Вили Казасян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вили Казасян
Псевдоним Вили
Роден
Едмонд Арам Казасян
8 декември 1934 г.(1934-12-08)
Починал
12 юли 2008 г. (на 73 г.)
Стил джаз
Инструменти пиано
Активни години 1953 — 2008

Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист от арменски произход.[1] [2] Баща е на певицата Хилда Казасян.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 декември 1934 г. в София. Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 г., учи и в теоретичния отдел на Българската държавна консерватория (дн. Национална музикална академия "П. Владигеров"). Завежда секция "Естрадно изкуство" при СМДБ (от 1985). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио.

През 1953 г. свири във второто издание на "Джаза на младите". Кариерата му е трайно свързана с Бигбенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960 - 1998). През 2008 е председател на журито на предаването Мюзик Айдъл, което се излъчва по бТВ.

Автор е на детски песни, филмова музика ("Ян Бибиян", телевизионните - "Неочаквана ваканция", "Горещи следи"), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години - като пианист в "Джаза на младите". Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава "Студио 5". От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър на КТР, в който свири, а по-късно дирижира.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала "Златният Орфей" и телевизионния конкурс за естрадни песни "Мелодия на годината". Организира редица вокални състави ("До, ре, ми, фа", "Студио В"), радиоконкурса "Тромбата на Вили", телевизионното предаване "Студио 1". Създава множество песни и пиеси за бигбенд, които се изпълняват от популярни групи, певци и актьори - Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участвал е на фестивалите в Атина, Полша (Сопот), Дрезден.

Освен за Неочаквана ваканция (откъдето е Детство мое, обявена в радиодопитване за най-любимата детска песен у нас), той е писал музика и за други филми на реж. Васил Мирчев като Ленко и Една одисея из Делиормана.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, вкл. Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР), на чийто бигбенд е бил ръководител в продължение на над 30 години. За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на бигбенда, който съпровожда изпълненията на участниците.

На 12 юли 2008 година умира в град София след едноседмична кома.

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вили Казасян. // Pop.BG. Посетен на 2008-07-12.
  2. Вили Казасян. // avtora.com, 2007-09-05. Посетен на 2008-07-12.