Куш

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Свещената за Куш Джебел Баркал.
Кушитските пирамиди в Мерое.

Куш или Мероитското царство е древна държава съществувала в северната част на територията на днешна Судан (Нубия) приблизително от IX/VIII век пр.н.е до средата на IV век. Жителите на страната са известни като кушити.

Куш възниква като културен и политически наследник на Керма, което политическо образувание е силен конкурент на Древен Египет, но е завладяно от Тутмос I.

Първите древни сведения за тази страна са от египетски източници, които още по времето на Старото царство около 2500 г. пр.н.е. съобщават за тази страна. Политическата експанзия на Древен Египет на юг по време на Средното царство, спира упадъка му. Около 1500 г. пр.н.е. постепенната египетска експанзия на юг по Нил среща съпротивата на Керма, но въпреки това тази страна попада под египетска власт и контрол по времето на Тутмос I, който вкарва египетски гарнизони в редица кермански крепости.

В района на Горна Нубия с център Мерое на третия праг на Нил в периода между 780-755 г. пр.н.е. е създадено политическото образувание на кушитите, което излъчва и XXV-тата управлявала Древен Египет династия, известна като кушитската династия, контролирала Горен Египет и дори Тива.

Кушитското влияние върху Древен Египет продължава до 671 г. пр.н.е, когато асирийците нахлуват Египет през 671 г. пр.н.е. и изтласкват към Куш южняците. Едва след категоричната асирийска победа над кушитите през 664 г. пр.н.е., последните са окончателно пропъдени от страната и с Псамтик I, основател на XXVI-тата династия, Древен Египет поема по друг управленски курс на развитие, известен като саиски. През 591 г. пр.н.е. древните египтяни начело с Псамтик II нахлуват в Куш, понеже се получават сведения, че кушитския владетел Аспелта подготвя нахлуване по Нил, след което разграбват и опожаряват Напата, а Аспелта мести столицата си далеч на юг в Мерое с цел сигурност.

През 350 г. Куш е завладян от Аксум.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Куш (царство)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.