Броненосни крайцери тип „Гюдон“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Броненосни крайцери тип „Гюдон“
Classe Gueydon
Броненосният крайцер „Монкалм“
Флаг Франция
Клас и типБроненосни крайцери от типа „Гюдон“
Следващ типБроненосни крайцери тип „Дюпле“
Предшестващ типЖана д’Арк
ПроизводителArsenal de Lorient в Лориен и др. във Франция.
Построени3
В строеж1898 г. – 1899 г.
В строй1902 г. – 1935 г.
Утилизирани2
Загуби1
Служба
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост9177 – 9548 t (нормална)
Дължина137,97 m
Ширина19,38 m
Газене7,65 – 8,1 m
Броняна борда: 40 – 150 mm;
на палубата: 20+50 mm
(по скосовете: 55 mm);
траверси: 40 – 84 mm;
каземати: 23 – 120 mm;
на кулите: 200 mm;
барбети: 50 – 200 mm;
на бойната рубка: 160 mm
Задвижване3 парни машини с тройно разширение;
28 водотръбни котли Niclausse;
20 Normand-Sigaudy на „Монкалм“ и
28 Belleville на „Дюпти Туар“
Мощност19 600 к.с.
(20 000 к.с. на „Дюпти Туар“)
Движител3 гребни винта
Скорост21 – 22 възела
(38,85 – 40,7 km/h)
Далечина на
плаване
8500 морски мили при 10 възела скорост
Екипаж566 – 591 души
Въоръжение
Артилерия2×1 194 mm;
8×1 164 mm;
4×1 100 mm;
16×1 47 mm;
6×1 37 mm
Торпедно
въоръжение
2×1 450 mm ТА
Броненосни крайцери тип „Гюдон“ в Общомедия

Гюдон (на френски: Gueydon) (според други източници, тип „Монкалм“)[1] са тип броненосни крайцери на ВМС на Франция от края на XIX век. Те са развитие на броненосните крайцери тип „Дюпле“. Всичко от проекта са построени 3 единици: „Монкалм“ (на френски: Montcal), „Гюдон“ (на френски: Gueydon) и „Дюпти Туар“ (на френски: Dupetit-Thouars). Проектът получава развитие в броненосните крайцери тип „Глуар“.

История на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Първият френски експериментален „голям“ океански броненосен крайцер, „Жана д’Арк“, независимо от своите значителни преимущества, все пак не е лишен от недостатъци. Главен сред тях, според френските корабостроители, е недостатъчното въоръжение, отслабено даже по сравнение с предществащите го френски броненосни крайцери. Критиците на проекта указват, че голямата батарея скорострелни оръдия среден калибър не позволява ефективно да се води бой на далечна дистанция и да се реализират, по този начин, всички преимущества от бронирането на кораба. Също е отбелязана и неудовлетворителната маневреност на крайцера.

Отчитайки опита, получен при строителството на „Жана Д’Арк“, френският флот разработва усъвършенстван сериен проект за океански броненосен крайцер. При него е решено да се отстрани отбелязаната по-горе слабост във въоръжението, съхранявайки основните достойнства на проекта – мощната защита и отличната мореходност. Трите броненосни крайцери на новия тип са поръчани през 1898 г.

Представители на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Име заложен на спуснат на вода влязъл в строй
„Монкалм“ април 1898 г. 27 март 1900 г. 1902 г.
„Гюдон“ август 1898 г. 20 септември 1899 г. 1903 г.
„Дюпти Туар“ април 1899 г. 5 юли 1901 г. 1905 г.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Броненосните крайцери от типа „Монкалм“. Схема на бронирането и артилерията.

Като цяло, крайцерите от типа „Монкалм“ представляват намалена с малко по размери версия на „Жана Д’Арк“. Тяхната пълна водоизместимост не надвишава 9500 тона[2]; дължината им е 138 метра (с 2 метра по-къси от предшественика), ширината – 19,4 метра, и газене – 7,67 метра. Те имат аналогична конструкция на корпуса, със слабо наклоненен форщевен и гладки палуби, но за разлика от „Жана Д’Арк“, полубакът на „Монкалмите“ се точи почти по цялата дължина на корпуса, завършвайки зад кърмовата кула.

