Македония (провинция): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м r2.7.1) (Робот Добавяне: sr:Македонија (провинција)
м r2.7.1) (Робот Добавяне: fa:مقدونیه (روم)
Ред 36: Ред 36:
[[es:Macedonia (provincia romana)]]
[[es:Macedonia (provincia romana)]]
[[eu:Mazedonia (erromatar probintzia)]]
[[eu:Mazedonia (erromatar probintzia)]]
[[fa:مقدونیه (روم)]]
[[fr:Macédoine (province romaine)]]
[[fr:Macédoine (province romaine)]]
[[hr:Makedonija (rimska provincija)]]
[[hr:Makedonija (rimska provincija)]]

Версия от 06:32, 11 май 2012

Вижте пояснителната страница за други значения на Македония.

Римска провинция Македония

Македония (Шаблон:Lang-la) е римска провинция, образувана на част от територията на областта Македония и Беломорска Тракия.

В 168 година пр.н.е. образувана римската провинция Далмация. Същата година след битката при Пидна съюзните тракийски и македонски войски подкрепени и от гръците полиси са победени и елинистическа Македония губи независимостта си. Страната е разделена на 4 отделни самостоятелни области-стратегии, подчинени на Рим. В 149 година пр.н.е. в областите избухва въстание водено от Андриск, известен и като Псевдо-Филип. Траките и гърците отново го подкрепят, но то претъртява неуспех и в 148 година пр.н.е. от 4-те области е образувана римската прокураторска провинция Македония.

Файл:Macedonia-thrace.jpg
Римските провинции Македония, Тракия и
Горна и Долна Мизия

През цялото си съществуване границите на провинцията не съвпадат с тези на съвременната географска област. Новообразуваната провинция включва само днешна югозападна Македония, източна Албания и тракийското Беломорие, Струмско и Пиринско са в тракийското Одриско царство, а Скопската област много по-късно е включена в основаната в 12 година провинция Мизия.

От Римска Македония легионите на Марк Лукул, Гай Октавий и Марк Лициний Крас (младши) започват завладяването на Тракия и целия Балкански полуостров. През 146 година пр.н.е. на територията на Елада са образувани римските провинции Тесалия (по-късно включена в провинция Македония) и Епир27 година пр.н.е. присъединена към провинция Ахая). Смята се, че провинциите Мизия, Македония и Ахая до 45 година са образували римско административно-военно обединение от по-висш ранг и често им е назначаван един общ прокуратор. През 45 г. Македония става сенатска провинция с център Солун и границите ѝ са променени - освен Тесалия в нея влиза и Северен Епир с Адриатическото крайбрежие, а Беломорието източно от река Места е присъединено към провинция Тракия, образувана в същата година. Струмско и Пиринско си остават в провинция Тракия, а Скопско - в провинция Мизия. По-късно в 4 век територията ѝ е намалена и е разделена на римските провинции Горна и Долна Македония.

Римската провинция Македония
около 120 г.

След образуването си административната единица променя многократно статута и границите си. В Средновековието съществува византийска тема Македония в района на Адрианопол, а нейната стара територия е включена в тема България и диоцеза на Охридската българска архиепископия.

Източници

  • „История на България“, Том 1, Издателство на БАН, София, 1979, стр. 280, 286, 290, 396.

Външни препратки