Вили Казасян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вили Казасян
Корица на книгата „Да обичаш Вили Казасян“ от Добромир Славчев
Корица на книгата „Да обичаш Вили Казасян“ от Добромир Славчев
Информация
Псевдоним Вили
Роден
Едмонд Арам Казасян
Починал
12 юли 2008 г. (73 г.)
Стил джаз, поп
Инструменти пиано
Активност 1953 – 2008
Уебсайт

Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист от арменски произход.[1] [2] Баща е на певицата Хилда Казасян.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 8 декември 1934 г. в София. Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 г., учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (дн. Национална музикална академия „П. Владигеров“), който завършва семестриално. Завежда секция „Естрадно изкуство“ при СМДБ (от 1985). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (днес Биг бенд на БНР).

През 1953 г. свири във второто издание на „Джаза на младите“. Кариерата му е трайно свързана с Биг бенда на БНР, където е последователно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (19601998). През 2008 г. е председател на журито на предаването Мюзик Айдъл, което се излъчва по bTV.

Автор е на детски песни, филмова музика („Ян Бибиян“, телевизионните – „Неочаквана ваканция“, „Горещи следи“), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години – като пианист в „Джаза на младите“. Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния театър, основава „Студио 5“. От тези два състава през 1960 г. е формиран Естрадният оркестър към КТР, в който свири, а от 1965 г. е и негов диригент.

Голям е приносът му за първите стъпки и развитието на фестивала „Златният Орфей“ и телевизионния конкурс за поп песни „Мелодия на годината“. Организира редица вокални състави („До-ре-ми-фа“, „Студио В“), радиопредаването на редакция ХСЗ (Хумор, сатира и забава) на БНР „Тромбата на Вили“ (19731974), телевизионното предаване „Студио 1“. Създава множество песни и пиеси за биг бенд, които се изпълняват от популярни групи, певци и актьори – Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, участвал е на фестивалите в Атина, Сопот (Полша), Дрезден.

Освен за „Неочаквана ваканция“ (откъдето е „Детство мое“, обявена в радиодопитване за любимата детска песен в България), той е писал музика и за други филми на режисьора Васил Мирчев, като „Ленко“ и „Една одисея из Делиормана“.

Маестро Казасян е носител на множество музикални награди, включително Сирак Скитник от 2005 г. за цялостен принос към Българското национално радио (БНР). За него казват, че е известен не само със своя огромен професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на биг бенда, който съпровожда изпълненията на участниците.

Почива на 12 юли 2008 година, след едноседмична кома. На 8 декември 2019 година, излиза първата официална книга за маестрото със заглавие: "Да обичаш Вили Казасян" от Добромир Славчев на издателство „Сиела“ [3] [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вили Казасян. // Pop.BG. Посетен на 12 юли 2008. (на български)
  2. Вили Казасян. // avtora.com, 5 септември 2007. Посетен на 12 юли 2008. (на български)
  3. Издателсрво „Сиела“
  4. „Да обичаш Вили Казасян“ от Добромир Славчев
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]