Джорджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джорджа
Giorgia
италианска певица
Джорджа на концерт в Милано
19 юли 2012 г.
Родена
26 април 1971 г. (52 г.)

НаградиМузикален фестивал „Санремо“
Музикална кариера
ПсевдонимGiorgia
Стилпоп музика, джаз, съвременен ритъм енд блус, ритъм и блус, соул, неосоул
Инструментивокал
Активностот 1993 г.
Семейство
ПартньорАлекс Барони (1997 – 2001)
Деца1

Уебсайтwww.giorgia.net
Джорджа в Общомедия

Джорджа Тодрàни (на италиански: Giorgia Todrani), по-известна като Джорджа (* 26 април 1971 в Рим, Италия), е италианска певица, авторка на песни, музикантка и продуцентка. Известна е с нежния си глас, който някои източници определят като четвъртият най-хубав глас в световен мащаб.[1] Една от най-популярните италиански певици, Джорджа има 9 студийни албуми в кариерата си, които се радват на голям успех в Италия и отчасти в Европа: Нидерландия, Обединено кралство, Испания, Франция, както и в САЩ, Канада и Латинска Америка. Освен това тя сътрудничи с италиански и чуждестранни изпълнители като Симпъл Майндс, Дзукеро, Пино Даниеле, Андреа Бочели, Лучано Павароти, Брайън Адамс, Стинг, Алиша Кийс, Ронан Кийтинг и Ерос Рамацоти.

Само в Италия продава около 7 млн. копия,[2][3][4] има 12 албума в италианската десетка, 5 от които – номер едно и 25 топ десет сингъла, от които 5 номер едно. Участва четири пъти във Фестивала на италианската песен в Санремо, като печели първо, трето и второ място в категория Big. В изданието от 1995 г., в което е победител, тя е първата певица в историята на фестивала, спечелила четири награди: Първо място в категория Big, Награда на критиката (първата певица, спечелила и двете големи награди), Награда за автори и Радио- и телевизионната награда.[5][6] Джорджа е един от малкото римски изпълнители, спечелили Фестивала в Санремо. Освен това в историята на фестивала тя е първата състезателка, която е извикана на бис (през 1996 г.). В кариерата си печели 14-те Италиански музикални награди, наградата „Лунеция“, наградата УниМарке на Музикултура и Сребърна лента; номинирана е и за Давид на Донатело.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Джорджа през 80-те г.

Джорджа е родена в Рим през 1971 г. като дъщеря на Елза Джордано и на певеца и музиканта Джулио Тодрани, член на певческото дуо Juli & Julie и по-късно основател на соул и ритъм енд блус групата Io vorrei la pelle nera.[7] От малка изпълнява соул и джаз класики на Арета Франклин, Уитни Хюстън и Стиви Уондър.

Първият ѝ запис е през 1979 г. заедно с Кристина Монтефиори: 45 оборота, озаглавени Chiamatemi Andrea („Наричайте ме Андреа“) за лейбъла Yep, който издава дисковете на баща ѝ. Първото ѝ музикално обучение, на 16-годишна възраст, е при тенора Луиджи Румбо, певец на Сикстинската капела, при когото учи пеене до 26-годишна възраст.[8]

Една вечер в римски клуб Джорджа среща Марко Риналдуци и Масимо Калабрезе. Така започва сътрудничеството с двамата музиканти и продуценти, както и клубните ѝ изпълнения с групата на баща ѝ и като вокалистка с Friends Acoustic Night (където Риналдуци свири на китара, Калабрезе – на бас китара и Бартоли – на барабани), където певицата придобива своя технически опит, който варира от джаз до соул, от блус до рок.

След като завършва езикова гимназия с пълно отличие, тя се записва във Филологическия факултет на университета с цел да стане учителка по английски[9] и печели първите си пари, записвайки хорове за рекламни джингли.

През 1992 г. прави различни концерти в римски клубове с Friends Acoustic Night, а през 1993 г. записите от тях дават два компактдиска на живо, продуцирани от Марко Риналдуци и Масимо Калабрезе, и с изпълнителен продуцент Бен Сидран: Natural Woman (Live in Rome) и One More Go Round, и двата за лейбъла Go Jazz. В тях певицата реинтерпретира някои музикални класики като Ain't No Sunshine и Bridge over Troubled Water. Дисковете са преиздадени през 1995 г. от Flying Records след успеха на Джорджа и впоследствие в още една версия като двоен компактдиск.[10]

Първо участие в Санремо Джовани и дебют[редактиране | редактиране на кода]

Музикалната кариера на певицата започва през есента на 1993 г., когато тя представя на Санремо Млади изпълнители (Sanremo Giovani) песента, написана от нея, Риналдуци и Калабрезе „Ще се родим“ (Nasceremo), класирайки се на първо място и по този начин получавайки достъп до Фестивала в Санремо на следващата година в раздел „Нови предложения“. През февруари 1994 в Санремо тя пее една от най-известните си песни, озаглавена „И после“ (E poi), написана отново от нея, Риналдуци и Калабрезе, но заема едва седмо място.

Двамата съавтори на песента решават да продуцират първия ѝ албум, озаглавен просто Giorgia, записан и миксиран от Марко Ковачоли. Той съдържа както песни, представени на сцената на Театър „Аристон“, така и още девет непубликувани парчета – съвместно дело на Джорджа, Риналдуци и Калабрезе, както и много успешния кавър „Никаква болка“ (Nessun dolore) на Лучо Батисти. Албумът изненадващо достига второто място на най-продаваните записи, като продава 180 хил. копия в Италия, превръщайки я от перфектна непозната в истинска голяма звезда на италианската поп музика.

Скоро след това тя е поканена от Лучано Павароти в неговата програма Pavarotti & Friends, където пее песента на Куийн Who Wants to Live Forever. Същата вечер пее в дует с Павароти във версия на класическата неаполитанска мелодия Santa Lucia luntana. Тя също така пее в дует със Стинг, Бочели, Павароти, Брайън Адамс, Нанси Густафсон и Андреас Воленвайдер в песента All for Love и в арията от Травиата / Act 1 – Libiamo ne' lieti calici.

На Бъдни вечер 1994 г. Джорджа изпълнява за папа Йоан Павел II във Ватикана, пеейки заедно с Андреа Бочели, с когото през 1995 г. реинтерпретира известната „Живея за нея“ (Vivo per lei) – кавър версия на парчето на тосканската формация O.R.O. Тя пее още два пъти пред папата.

Победата в Санремо 1995: начало на големия успех[редактиране | редактиране на кода]

Тясното партньорство с Микеле Торпедин (бивш мениджър на Дзукеро и Андреа Бочели) води Джорджа през 1995 г. на Фестивала в Санремо[11] с песента „Как бих знала“ (Come saprei) (написана от Ерос Рамацоти, Аделио Коляти и Влади Тозето), с която печели победата и става първият изпълнител, който получава едновременно и Наградата на критиката (към 2020 г. Награда „Миа Мартини“).[12] Освен това, бидейки първият римски изпълнител, спечелил фестивала, тогавашният кмет на Рим Франческо Рутели я прави „посланик на римското“.

През пролетта на 1995 г. Джорджа е поканена да изнесе концерт пред папа Йоан Павел II в двора на църквата на базиликата „Свети Петър“ във Ватикана, където пее Ave Maria от Ренато Серио, един спиричуъл и Bridge over Troubled Waters.

На 28 март 1995 г. води заедно с Пипо Баудо италианската музикална телевизионна програма Sanremo Top, в която участва година по-рано.

Впоследствие излиза албумът ѝ „Като Телма и Луиз“ (Come Thelma & Louise), който дебютира на втората позиция в Класацията на FIMI и продава 300 хил. копия за няколко седмици, а след това надхвърля 400 хил. общо.[13] Елтън Джон я иска като почетен гост на италианското си турне. Той я определя като „един от най-красивите гласове в света“.[14] През 1999 г. е записана Como sabrè – испанската версия на парчето за латинския пазар.

Трети албум Strano il mio destino[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. Джорджа се завръща на Фестивала в Санремо, завършвайки на трето място със „Странна е моята съдба“ (Strano il mio destino), написана съвместно с Маурицио Фабрицио.[15] В следващия си албум Strano il mio destino (Live & studio 95/96) тя пее почти всичко на живо с изключение на заглавната песен и „И има още море“ (E c'è ancora mare), който е ремикс на неаполитанския музикант Енцо Граняниело. Албумът дебютира на номер 2 в Италианската класация на албумите, като продава над 400 хил. копия.[16] На диска има седем песни, записани на живо по време на театралното ѝ турне между 1995 и 1996 г. В него участват още Оливия Мак Клъркин и Майкъл Бейкър.

