Симеон Идакиев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Симеон Идакиев
български журналист и пътешественик

Роден
27 ноември 1941 г. (82 г.)

Националност България
Учил въвВеликотърновски университет
Работил вБългарска национална телевизия
Христо Ботев (радио)
Симеон Идакиев в Общомедия

Симеон Кирилов Идакиев е български филолог, журналист и пътешественик, леководолаз и ветроходец. Продуцент и водещ на популярното географско предаване „Атлас“ на Българската национална телевизия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Симеон Идакиев е роден на 27 ноември 1941 г. в Радомир. Преди да се ориентира към телевизията работи в силнотоков завод и в строителството. Завършил е висше образование във Великотърновския университет „Кирил и Методий“, специалност българска филология. От 1974 година работи в редакция „Съвременник“ на БНТ.

От 1985 година е продуцент и водещ на популярното географско предаване „Атлас“ на Българската национална телевизия и автор на над 400 филма обединени от заглавията: „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Един мъж, една камера“ и „Непознатата България“. Посетил е над 120 държави на всички континенти.

Автор е на многобройни публикации в печата, водещ на радиопредавания, както и на няколко книги: „С яхта около Европа“, „Един мъж, един автомобил, една камера“, „Азиатски маршрути“, „Мечта по Южния кръст“, „Виа Вита (Сто дни в Латинска Америка)“, „От Коста Рика до Златоград“, „Светът и всичко в него (Америка)“, „Светът и всичко в него (Азия)“, „Черна гора“ „Хърватска“.

Автор и водещ на едночасово предаване по Българското национално радио, програма „Христо Ботев“ и едночасово предаване по Телевизия „Евроком“.

Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество. През 2014 година е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

Личният му архив се съхранява във фонд 1193 в Държавен архив – Перник. Той се състои от 45 архивни единици от периода 1970 – 1998 г.[1]

Експедиции[редактиране | редактиране на кода]

Среща с Тенсинг Норгей в Непал
Среща с Едмънд Хилари в Непал

По-значимите на Симеон Идакиев са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Симеон Кирилов Идакиев // Информационна система на Държавните архиви. Посетен на 15 февруари 2018 г.
  2. С яхта Тивия около Европа, сайт на Дончо Папазов.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]