. Към 1928 година в Орхово са заселени 2 гръцки семейства с 8 души - бежанци от Турция.[3] Но климатът и планинският терен не се харесва на гръцките бежанци, пристигащи от плодородната Източна Тракия и те изоставят селото след известно време, заселвайки се в по-богати региони на страната.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „Македония“         Портал „Македония