През същата година певицата участва в международен благотворителен проект в дует в песента „Силата на мира“ (The Power of Peace), който вижда и сътрудничеството на Арета Франклин, Енрике Иглесиас и Крис де Бърг. Песента „Касае нас“ (Riguarda noi) също е включена в едноименната компилация, пусната на пазара по целия свят.[17]

Сътрудничество с Пино Даниеле: албум Mangio troppa cioccolata[редактиране | редактиране на кода]

През 1997 г. Джорджа се среща с Пино Даниеле: приятелството, което възниква между двамата изпълнители, води до творческо сътрудничество, което се влива в албума ѝ „Ям твърде много шоколад“ (Mangio troppa cioccolata). Албумът дебютира на първа позиция в Класацията на FIMI и продава 300 хил. копия за 10 дни,[13] а общо те са над 600 хил. Дискът е продуциран от самия неаполитански музикант. Джорджа отвръща, като дава гласа си на „Африкански горещ вятър“ (Scirocco d'Africa) – песен, включена в албума на Пино Даниеле Dimmi cosa succede nella terra.

„Ям твърде много шоколад“ бележи повратна точка в музикалността на изпълнителката благодарение на влиянието на Пино Даниеле, съчетано с поп-соул мелодиите на изпълнителката: промени, които се съчетават с новия имидж на Джорджа, която през този период ходи с обръсната глава. През 1998 г. дискът се разпространява в различни европейски страни, включително във Франция, Белгия, Холандия, Германия, Швеция и Финландия. Албумът получава номинация за Италианската музикална награда като най-добър албум на годината през 1998 г.

През декември 1998 г. Джорджа участва в предаването Taratata по Rai 1 заедно с Хърби Ханкок, с когото започва артистично партньорство, представайки Summertime и The Man I Love от Джордж Гершуин, „Кажи ми къде си“ (Dimmi dove sei) и „И после“ (E poi).

Албум Girasole[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г., благодарение на натрупания опит, Джорджа се захваща с новия си албум „Слънчоглед“ (Girasole), за който се грижи както за изпълнителната, така и за артистичната продукция, подпомагана от Адриано Пенино. Албумът остава в класациите повече от година, продавайки над 300 хил. копия. Дискът включва, освен големия хит „Слънчоглед“, и песни като „Говори ми за любов“ (Parlami d'amore), „Да предадеш да направиш“ (Tradirefare) и версия на песента „Небето в една стая“ (Il cielo in una stanza) на Джино Паоли, преработена от Джорджа специално за едноименния филм на Карло Ванцина, който достига първата позиция в Италианската класация. Албумът, миксиран в известното студио Soul II Soul в Лондон, може да се похвали със сътрудничеството на Даян Уорън (Parlami d'amore), Дез'ри (Se ci sei) и Алекс Барони (È la verità).

През 1999 г. Джорджа става и посланик на УНИЦЕФ. Също през 1999 г. в Испания, Португалия и Латинска Америка излиза албумът ѝ Giorgia Espana.

През същата година сътрудничеството с Хърби Ханкок продължава с европейско турне на големите джаз фестивали на континента, от Умбрия Джаз до Лондон, Антиб, Монтрьо, минавайки през Летния фестивал в Лука и Малта.

Албум Senza ali и нова поява на Фестивала в Санремо[редактиране | редактиране на кода]

Следващият етап в звукозаписната кариера на Джорджа се нарича „Без криле“ (Senza ali) – диск от 2001 г., реализиран като истински международен проект: записан между Минеаполис и Лос Анджелис със звуковия инженер на Карлос Сантана и продуциран от Майкъл Бейкър, със сътрудничеството на музиканти като Рики Петерсън, Маурицио Фиордилизо, Стефано Сенези. Хърби Ханкок отново участва в записа, като се появява в песента „Непознатото море“ (Il mare sconosciuto).

Компактдискът дебютира на четвърто място в класацията на FIMI и се превръща в един от най-продаваните албуми на годината с над 350 хил. продадени копия. През същата година, за да представи албума, певицата се завръща на Фестивала в Санремо с „От слънце и синева“ (Di sole e d'azzurro), написан за нея от Дзукеро. Тя е на второ място след Елиза, която печели фестивала с Luce (tramonti a nordest). Песента на Джорджа въпреки това е успешна и се превръща в един от „бойните коне“ на римската певица, преведена е на английски, променена за британския пазар, със заглавието With you. В този период Джорджа пее една вечер в Джаз кафе в Лондон. В албума ѝ още веднъж се появява партньорът ѝ Алекс Барони, автор на песента „Преди утре“ (Prima di domani).

Компилация Greatest Hits – Le cose non vanno mai come credi[редактиране | редактиране на кода]

Джорджа, след загубата на партньора си – певецът Алекс Барони след катастрофа през 2002 г., публикува Greatest Hits – Le cose non vanno mai come credi. Това е хит компилация с добавянето на три неиздадени песни: хитът „Живей наистина“ (Vivi veramente), „Март“ (Marzo) – песен, която е посветена на починалия на 35 г. певец и от чийто текст идва и заглавието на албума, и нова версия на E poi. Албумът е продаден в повече от 800 хил. копия и се превръща във втория най-продаван компактдиск за годината в Италия, и през годините продажбите надхвърлят 1 млн. копия. Той подготвя почвата за турнето, което Джорджа прави в спортните зали между ноември и декември 2002 г. От януари 2009 до май 2012 г., 10 години след излизането си, албумът продава още 30 хил. копия, като получава сертификат за допълнителен златен запис от FIMI.[18] На 20 февруари 2015 г. идва и още един сертификат на FIMI за платинен запис за продадените допълнителни 50 хил. бройки.[19]

Годината завършва с дуета с Ронан Кийтинг в песента We Got Tonight – кавър версия на хит на Боб Сийгър. Дуетът е издаден в цяла Европа.

Албум Ladra di vento и Ритъм енд блус обрат[редактиране | редактиране на кода]

2003 г. започва със сътрудничеството с режисьора Ферзан Йозпетек за филма La Finestra di Fronte: Джорджа пише текста на основната тема „Капки спомен“ (Gocce di memoria) върху музиката на Андреа Гера. Песента се продава в повече от 120 хил. копия и става най-успешният сингъл на 2003 г. От 2009 до 2014 г. тя получава сертификат за златна плоча от FIMI за още 15 хил. продадени копия.[20] Благодарение на песента Джорджа получава множество награди като Сребърна лента на филмовия фестивал в Таормина за най-добра филмова песен, три Италиански музикални награди като най-добър сингъл, най-добра композиция и най-добър аранжимент, и „Давид на Донатело" с Андреа Гера за най-добър саундтрак.

Няколко месеца по-късно излиза R&B сингълът „Свободен дух“ (Spirito libero), написан от басиста ѝ Сони Т. Сингълът съдържа и концертна версия на A Song for You (известна песен на Леон Ръсел) и предхожда издаването на албума „Крадла на вятър“ (Ladra di vento). Албумът представлява истински вододел за Джорджа, която с това свое произведение прегръща ритъм енд блус звучене и използва електронни звуци. Следите от тази промяна вече се забелязват в албума „Без криле“ (Senza ali) от 2001 г. и в сингъла от март 2002 г., както и във версията на Greatest hits-Le cose non vanno mai come credi от 2002 г. Албумът дебютира на върха на Класацията на FIMI. Той продава общо около 300 хил. копия.

Следва сингълът „Вечността“ (L'eternità) – балада, в която Джорджа прави най-горещите нотки на гласа си. Следващото видео на сингъла „Котката“ (La gatta) е с участието на футболния съдия Пиерлуиджи Колина. През лятото на 2004 г., докато певицата обикаля Италия, пеейки на живо (на 5 юли напр. тя прави концерт на Летния фестивал в Лука, открит от Блек Айд Пийс), излиза първото DVD, озаглавено Giorgia Ladra Di Vento Live 03/04, записано по време на концерта на 19 декември 2003 г. в Милано.[21]

Албум MTV Unplugged. Експериментални години[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. Джорджа експериментира с концерт в Милано г. на който идпълнява най-известните си песни с акустичен ключ. Впоследствие публикува MTV Unplugged – първият unplugged албум на италиански изпълнител,[22] взет от Ем Ти Ви, който дебютира и за известно време запазва втора позиция в Класацията на FIMI, и за кратко продава 120 хил. копия (общо над 250 хил. копия в „луксозната“ версия), получавайки три платинени диска. Същата unplugged формула, състояща се от непубликувани акустични аранжименти на селекция от песни от нейния репертоар и международни кавъри, се поддържа и в последвалото лятно турне на Италия.