В носовата част на крайцерите има правоъгълна надстройка, на която се извисява носовата бойна мачта с два големи марса. На кърмата е разположена леката сигнална мачта. Крайцерите имат четири комина, групирани по два, и многобройни вентилатори между комините.

Въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

Главният калибър повтаря идеите заложени в „„Жана д’Арк““ със 194 mm оръдия на носа и кърмата.

Средният калибър се състои от осем 163-мм 45-калибрени оръдия образец 1893 година, а спомагателният от четири 100-мм оръдия.

По-мощните 163-мм скорострелни оръдия са постановени по четири на всеки борд, в бронирани каземати на горната палуба. Леките 100-мм оръдия са поставени в щитови установки по две на всеки борд на палубата на полубака. Такава комбинация от двата калибра създавава известни проблеми с управлението на огъня – впрочем, слабоактуални за дистанциите на боя по онова време – но срещу това позволява да се комбинира тежкият снаряд на 163-мм оръдия с високата скорострелност на 100-мм оръдия.

Противоминното въоръжение се състои от шестнадесет 47-мм оръдия Хочкис, разположени на палубата на полубака и на горната палуба към кърмата, и четири 37-милиметрови петстволни револверни оръдия Хочкис, поставени на долния открит марс на носовата мачта.

Корабите имат торпедно въоръжение във вид на два 450-мм торпедни апарата, поставени в центъра на корпуса под водата перпендикулярно на посоката на движение. Също така крайцерите имат неголям таран.

Бронева защита[редактиране | редактиране на кода]

Броневата защита повтаря схемата, изпробвана на „Жана Д’Арк“. Крайцерите от типа „Монкалм“ имат главен пояс от бронева стомана Харви, вървящ по водолинията от форщевена, и затварящ се от траверсна бронирана преграда на кърмата. Неговата дебелина в центъра на корпуса съставлява 150 милиметра; по крайщата неговата дебелина намалява до 100 милиметра, и към долния му ръб поясът изтънява до 80 милиметра. Главният пояс влиза на 1,5 метра под вода, и по височина достига нивото на главната палуба.

Над главния пояс е монтиран горен, с дебелина от 120 милиметра в средната част и 40 милиметра в краищата. В носовата част на кораба, горният пояс се изкачва до нивото на палубата на полубака, защитавайки целия носов край.

Броневата палуба е с издадена форма, нейната централна част има дебелина 40 милиметра, а на скосовете надебелява до 65 милиметра. Тя върви на нивото на главната палуба, опирайки се с краищата си на долния ръб на главния пояс. Над нея има 20-мм плоска „взвеждаща“ палуба, която има за цел да кара взривателите на пробиващите я снаряди да сработват преди да се ударят в главната палуба; пространството между палубите се използва за запаси от въглища.

Бронираните кули на 194-мм оръдия на крайцерите са усилени по сравнение с „Жана Д’Арк“; дебелината на техните плочи достига 200 милиметра. Кулите френска конструкция нямат подкуполни отделения – всички механизми за въртенето им са разположени в самата кула – и за това надолу от кулите вървят само кладенците за подаване на боеприпаси, защитени от 50 милиметрови плочи. Спомагателните 163-мм оръдия стоят в каземати, защитени от 120 милиметрови плочи, и 100-мм оръдия имат броневи щитове.

Силова установка[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерите от типа „Монкалм“ са тривалови; трите вертикални парни машини с тройно разширение осигуряват обща мощност около 19 500 – 22 000 к.с. При това, всички крайцери се различават според използваните котли; „Дюпети-Труе“ е снабден с 28 котела „Белвил“, „Гюдон“ – 28 котела „Никлос“, и „Монкалм“ – 20 котела „Норманд-Сигоди“. Най-ефективна се оказва силовата установка на „Дюпети-Труе“; на изпитанията крайцера развива мощност от 22 000 к.с. и достига скорост от 22 възела, в същото време „Гюдон“ и „Монкалм“ не надминават 19 500 к.с. и 20,7 възела съответно. Далечината на плаване достига 10000 километра на икономичен ход. Крайцерите демонстрират по-добра маневреност, отколкото предшественика, с диаметър на циркулация на пълен ход не повече от 1000 м.