Синглите от албума, състоящ се от 18 песни, включително 4 неиздадени, са „Безкрайно много пъти“ (Infinite Volte), издаден на 13 юни 2005 г., както и изпълнение на I Heard It Through the Grapevine – класика на афроамериканската музика от Марвин Гей, изпята unplugged със соул певеца Рики Фанте. С Фанте Джорджа пее в дует на някои от концертите си и той открива концерта ѝ на 16 юли в Аудиториум „Парк на музиката“ в Рим. Парчето I Heard It Through the Grapevin също е част от саундтрака на филма „Криминален роман“ (Romanzo criminale). Нови аранжименти са съставени за акустичните версии на La gatta, E poi и Strano il mio destino, които са придружени от джазиста Терънс Бланшар. Giorgia Unplugged Session 2005 излиза през есента, като певицата се изявява в основните италиански градове от 4 ноември до 20 декември. CD + DVD версията на Unplugged печели на Джорджа нова номинация на Европейските музикални награди на Ем Ти Ви, както и наградата „Сребърен таралеж“ (Riccio D'Argento) в секцията „Най-добри италиански певци“, връчена ѝ по време на етап от турнето в Театър „Рендано“ в Козенца.

На 24 октомври 2005 г. тя участва в първото издание на програмата MTV Storytellers – формат на MTV America, направен в Италия след успеха на MTV Unplugged. Джорджа, по време на програмата на живо от Болонския университет, е интервюирана от Паола Мауджери и разказва за музикалния си опит, редувайки истории с акустични изпълнения.

2005 г. носи на Джорджа друго важно сътрудничество: тя участва като гост-звезда в албума Sauf si amour на френско-канадския певец и автор на песни Рош Воазин. Двамата са в дует в Redonne moi ta confiance – песен, първоначално предназначена за канадския и за френския пазар.

Също през 2005 г. тя си сътрудничи с ДжетЛег в албума On the Air – експеримент, в който тя се пробва в парче (написано от нея), далеч от обичайните си канони. MTV Unplugged продължава експерименталната фаза от кариерата на Джорджш и също така отбелязва началото на период без радио хитове или успешни сингли.

Stonata – албум от 2007 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 12 октомври 2007 г. по радиото излиза новата песен на Джорджа „Говоря с теб“ (Parlo con te), написана през юни 2006 г. Сингълът прехожда албума „Пееща фалшиво“ (Stonata) – седмият албум с неиздавани песни на певицата, който излиза на пазара от 9 ноември и е изцяло написан и композиран от нея. Той е записан от Tom Койн в Sterling Sound в Ню Йорк. Stonata съдържа дует с Мина (Poche parole) и в него участват и други музиканти като Даяна Уинтър, Елио от Елио е ле Сторие Тезе, Емануел Ло, Бепе Грило и дългогодишният ѝ другар Пино Даниеле. Сред музикантите, които свирят в записа, са Майкъл Бланд и Сони T., както и музикантите, с които Джорджа е сътрудничила в ранните си дни: Марко Риналдуци, Масимо Калабрезе (съавтор с Джорджа и нейния брат Пиеро на песента Amanti), Алесандро Чентофанти; Джани Даволи на акордеон; Марко Синискалко от групата Aires Tango на електрически бас. Албумът дебютира на втората позиция в Класацията на FIMI за най-продавани албуми в Италия и става 14-ият най-продаван албум в Италия през 2007 г.

В навечерието на Нова година 2008 г. Джорджа има концерт на Траяновия форум в Рим пред около 250 хил. души, излъчен на живо по Канал Ем Ти Ви.

На 5 февруари 2008 г. в iTunes излиза EP-то Giorgia – Live alla the Casa del Jazz – компактдиск, който събира някои песни, изпети през ноември 2007 г. в интимен концерт в Къща на джаза в Рим.[23] EP-то се нарежда на върха в класацията на iTunes за най-купувани албуми и остава там няколко седмици.

Джорджа участва във Фестивала в Санремо вечерта на 29 февруари като специална гостенка, изпълнявайки „Ако се върне, аз съм тук“ (Se tonerà sono qui) на Луиджи Тенко, американския джаз стандарт The Man I Love от Джордж Гершуин, песента си E poi и сингъла си „Ла ла песен (не мисля, че съм на сигурно място)“ (La La Song (non credo di essere al sicuro)). Същата вечер тя пее на Dopofestival кавъра I Say a Little Prayer на Арета Франклин. Веднага след фестивала тя отново изпълнява на живо.

Вторият сингъл от албума е La La Song (non credo di essere al sicuro), който постига добър успех по радиото и е избран за музикална тема на минисериала „Звездата в съседство“ на режисьора Джанфранко Албано, и е излъчен по Rai 1 през 2008 г. Третият сингъл е „Сега стига“ (Ora Basta) – песен с R&B звучене, която включва цитат от известното ѝ парче Come saprei. Джорджа представя песента в изпълнение на живо по време на епизод от шоуто за таланти X Factor, по време на което тя също дуетира с Морган в акустична версия на The Long and Winding Road на Бийтълс.

На 31 май Джорджа изнася концерт на Етнафест – концертно събитие, организирано от Кармен Консоли в чест на певицата и авторка на песни Роза Балистрери, заедно с още 10 певици, включително самата Консоли, Орнела Ванони, Марина Рей, Паола Турчи, Тоска, Патриция Лакуидара и Нада. На 3 юни тя получава наградата Wind Music Awards за първите 150 хил. продадени копия на албума „Пееща фалшиво“. Четвъртият и последен сингъл от него е „Малко думи“ (Poche parole) – дует с Мина. След като получава два платинени диска и един златен диск, албумът става мултиплатинен, достигайки 180 хил. продадени копия.[24] Дискът е посрещнат с противоречиви мнения от критиката и обществеността, които посочват голямата експерименталност на творбата. Въпреки че се радва на известен успех, никой от синглите не привлича вниманието на радиото и промоционалното турне вижда много отменени дати.

Spirito libero: първи бокс-сет на Джорджа[редактиране | редактиране на кода]

Джорджа на Новогодишния коцерт 2008 г. на Траяновия форум в Рим

На 21 ноември 2008 г. е публикуван антологичният бокс-сет на Джорджа, озаглавен Spirito libero – Viaggi di voce 1992 – 2008. Той съдържа историята на артистичната ѝ кариера, започвайки от дебюта ѝ през 1992 г. с дуета на баща ѝ. Компилацията, чието излизане съвпада с раздялата на певицата с нейния исторически тур-мениджър Мимо д'Алесандро и преминаването ѝ в групата на Фердинандо Салцано, представлява началото на процеса на обновяване на кариерата ѝ. Има песни, реинтерпретирани и такива от други нейни албуми. Компилацията също така съдържа четири неиздавани песни и DVD с официални и неофициални видеоклипове, коментирани от самата Джорджа. Поради сложността на разглеждания репертоар Spirito libero е съставен от три компактдиска, разделени по теми.

Първият промоционален сингъл от албума е неиздаденият „За да я карам и без теб“ (Per fare a meno di te) – саундтрак на филма Solo un padre на реж. Лука Лучини, издаден на 28 ноември 2008 г. Песента, номинирана за „Давид на Донатело“ 2009 и „Сребърна лента“ като най-добра оригинална песен, се върти по радиото от 24 октомври и получава добър прием на слушателите, връщайки певицата на върха на радио класациите след четири години без хитове. Албумът продава 140 хил. копия за три седмици, ставайки двойно платинен,[25] и впоследствие надминава 200 хил. копия. Антологията продава общо над 300 хил. копия. И сингълът получава добър отзвук от обществеността. Вторият сингъл е „Отнесени от вятъра“ (Via col vento), написан от Джорджа с авторите на песента ѝ Di sole e d'azzurro. Песента обаче остава почти незабелязана. В подкрепа на албума Джорджа заминава на италианско турне в големите италиански градове, радвайки се на голям успех сред публика и критици. През май 2009 г. е отличена на Wind Music Awards 2009 .[26]

Албум Dietro le apparenze и завръщането към големия успех[редактиране | редактиране на кода]

Джорджа през 2011 г.

На 10 юни 2011 г. на цифровия пазар излиза сингълът „Най-добрият ми ден“ (Il mio giorno migliore), излъчен и по радиото,[27] който става една от най-излъчваните песни на лято 2011.[28] Това е първата песен от осмия албум на изпълнителката с неиздавани песни – „Зад привидностите“ (Dietro le aparenze), който излиза на 6 септември.[29] Сингълът, чийто видеоклип е направен под ръководството на видео режисьора Гаетано Морбиоли, става платинен на 18 септември 2011 г. за повече от 30 хил. продадени копия.[30] „Най-добрият ми ден“ е първият голям хит на Джорджа от няколко години и бележи нов етап от кариерата ѝ, който съвпада с продуцентската дейност на Микеле Канова и мениджмънта на Фабрицио Джанини. Повечето от песните в албума са написани от Джорджа съвместно с партньора ѝ Емануеле Ло, но има и песни в сътрудничество с други изпълнители като Джованоти (Tu mi porti su), Ерос Рамацоти, с когото дуетира в Inevitable, Марина Рей – авторка на парчето Passerà l'estate; Майк Бъзби се разписва под песента Hostage (È l'amore che conta), публикувана като бонус парче в дигиталната версия на албума в iTunes: песента е адаптирана на италиански от Джорджа и със заглавието È l'amore che conta е включена в албума ѝ, като излиза на 9 септември 2011 г. като втори сингъл от него. На 20 декември 2011 г. сингълът е сертифициран като златен от официалната класация на FIMI за над 15 хил. продадени копия,[31] а на 7 октомври 2013 г. става платинен за повече от 30 хил. продадени копия.[32]

На 6 септември 2011 г. албумът „Зад привидностите“ е определен от iTunes за Поп албум на 2011 г. и дебютира в Италианската класация на албуми директно на първа позиция.[33] Четири седмици след излизането си албумът е сертифициран със златната плоча от FIMI за повече от 30 хил. продадени копия.[34] „Неизбежно“ (Inevitabile) – третият сингъл от албума започва да се върти по радиото на 18 ноември 2011 г. Написан и изпълнен заедно с Ерос Рамацоти, който е съавтор с Джорджа на песента ѝ Come saprei от 1995 г., вижда за пръв път дуета на двамата изпълнители.[35] На 31 януари 2012 г. Inevitabile е сертифициран от FIMI като златен запис за над 15 хил. продадени копия.[36] Сингълът е лансиран и в Европа и Латинска Америка, и влиза в класациите на Белгия и Хърватия, където достига 9-о място.[37][38] На 17 юли 2012 г. сингълът е сертифициран от FIMI с платина за повече от 30 хил. продадени копия.[39]

Джорджа на концерт – част от турнето Dietro le apparenze

на 13 декември 2011 г. албумът „Зад привидностите“ става платинен за повече от 60 хил. продадени копия.[40] В класацията за края на годината на FIMI той е на 13-о място сред най-продаваните албуми в Италия и на 10-о сред италианските албуми от 2011 г.[41] На 10 февруари 2012 г. по радиото е пуснат четвъртият сингъл от албума – песента „Къде си“ (Dove sei). На 13 април 2012 г. по радиото излиза и петият сингъл – „Ти ме издигаш“ (Tu mi porti su), чийто текст е дело на Джованоти. Песента се превръща в една от най-излъчваните по радиото, достигайки първото място в радиоразпръскването и позиционирайки се в топ 5 на синглите в iTunes.[42] На 19 юни 2012 г. сингълът е сертифициран от FIMI като златен за над 15 хил. продадени копия.[43] На 24 юли 2012 г. песента получава платинен сертификат от FIMI за продадените над 30 хил. копия.[44] В края на годината тя е и най-излъчваната от радиостанциите в Италия през 2012 г.[45] На 4 април 2014 г. сингълът е сертифициран за двойна платина от FIMI за над 60 хил. копия, продадени в цифров формат.[46]

С албума „Зад привидностите“ Джорджа е наградена на 26 май 2012 г. на Арена ди Верона с Wind Music Award в категория „Платинени CD-та“ (церемонията по награждаването е излъчена по Rai 1 на 2 юли).[47][48] На 3 юли 2012 г. албумът е сертифициран като двойно платинен за над 120 хил. продадени копия,[49] след което надхвърля 140 хил. копия, а между албум и сингли са продадени над 300 хил. копия.

След участие във Форума на Мандела в. Corriere Nazionale di Firenze сравнява Джорджа с Мария Калас, Едит Пиаф, Уитни Хюстън, Даяна Рос, Глория Гейнър и Мери Джей Блайдж .[50]

През 2012 г. албумът „Зад привидностите“ получава и наградата „Лунеция Поп“ за музикалната и литературна стойност на албума.[51] Албумът печели на Джорджа номинация за EMA (MTV Europe Music Awards 2012) в категорията на най-добър италиански изпълнител.[52] Записът кара Джорджа да се завърне като една от най-успешните изпълнителки в Италия и е единодушно похвален от критиците, подготвяйки почвата за триумфално турне, продължило няколко месеца.

Албум Senza paura и Limited Gold Edition[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2013 г. присъствието на римската изпълнителка е потвърдено в албума Cantabile на Никола Пиовани.

За деветата си дискографска работа Джорджа разчита, както и в предишната, на продуцента Микеле Канова Йорфида.[53] На 11 септември тя обявява подписването на споразумение с Live Nation Italia за организацията и продуцирането на следващото ѝ турне, планирано за пролетта на 2014 г.[54] През септември тя получава 5 номинации за Световните музикални награди в категориите „Най-добро изпълнение на живо“, „Най-добър изпълнител на годината“; „Най-добра женска изпълнителка“, „Най-добър албум“ с „Без страх“ (Senza paura) и „Най-добра песен“ с „Когато една звезда умре“ (Quando una stella muore).

На 4 октомври 2013 г. излиза първият сингъл от деветия ѝ албум, озаглавен „Когато една звезда умре“, който предшества излизането на албума ѝ на 5 ноември.[55][56] На 3 октомври Live Nation потвърждава началото на новото ѝ турне с начало 3 май 2014 г. в основните италиански спортни зали. На 6 октомври певицата обявява заглавието на албума си – „Без страх“ (Senza paura).[57] На 6 декември 2013 г. сингълът „Когато една звезда умре“ е сертифициран със златен диск от FIMI за продажбата на над 15 хил. дигитални копия,[58] а на 4 април 2014 г. – с платина за над 30 хил. дигитални копия.[46]

На диска Джорджа пее в дует с Алиша Кийс в песента „Ще се моля“ (I will pray (pregherò)), както и с Оли Мърс в Did I lose you, написана от Бъзби и Алекс Джеймс (басист на Блър). Друга песен от албума – „Днес продавам всичко“ (Oggi vendo tutto) е дело на Ивано Фосати.[59] През първата седмица на издаване албумът веднага печели първо място в класацията за албуми на FIMI за най-продавани албуми в Италия.[60][61]

На 29 ноември по радиото започва да се върти I Will Pray (pregherò) – вторият сингъл от „Без страх“ в дует с Алиша Кийс.[62][63] На 18 април 2014 г. той е сертифициран като златен за над 15 хил. продадени копия в цифров формат.[64]

На 13 декември, четири седмици след излизането си, Senza paura е сертифициран за златен диск в Италия за над 30 хил. продадени копия. В седмица 52 от 2013 г. той става платинен за повече от 60 хил. продадени копия.[65] Албумът е на 22-ра позиция в класацията за най-продавани в края на 2013 г.

На 21 март 2014 г. е извлечен третият сингъл от албума – „Не ме обичаш“ (Non mi ami), написан от Джорджа с музика на Фрейзър Т. Смир и Наташа Бедингфийлд.[66] На 21 юни 2014 г. певицата е удостоена с наградата на Ем Ти Ви Италия MTV History Award за кариера.[67] Сингълът остава пет поредни седмици в Топ 20 на най-продаваните песни на FIMI.[68][69] На 14 юли 2014 г. той е сертифициран като златен в Италия, тъй като е продал над 15 хил. копия,[70] а на 9 януари 2015 г. е платинен за над 30 хил. копия.[71]

На 3 юли 2014 г. Джорджа обявява, че четвъртият сингъл от албума ще бъде „Аз сред мнозина“ (Io fra tanti), написан от нея заедно с партньора ѝ Емануел Ло (който също се грижи за музиката и създаването на видеоклипа). Той се върти по радиото от 11 юли 2014 г.[72] На 14 ноември 2014 г. е сертифициран като златен за над 15 хил. продадени копия.[73]

На 14 август 2014 г., десет месеца след излизането си, албумът Senza paura отново заема първата позиция в Класацията за албуми на FIMI.[74] На 29 август 2014 г. той е сертифициран с двойна платина за повече 100 хил. продадени копия.[75]

Албумът дава на Джорджа нова номинация за „EMA“ (MTV Europe Music Awards 2014) в категорията „Най-добър италиански изпълнител“).[76] На 19 септември 2014 г. Live Nation обявява третата част от турнето Senza Paura, с пет допълнителни дати през декември 2014 г.[77] На 22 септември Джорджа потвърждава издаването на 14 октомври 2014 г. на Senza paura – Limited Gold Edition, съдържащ двоен компактдиск: един със студийния албум и едно CD Live 2014 с 11 хитове, записани от нея по време на етапите на Senza paura Tour, както и DVD с допълнено съдържание, включително кадри от изпълнения на живо, официални видеоклипове („Когато една звезда умре“, „Не ме обичаш“, „Аз съм сред многото“) и непубликувани кадри зад кулисите.[78]

На 24 октомври 2014 г. петият сингъл, извлечен от „Без страх“ – „Моята стая“ (La mia stanza) излиза по радиото.[79]

Албум Oronero и концертен албум Oronero live[редактиране | редактиране на кода]

На 12 септември 2016 г. певицата обявява заглавието на новия си сингъл – „Черно злато“ (Oronero), от 30 септември по радио и за цифрово изтегляне.[80] На 28 ноември песента е сертифицирана като златна за повече от 25 хил. копия, а на 30 януари 2017 г. сингълът става платинен за продажба на повече от 50 хил. копия.[81]