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

В началото на Първата световна война са в състава на Атлантическия флот. Макар и вече считани по това време за стари, те участват на различни театри на бойните действия.

  • „Монкалм“ е изпратен край бреговете на Австралия, участва в завземането на Самоа. През 1915 г. е в Суец, в края на 1916 г. е в Западна Индия, по-късно ескортира трансатлантически конвои. Участва заедно с „Гюдон“ в т. нар. Интервенция срещу Русия. На 16 август 1944 г. е бомбардиран от RAF в пристанището на Брест, за да не се използва от немците за блокиране на пристанището. Корпусът е предаден за скрап след това.
  • „Гюдон“ оперира в Ламанш, ескортира конвои между Брест и Гибралтар, по-късно действа край Южна Америка. През 1918 г. заедно с „Монкалм“ участва в интервенцията срещу Русия, а от 1919 г. е в Балтийско море. От 1928 г. е стационарен учебен кораб. Подобно на „Монкалм“ е бомбардиран в пристанището на Брест, за да не се използва за блокиране на пристанището през 13 – 14 август 1944 година. Корпусът е предаден за скрап след това.
  • „Дюпти Туар“ е базиран в Брест. Носи патрулна и ескортна служба в Атлантика. Потопен от немската подводница U-62 на 7 август 1918 г. Загиват трима от екипажа[3].

Оценка на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерите от типа „Монкалм“ стават първите серийни големи броненосни крайцери във френския флот, и са основоположници на последващите серии френски броненосни крайцери. В определен смисъл, те изиграват за развитието на французските броненосни крайцери същата роля, каквато броненосците от типа „Маджестик“ изиграват за развитието на британските линейни кораби. При чувствително по-малка, отколкото на „Жана“, водоизместимост и цена, те не ѝ отстъпват по съвкупни тактико-технически характеристики.

Броненосните крайцери от типа „Креси“. Схема.

Създадени като океански рейдери, тези кораби имат прекрасна мореходност и отлична защитеност. Тяхното въоръжение изглежда отслабено на фона на чуждестранните аналози, но напълно се вписва в концепцията за използване на френските броненосни крайцери – рейдерски операции по стратегическите комуникации в Атлантика, Средиземно море, Индийския океан, а също авангардно разузнаване при действия съвместно с флота. Основен опонент при операции от такъв род се явяват британските бронепалубни крайцери; „Монкалмите“ са отлично приспособени за борбата с тях. Многобройните скорострелни 120-мм и 152-мм оръдия, съставляващи главното въоръжение на британските крайцери, не могат да разбият със своите фугасни снаряди пояса на „Монкалмите“; скосовете на броневата палуба на френските крайцери предоставлява адекватна защита за жизнено важните части от попаденията на тежки снаряди на немногобройните тежки оръдия на британските бронепалубници. В същото време, силната батарея от скорострелни оръдия на французските крайцери може с лекота да разбие незащитените бордове на британските бронепалубни крайцери, провоцирайки пожари, наводнения, и принуждавайки британците да забяват ход.

Характерна особеност на френските броненосни крайцери, по сравнение с визави, е отсъствието на таран.

Французите адекватно оценяват възможностите на тези големи кораби, и разглеждат масовото строителство на големи броненосни крайцери като оптимален способ да ликвидират разрива по линейни сили с британския флот.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ненахов Ю. Ю. Энциклопедия крейсеров 1860 – 1910. М, АСТ, 2006. ISBN 5-17-030194-4.
  • Conway’s All the World’s Fighting Ships, 1860 – 1905. London, Conway Maritime Press, 1979. ISBN 0-85177-133-5.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Броненосные крейсера типа „Монкальм““ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Предшественик
Броненосни крайцери тип „Дюпле“
Френски броненосни крайцери
Броненосни крайцери тип „Гюдон“
Приемник
Броненосни крайцери тип „Глуар“