Едноименният албум „Черно злато“ (Oronero) е десетият с неиздавани парчета в кариерата на певицата и излиза на 28 октомври 2016 г.[82] Той съдържа 15 песни, от които 10 са написани от самата Джорджа, плюс многобройни сътрудничества с италиански и международни изпълнители.[83] Продуцент, както и в предишните два албума, е Микеле Канова Йорфида.[84] На 12 декември 2016 г. записът е сертифициран като златен от FIMI за повече от 25 хил. продадени копия.[85]

На 14 декември 2016 г. в Ютюб е представено специалното предаване VEVO Presents: Giorgia, в който певицата изпълнява три песни на живо: Il mio giorno migliore (от албума „Извън привидностите“ от 2011 г.) и две парчета от 10-ия ѝ албум: Oronero и „Пак избирам теб“ (Scelgo ancora te).[86]

На 9 декември 2016 г. певицата кани феновете в социалните си канали да изберат втория сингъл, като посочва три възможни: Scelgo ancora te, „Мога да се справя“ (Posso farcela) и „Суета“ (Vanità).[87] На 20 декември е избрана песента „Суета“ и тя излиза по радиото на 1 януари 2017 г.[88] На 3 април, през седмица 13 от 2017 г., сингълът е сертифициран като златен за над 25 хил. продадени копия, а на 13 ноември 2017 г. вече е платинен за над 50 хил. продадени копия.[89]

На 8 февруари 2017 г., по време на втората вечер на Фестивала в Санремо, певицата изпълнява песента „Суета“ и веднага след това – медли от най-известните си песни от Sanremo: E poi, Come saprei и Di sole e d'azzurro.[90][91]

На 20 февруари 2017 г. албумът е сертифициран от FIMI за платинен за продажба на над 50 хил. копия.[92] Третият сингъл от албума – „Вярвам“ (Credo) излиза по радиото на 14 април 2017 г.[93] На 10 юли 2017 г., през седмица 27 на 2017 г, песента е сертифицирана като златна с продадени повече от 25 хил. копия в Италия. На 9 октомври 2017 г. сингълът е сертифициран за платинен за над 50 хил. продадени копия.[94]

На 5 юни 2017 г. певицата е отличена на Wind Music Awards 2017 на Арена ди Верона с три награди: платина за албума „Черно злато“, платина за едноименния сингъл и наградата за изпълнение на живо за участието в Oronero tour.[95]

Четвъртия сингъл от албума – „Избирам пак теб“ (Scelgo ancora te) започва да се върти по италианските радио станции на 1 септември 2017 г.. На 20 ноември 2017 г. тя е сертифицирана със златен диск на FIMI за повече от 25 хил. продадени копия.[96]

На 19 януари 2018 г. излиза третият албум на живо на Джорджа – Oronero Live, съдържащ най-доброто от Oronero Tour и две неиздавани песни, сред които „Като сняг“ (Come neve) в дует с Марко Менгони, излязла на 1 декември 2017 г.[97] Песента влиза в Топ 100 на Италианската класация за най-слушани и продавани сингли, изкачвайки се на максимум 3-та позиция. На 27 декември 2017 г. песента е сертифицирана за златен диск от FIMI за повече от 25 хил. продадени копия, а на 19 февруари 2018 г. става платинена за над 50 хил. продадени копия.[98] Преиздаването на албума е придружено от възобновяване на турнето Oronero Live Tour, с шест дати в спортните зали на Милано, Рим и Падуа.[99] На 16 април 2018 албумът Oronero е сертифициран като двойно платинен от FIMI за над 100 хил. продадени копия.[100] И този албум като предходните два съчетава успеха пред слушателите, наличието на големи хитове и единодушното признание на критиката.

Първи албум с кавър версии: Pop Heart[редактиране | редактиране на кода]

Албумът Pop Heart – първият кавър албум в кариерата на певицата, излиза на 16 ноември 2018 г. Дискът е продуциран от Микеле Канова Йорфида.[101] На 9 октомври е разкрито името на първия сингъл от него, като от 12 октомври 2018 г. е по радиото – песента „Джобове, пълни с камъни“ (Le tasche piene di sassi) – дело на Джованоти.[102]

На 16 октомври, отново чрез социалните си канали, тя разкрива две други песни от албума – „Утехата“ (Il comforto) в дует с Тициано Феро и I Will Always Love You на Уитни Хюстън – певицата, от която Джорджа се вдъхновява.[103] На следващия ден тя представя три други песни: „Движещи се дюни“ (Dune mosse) на Дзукеро, Sweet Dreams на Юритмикс и L'ultimo bacio на Кармен Консоли.[104] Впоследствие Джорджа разкрива целия списък с песни в алума, 15 на брой: Una storia importante на Ерос Рамацоти (с вокално камео на певеца), Lei verrà на Манго, Gli ostacoli del cuore на Елиза (с вокално камео на певицата), I Feel Love на Дона Съмър, Anima на Пино Даниеле, Open Your Heart на Мадона, L'essenziale на Марко Менгони, Vivere una favola на Васко Роси и Stay на Риана с Мики Еко, в дует с Ене (последното парче е бонус при предварителна поръчка на албума).[105]

На 5 ноември е обявено Pop Heart Tour, планирано за 2019 г.[106] На 23 ноември 2018 г. , по случай благотворително събитие, певицата се изявява в Миланската катедрала и е първият изпълнител в историята, направил това. За случая, освен парчета от репертоара си, тя изпълнява и сакрална музика, придружена от оркестър.[107]

На 3 декември песента Una storia importante на Ерос Рамацоти е обявена за втори сингъл от албума, и се върти по радиото от 7 декември.[108] На 17 декември албумът е сертифициран като златен от FIMI за над 25 хил. продадени копия. На 14 януари 2019 г. той е платинен за над 50 хил. продадени копия.[109]

Други проекти[редактиране | редактиране на кода]

Radiodue on my mind[редактиране | редактиране на кода]

След натрупания опит с радио предаването Mezzogiorno con, през септември 2006 г. Джорджа отново е радио говорителка, този път в програмата на Rai Radio 2 Radio2 on my mind (заглавие, препращащо към парчето Georgia on my mind на Рей Чарлз). Тя изпълнява песента „Запали радиото“ (Accendi la radio), която е тематичната песен на предаването. В програмата, която стига до второто си издание през ноември 2007 г. и завършва през януари 2008 г., участват много гости, сред които Кармен Консоли, Фиорела Маноя, Тоска, Паола Кортелези, Фиорело и Марко Балдини.

Сътрудничество и продуцентска дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1996 г. Джорджа участва като гостенка в записа на някои парчета от албума Eat the Phikis на Елио е ле Сторие Тезе, и по-специално в парчетата TVUMDB и Li immortacci. Сътрудничеството с групата продължава и през 2008 г. с песента Ignudi tra i nudisti, съдържаща се в албума им Studentessi.

През 2000 г. на един от концертите си в Торино тя приветства американския певец Майкъл Макдоналд, а след това участва в концерта му на Медиоланум форум в Асаго. На Летния фестивал в Лука на 20 юли тя пее с Рей Чарлз Georgia on my mind. Три дни по-късно, на същия фестивал, дуетира с Лайнъл Ричи в All Night Long.

На 16 септември 2006 г. участва като гостенка в Деня на MTV в Болоня, където пее Like a Virgin на Мадона, акомпанирана от MTV Superband, съставена от Морган, Федерико Поджиполини, Макс Гаце и барабаниста на Блувертиго. Участва и в Неаполитанската бяла нощ на 30 септември 2006 г. в сценичен дует с Пино Даниеле в песента му Napul'è.

През 2007 г. Джорджа е продуцентка на песента Woofer на новоизгряващия певец Емануел Ло (неин партньор), за чийто албум тя се грижи; тя се появява и във видеото на песента, режисирано от режисьора, актьора и хореографа Лука Томасини. Певицата пее в две песни от албума на Пино Даниеле Il mio nome è Pino Daniele e vivo qui, а именно – Vento di passione (издаден като втори сингъл от албума) и Il Giorno e la notte. Дуетира и с Фиорело за саундтрака на филма Voce del verbo amore: песента, озаглавена Più, е кавър версия на песен, първоначално интерпретирана от Орнела Ванони с Gepy & Gepy. Освен това пише с рапъра Торменто текста на песента Resta qui, съдържаща се в албума му Alibi, издаден на 29 юни 2007 г. В песента Джорджа е и беквокалистка заедно с Роберта Грана (по-рано нейна беквокалистка).

През март 2008 г. излиза албумът DePrimoMaggio на рапъра Frankie hi-nrg mc, където Джорджа дуетира в парчето Direttore. На 8 юли 2008 г. участва като гостенка в концертното събитие на площад Плебишито в Неапол, отбелязващо 30 г. кариера на Пино Даниеле; събитието е заснето на живо по телевизията. На 26 юли 2008 г. тя изпълнява дует с Орнела Ванони на последната вечер на фестивала Musica per i borghi. През септември 2008 г. на германския пазар излиза албумът Due (Nevio) на германския поп изпълнител и музикант Невио, в който Джорджа дуетира в романтичната поп балада Gli ultimi brividi.

На 9 септември 2009 г. е обявена песента Ora lo so, написана от Микеле Плачидо и Никола Пиовани, и изпята от Джорджа за филма Il grande sogno. Певицата участва в саундтрака на Пиовани и с други вокални приноси. По време на Amiche per l'Abruzzo се оформи проектът за дует между Джорджс и Джана Нанини. Песента „Спаси ме“ (Salvami) е пусната по радиото от 6 ноември 2009 г. На 28 май на Арена ди Верона двете изпълнителки получават платинена награда Wind Music Awards за продажбите на песента.[110] Също така през 2009 г. Джорджа пее в песента „Срещата“ (L'appunatemento) на Клаудио Балиони от албума му QPGA.

През 2010 г. пее в албума на Елиза Ivy, по точно – в парчето Pour Que l'Amour Me Quitte – кавър на песента на френската певица Камий. През септември 2010 г. излиза анимационният филм „Аз, проклетникът“, за който Джорджа пише и пее песента Tu sei – превод и адаптация на оригиналния саундтрак – песента My life на Фарел Уилямс.

През 2011 г. участва в конферентната зона на Дните на MTV в Торино.

През 2012 г. участва в програмата Il più grande spettacolo dopo il weekend по Rai 1 с водещ Фиорело, където реинтерпретира три класики на международната мелодична музика: Se Telefonando, Downtown и Dettagli,[111] както и Love is a losing game на Ейми Уайнхаус.[112] Тя записва и Viaggio – музикално произведение, съдържащо се в албума в памет на Алекс Барони – Il Senso... di Alex.[113] На 30 юни 2012 г. в Торино участва в Дните на MTV, изпълнявайки 7 песни: È l'amore che conta, Il mio giorno migliore, Vivi davvero, Di sole e d'azzurro, Gocce di memoria, и две кавър версии: Nessun dolore на Лучо Батисти и I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) на Уитни Хюстън.[114] Също през 2012 г. компанията Барила избира за френската телевизия песента ѝ от Санремо Di sole e d'azzurro и кавъра Un'ora sola ti vorrei като тема на рекламните клипове на Барила Франция.

На 22 февруари 2013 г. излиза компактдискът Piani DiVersi на Сузана Стивали, в който Джорджа пее в песента Viaggiante („Пътник“). На 26 март 2013 г. тя участва в албума Cantabile на Никола Пиовани с две песни: E lalabai и Near you.[115]

На 7 октомври 2016 г. излиза албумът Lotto infinito на Енцо Авитабиле, съдържащ De-Profundis – песен, интерпретирана в дует с Джорджа.[116] На 12 декември 2016 г. телевизионният водещ Карло Конти обявява по Rai 1, че Джорджа е авторка на песента Con te, с която във Фестивала в Санремо през 2017 г. участва Серджо Силвестри.[117]

На 8 февруари 2018 г. Джорджа гостува на Фестивала в Санремо, където изпълнява заедно с Джеймс Тейлър песента му You have a friend.[118]

През 2019 г., по повод 25-годишната си кариера Джорджа изпълнява медли от нейни песни от новия ѝ албум Pop Heart на Фестивала в Санремо. През 2019 г. тя участва и в новия албум на рапърите Gemitaiz и MadMan, изпявайки припева на Black Box – заглавната песен на албума.[119]

През 2020 г. тя записва в дует с Лоредана Берте известната песен на Берте „Не съм дама“ (Non sono una signora) по повод проекта I love my Radio.[120]

През август 2021 г. е обявен за главно действащо лице от Роко Папалео в новия му филм Scordato, заснет в Базиликата.

Филантропия[редактиране | редактиране на кода]

Джорджа е назначена за посланик на добра воля на УНИЦЕФ през 1999 г.[121] и от 2005 г. е кръстница на Асоциация „Тарталегра“, занимаваща се с най-малките.[122]

Защитничка на околната среда, тя стартира щадящата околната среда модна линия Earthache.[123] Нейният албум Spirito libero – Viaggi di Voce 1992 – 2008 г., с цел намаляване употребата на пластмаса, е пуснат на пазара без защитния пластмасов блистер, както и част от копията на албума ѝ Dietro le apparenze.

Тя също така основава приют за котки в Рим. През 2003 г. дава своето свидетелство за кампанията „Без извинение“ (No excuse) срещу експлоатацията на детски труд, стартирана от телевизия Ем Ти Ви.[124]

През 2005 г. организира концертното събитие „Необичайни ноти“ (Insolite note) в Аудиториум „Музикален парк“ в Рим,[125] приходите от което са използвани за финансиране на строителството на детска градина в Африка благодарение на Асоциация „Тарталегра“. Джорджа също така е едно от лицата, даващи своето свидетелство в проекта на НПО La vita degli altri в защита на околната среда Il Respiro.[126]

Фиорела Маня, Лаура Паузини, Джана Нанини, Елиза и Джорджа пеят Donna d'Onna на концерта „Приятелки на Абруцо“,

На 21 април 2009 г. певицата участва заедно с много други изпълнители в песента Domani 21 / април 2009 – кавър на песен на Мауро Пагани, създадена с благотворителна цел след земетресението в Абруцо.[127] На 21 юни тя участва като кръстница в концерта „Приятелки за Абруцо“ (Amiche per l'Abruzzo), който събира 46 италиански певици на сцената на стадион „Джузепе Меаца“, сред които Лаура Паузини (организаторка на събитието), Елиза, Джана Нанини и Фиорела Маноя.[128]

Заедно с 13 други изпълнители Джорджа участва в благотворителен концерт Italia Loves Emilia след земетресението в регион Емилия-Романя на 22 септември 2012 г. на летище Реждо Емилия (познато като Камповоло), продавайки 150 831 билета.[129]

На 24 септември 2013 г. Сони Мюзик публикува компилацията Pink Is Good, в която Джорджа с песента Vivi Davvero. Приходите са дарени на фондация „Умберто Веронези“ за финансиране на борбата срещу рака на гърдата.[130]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

В младостта си Джорджа практикува карате, достигайки син колан.[131]

1997 до 2001 г. има връзка с певеца Алекс Барони, който умира на 35 г. през 2002 г. в автомобилна катастрофа.[132] Джорджа страда силно от загубата и му посвещава парчето Marzo.[133]

От 2004 г. певицата е партньорка на римския танцьор, музикант и автор на песни Емануел Ло, от когото има един син – Самуел ло Яконо, роден на 18 февруари 2010 г.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1994 – Giorgia
  • 1995 – Come Thelma & Louise
  • 1997 – Mangio troppa cioccolata
  • 1999 – Girasole
  • 2001 – Senza ali
  • 2003 – Ladra di vento
  • 2007 – Stonata
  • 2011 – Dietro le apparenze
  • 2013 – Senza paura
  • 2016 – Oronero
  • 2018 – Pop Heart

Концертни албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • 1993 – Natural Woman (Live in Rome)
  • 1993 – One More Go Round
  • 1996 – Strano il mio destino (Live & studio 95/96)
  • 2005 – MTV Unplugged
  • 2018 – Oronero Live

Компилации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2002 – Greatest Hits – Le cose non vanno mai come credi
  • 2008 – Spirito libero – Viaggi di voce 1992 – 2008

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Giorgia – Così che va la vita // 22 дек. 2012. Архивиран от оригинала на 2021-08-02. Посетен на 2 август 2021.
  2. In edicola: GIORGIA COLLECTION // Архивиран от оригинала на 28 август 2012.
  3. Giorgia sul palco del Summer „È come ritornare a casa“ // 29 юли 2012. Посетен на 2 август 2021.
  4. Standing ovation per Giorgia al gran finale della Collina degli Elfi // 31 юли 2014. Посетен на 2 август 2021.
  5. Come saprei, cantata da Giorgia, è la canzone che vinse il Festival di Sanremo 1995 // Архивиран от оригинала на 21 февр. 2011. Посетен на 2 август 2021.
  6. Albo d'Oro Premio della Critica Festival di Sanremo // Архивиран от оригинала на 4 март 2016. Посетен на 2 август 2021.
  7. Io vorrei la pelle nera, compleanno con Giorgia // Corriere della Sera. 24 април 2001. Архивиран от оригинала на 8 юни 2015. Посетен на 4 юли 2013.
  8. Giorgia – biografia // MusicalStore. Посетен на 2 август 2021.
  9. Col Jazz nel sangue – Giorgia // 1 април 2001. Архивиран от оригинала на 2021-02-28. Посетен на 4 януари 2021.
  10. Giorgia – Natural Woman Live In Rome (1995) // Архивиран от оригинала на 29 юни 2013. Посетен на 2 авгурс 2021.
  11. Ricomincio dai tre. Pendragon, 2018. с. 93 – 96.
  12. Това се повтаря с Елиза през 2001 г., Симоне Кристики през 2007 г., Роберто Векиони през 2011 г. и Диодато през 2020 г.
  13. а б Giorgia Biografia // Rockol. Посетен на 2 август 2021.
  14. Duetto Elton John // Архивиран от оригинала на 7 дек. 2008. Посетен на 2 август 2021.
  15. GiorgiaFans: Strano il mio destino (Live & Studio 95/96) // Архивиран от оригинала на 2009-05-05. Посетен на 13 окт. 2012.
  16. Hits of the World // Посетен на 2 август 2021.
  17. Anselmi, Eddy, Festival di Sanremo. Almanacco illustrato della canzone italiana, Panini, Modena, 2009, p. 451
  18. Certificazioni FIMI, maggio 2012 // Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 2 август 2021.
  19. FIMI – Federazione Industria Musicale Italiana – Classifiche // Архивиран от оригинала на 2014-12-29. Посетен на 20 февр. 2015.
  20. FIMI: Disco d'oro 2014, Gocce di Memoria // Архивиран от оригинала на 2014-10-06. Посетен на 7 окт. 2013.
  21. Ladra di vento live: il primo DVD di Giorgia // Архивиран от оригинала на 19 февр. 2014. Посетен на 2 август 2021.
  22. Sta tornando sul piccolo schermo MTV Unplugged // 26 април 2016. Посетен на 2 август 2021.
  23. Liave at la Casa del Jazz // 2007. Архивиран от оригинала на 19 февр. 2014. Посетен на 2 август 2021.
  24. Giorgia: „Poche Parole“ e un nuovo album // 30 юли 2008. Посетен на 31 юли 2021.
  25. Musica: parte da Roma ad aprile il tour di Giorgia // 17 дек. 2008. Архивиран от оригинала на 23 дек. 2008. Посетен на 2 август 2021.
  26. Wind Music Awards 2009: tutti i premiati che vedremo da questa sera su Italia 1 // 8 юни 2009. Посетен на 2 август 2021.
  27. Arriva nuovo singolo Giorgia // ANSA. Архивиран от оригинала на 2 юли 2011. Посетен на 2 август 2021.
  28. Tormentoni d'estate 2011: da Danza Kuduro a Shakira // 4 септ. 2015. Посетен на 2 август 2021.
  29. Nel nuovo album Giorgia duetta con Eros Ramazzotti // 19 юли 2011. Архивиран от оригинала на 2012-09-19. Посетен на 2 август 2021.
  30. FIMI – Federazione Industria Musicale Italiana – Benvenuto! // Архивиран от оригинала на 25 май 2012. Посетен на 2 август 2021.
  31. FIMI – Federazione Industria Musicale Italiana – Benvenuto! // Архивиран от оригинала на 7 март 2016. Посетен на 2 август 2021.
  32. Certificazione FIMI disco di platino, È l'amore che conta // Архивиран от оригинала на 30 дек. 2015. Посетен на 2 август 2021.
  33. FIMI – Federazione Industria Musicale Italiana – Classifiche // Архивиран от оригинала на 18 май 2012. Посетен на 2 август 2021.
  34. FIMI – Federazione Industria Musicale Italiana – Benvenuto! // Архивиран от оригинала на 29 май 2012.
  35. Inevitabile: il nuovo singolo di Giorgia feat. Eros Ramazzotti // Архивиран от оригинала на 15 август 2012.
  36. CERTIFICAZIONE SINGLE DIGITAL dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 3 del 2012 // Архивиран от оригинала на 20 юни 2012.
  37. Giorgia feat. Eros Ramazzotti – Inevitabile // Посетен на 2 август 2021.
  38. HRT – Airplay Radio Chart – March 26th, 2012 // Архивиран от оригинала на 25 дек. 2013.
  39. CERTIFICAZIONE Singoli Digitali dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 27 del 2012 // Архивиран от оригинала на 26 дек. 2012.
  40. ARTISTI – Dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 48 del 2011 // Архивиран от оригинала на 1 юни 2012.
  41. Classifiche annuali FIMI-GfK: Vasco Rossi e Adele i più venduti nel 2011 // Архивиран от оригинала на 1 юни 2012.
  42. Giorgia: Tu mi porti su è il quinto singolo estratto da Dietro le apparenze // Архивиран от оригинала на 26 април 2012.
  43. CERTIFICAZIONE SINGLE DIGITAL dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 23 del 2012 // Архивиран от оригинала на 26 дек. 2012.
  44. CERTIFICAZIONE Singoli Digitali dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 28 del 2012 // Архивиран от оригинала на 2012-12-26. Посетен на 2021-08-01.
  45. RADIO, „TU MI PORTI SU“ DI GIORGIA (SCRITTA DA JOVANOTTI) È LA CANZONE PIÙ TRASMESSA DEL 2012 // Архивиран от оригинала на 5 януари 2013.
  46. а б Archivio „Album e compilation“ – 13esima settimana del 2014 // Архивиран от оригинала на 30 ян. 2018.
  47. Amoroso, Emma e Pausini regine della musica // Посетен на 28 май 2012.
  48. Wind Music Awards 2012: tra i premiati Emma, Amoroso, Pausini, Giorgia, Ferro // Посетен на 28 май 2012.
  49. Dietro le apparenze di Giorgia certificato doppio disco di platino in Italia // Архивиран от оригинала на 2012-09-16. Посетен на 2012.
  50. E poi Giorgia ci dipinge di sole e d'azzurro – Corriere Nazionale – QuiEGC // Посетен на 20 май 2013.
  51. Premio Lunezia. Ecco i big premiati per meriti „Musical – Letterari“ // 11 юли 2012. Архивиран от оригинала на 23 май 2014.
  52. Mtv Europe Music Awards 2012, le nomination. // Архивиран от оригинала на 2012-10-05. Посетен на 13 ок.т 2012.
  53. Giorgia, Mina, Elisa: lotta tra dive della musica // Посетен на 3 август 2013.
  54. Il tour di Giorgia partirà nella primavera 2014 // 11 септ. 2013. Архивиран от оригинала. Посетен на 2 август 2021.
  55. Giorgia, ecco 'Quando una stella muore' // 23 септ. 2013. Посетен на 2 август 2021.
  56. TGCOM. Giorgia torna e riparte da una stella // Архивиран от оригинала на 28 септ. 2013.
  57. Giorgia, Senza paura titolo nuovo album // 7 окт. 2013. Посетен на 2 август 2021.
  58. Archivio „Album e compilation“ – 48esima settimana del 2013 // Архивиран от оригинала на 2014-10-06. Посетен на 2021-07-31.
  59. ESCE OGGI „SENZA PAURA“, IL NUOVO ALBUM DI GIORGIA // Посетен на 2 август 2021.
  60. Classifica degli album più venduti in Italia: Giorgia irrompe al comando // radiomusik.it, 14 ноември 2013. Архивиран от оригинала на 13 dicembre 2013. Посетен на 2 август 2021.
  61. Classifica settimanale WK 45 (dal 04-11-2013 al 10-11-2013) // Архивиран от оригинала на 12 дек. 2013.
  62. I Will Pray (Pregherò) nuovo singolo di Giorgia con Alicia Keys: audio, testo e traduzione // Посетен на 3 август 2021.
  63. DA DOMANI IN RADIO „I WILL PRAY“ (PREGHERÒ) DI GIORGIA FEAT. ALICIA KEYS // 28 ноем. 2013. Посетен на 3 август 2021.
  64. Certificazioni FIMI: Disco di Platino per i Negramaro. Oro a Gazzè, Club Dogo e Giorgia // Архивиран от оригинала на 19 април 2014. Посетен на 3 август 2021.
  65. Senza paura Disco di Platino in Italia – settimana 52/2013 // Архивиран от оригинала на 2014-01-07. Посетен на 13 дек. 2013.
  66. Giorgia,Non mi ami dal 21 marzo in radio // 20 март 2021. Посетен на 3 август 2021.
  67. MTV Awards 2014: Giorgia vince l'History Award! // Архивиран от оригинала на 14 юли 2014.
  68. Classifica settimanale WK 22 (dal 26-05-2014 al 01-06-2014) // Архивиран от оригинала на 6 юли 2014.
  69. ItalianCharts. Andamento in classifica di Non mi Ami., // Архивиран от оригинала на 1 юли 2014.
  70. CERTIFICAZIONE Singoli Digitali 14-07-2014 Certificazioni (week 27 / 2014) // Архивиран от оригинала на 2014-07-15. Посетен на 15 юли 2015.
  71. CERTIFICAZIONE Singoli Digitali 09-01-2015 Certificazioni (week 52 / 2014) // Архивиран от оригинала на 2014-07-15. Посетен на 15 юли 2015.
  72. Giorgia regina dell’airplay italiano con Io fra tanti: la classifica dei brani più trasmessi in radio // 29 avgust 2014. Посетен на 3 avgust 2021.
  73. CERTIFICAZIONE SINGLE DIGITAL dalla settimana 1 del 2009 alla settimana 45 del 2012 // Архивиран от оригинала на 13 август 2013.
  74. Hit parade, Giorgia a sorpresa in vetta // 14 август 2014. Посетен на 3 август 2021.
  75. Senza paura Doppio Disco di Platino in Italia – settimana 34/2014 // Архивиран от оригинала на 3 септ. 2014. Посетен на 3 август 2021.
  76. MTV EMA 2014: CAPAREZZA, CLUB DOGO, EMIS KILLA, GIORGIA (+1 CHE SCEGLI VIA TWITTER) IN GARA BEST ITALIAN ACT // Архивиран от оригинала на 11 септ. 2014.
  77. GIORGIA: A DICEMBRE NUOVI APPUNTAMENTI CON IL „SENZA PAURA TOUR“ // Архивиран от оригинала на 6 март 2016.
  78. Sony Music Italy: GIORGIA: IL 14 OTTOBRE ESCE IL DOPPIO CD+DVD CON CONTENUTI EXTRA „SENZA PAURA LIMITED GOLD EDITION“, // Архивиран от оригинала на 6 февр. 2015.
  79. EARONE – Giorgia – La mia stanza (Radio Date: 24-10-2014) // Архивиран от оригинала на 22 окт. 2014.
  80. Giorgia: dal 30 settembre in radio „Oronero“, primo singolo estratto dal nuovo album di inediti in uscita a novembre // 12 септ. 2016. Архивиран от оригинала на 2016-09-19. Посетен на 4 август 2021.
  81. FIMI // Посетен на 4 август 2021.
  82. Musica: Giorgia inedita con 'Oronero' // 20 септ. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  83. Giorgia “Se siamo sinceri con noi stessi, il giudizio non potrà farci nulla“ // 27 окт. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  84. Giorgia presenterà il nuovo album a Supereroi? Prime indiscrezioni sulla data d’uscita // 4 юли 2016. Архивиран от оригинала на 2016-07-29. Посетен на 4 август 2021.
  85. FIMI
  86. Giorgia – Backstage Vevo Presents // 14 дек. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  87. Giorgia lancia un SOS ai fan per il prossimo singolo // 9 дек. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  88. Giorgia: dal 1° gennaio in radio „Vanità“, il nuovo singolo // Посетен на 4 август 2021.
  89. FIMI
  90. Sanremo, il medley di Giorgia fa impallidire i cantanti in gara // 8 февр. 2017. Посетен на 4 август 2021.
  91. Sanremo 2017. Giorgia che voce! Il medley che incanta - See more at: http://www.rainews.it/dl/rainews/media/sanremo-2017-l-incanto-della-voce-di-giorgia-de39d5e2-d7f9-476c-a0ad-740474c9a441.html // 9 февр. 2017. Посетен на 4 август 2021.
  92. FIMI
  93. GIORGIA FA BALLARE D'ESTATE CON CREDO // 11 април 2017. Посетен на 4 август 2021.
  94. FIMI
  95. TalkyMusic. Wind music Award: Giorgia, l'esibizione della cantante // 6 юни 2017. Архивиран от оригинала на 2017-06-14. Посетен на 2021-08-01.
  96. Certificazioni – FIMI // www.fimi.it. Посетен на 25 ноември 2021.
  97. Giorgia e Marco Mengoni duettano in „Come neve“ // 24 ноем. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  98. FIMI
  99. Giorgia, nuovo disco e nuovo tour // 6 ноември 2017. Посетен на 4 август 2021.
  100. FIMI
  101. GIORGIA ANNUNCIA L’USCITA DI „POP HEART“, IL SUO NUOVO ALBUM DI COVER // 4 окт. 2018. Посетен на 4 август 2021.
  102. Giorgia, è ‘Le tasche piene di sassi’ di Jovanotti il primo singolo di ‘Pop Heart’ – COVER // 9 окт. 2018. Посетен на 4 август 2021.
  103. SPETTACOLOGIORGIA SVELA DUE NUOVE CANZONI PRESENTI IN POP HEART // Посетен на 4 август 2021.
  104. Giorgia, in „Pop Heart“ anche canzoni di Zucchero e Carmen Consoli // 18 окт. 2018. Посетен на 4 август 2021.
  105. Giorgia annuncia tutti i brani di „Pop Heart“ – TRACKLIST // 18 окт. 2018. Посетен на 4 август 2021.
  106. LA GRANDE VOCE DELLA MUSICA ITALIANA GIORGIA TORNA SUL PALCO CON IL SUO NUOVO „POP HEART TOUR“ // Архивиран от оригинала на 2018-11-05. Посетен на 4 август 2021.
  107. Giorgia in concerto nel Duomo di Milano: una voce che regala emozioni // 23 ноември 2018. Посетен на 4 август 2021.
  108. “UNA STORIA IMPORTANTE” È IL NUOVO SINGOLO ESTRATTO DALL’ALBUM DI GIORGIA „POP HEART“ // Посетен на 4 август 2021.
  109. FIMI
  110. Wind Music Awards 2010 – L'Arena Di Verona Si Accende Di Musica // 2 юни 2010. Посетен на 4 август 2021.
  111. Il più grande spettacolo dopo il weekend: Giorgia canta Dettagli di Ornella Vanoni nella sigla – Video // 29 ноември 2011. Посетен на 4 август 2021.
  112. Il più grande spettacolo dopo il weekend – Giorgia canta Love is a losing game di Amy Winehouse nella puntata finale – Video // 6 дек. 2011. Посетен на 4 август 2021.
  113. Il senso… di Alex // Архивиран от оригинала на 8 март 2012.
  114. [Mtv Days 2012, foto del 29 giugno, scaletta 30 giugno con Giorgia e Marco Mengoni  Mtv Days 2012, foto del 29 giugno, scaletta 30 giugno con Giorgia e Marco Mengoni] // 30 юни 2012. Посетен на 4 август 2021.
  115. Piovani cantabile // Посетен на 4 август 2021.
  116. Enzo Avitabile: a ottobre il nuovo album „Lotto infinito“, con con Giorgia, Renato Zero, De Gregori e altri – TRACKLIST, COPERTINA // 26 септ. 2016. Посетен на 4 август 2021.
  117. Carlo Conti racconta il cast di Sanremo. Giorgia e Zibba tra gli autori delle canzoni dei Big – VIDEOINTERVISTA // 13 дек. 2016. Посетен на 5 август 2021.
  118. Sanremo, emozione James Taylor-Giorgia. Duetto Raffaele-Baglioni. Ascolti più alti dal 1999 - See more at: http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/Sanremo-emozione-James-Taylor-Giorgia-Duetto-Raffaele-Baglioni.-Ascolti-piu-alti-dal-1999-e27b83e4-b829-4985-81b4-d4d90bfed93c.html // Посетен на 5 август 2021.
  119. Gemitaiz & Madman – Scatola Nera (feat. Giorgia) (Radio Date: 20-09-2019) // Посетен на 5 август 2021.
  120. Giorgia, arriva la cover di „Non sono una signora“ di Loredana Bertè // 30 юни 2020. Посетен на 5 август 2021.
  121. Tanti auguri Giorgia: i 50 anni della ragazza con una voce incredibile // 26 април 2021. Посетен на 4 август 2021.
  122. Giorgia canta per aiutare i bimbi // 4 август 2021. 5 ноември 2006.
  123. Giorgia, una linea di eco-tShirt // Архивиран от оригинала на 24 юли 2014.
  124. Giorgia // Посетен на 4 август 2021.
  125. Insolite note // Посетен на 4 август 2021.
  126. Gli amici di Respiro // Посетен на 4 август 2021.
  127. Artisti Uniti per l’Abruzzo – Domani 21/04/2009 (2009 – CD singolo) // Посетен на 3 август 2021.
  128. «MADRAXA»: IL NO PROFIT DI PAUSINI, NANNINI, MANNOIA, ELISA E GIORGIA // 3 юни 2010. Посетен на 3 август 2021.
  129. Sold out! 150 000 biglietti venduti // Архивиран от оригинала на 16 септ. 2012.
  130. “Pink Is Good” compilation a sostegno ricerca oncologica: Alicia Keys, Mannoia, Giorgia, Patti Smith // Посетен на 2 април 2014.
  131. Famiglia Cristiana n.13 del 1-4-2001 – Col jazz nel sangue – Giorgia // Архивиран от оригинала на 2021-02-28. Посетен на 4 ян. 2021.
  132. Giorgia: Avrei voluto morire anch'io con Alex Baroni, mi ha salvata il mio compagno // Архивиран от оригинала. Посетен на 29 окт. 2012.
  133. Giorgia, tutto sulla cantante: età, cognome, compagno, figlio, Alex Baroni, padre, Instagram // 23 април 2021. Посетен на 1 август 2021.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Giorgia (cantante 1971) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​