Операция Пръстен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Операция "Пръстен"
Втора световна война, Източен фронт
Bundesarchiv Bild 183-W0506-316, Russland, Kampf um Stalingrad, Siegesflagge.jpg
Съветски войник развява Червеното знаме над централния площад на Сталинград през 1943 г.
Информация
Период 10 януари 1943 - 2 февруари 1943
Място Сталинград
Резултат Победа на СССР
Воюващи страни
Flag of the Soviet Union.svg Съветски съюз Flag of the German Reich (1935–1945).svg Германия

Flag of Romania.svg Румъния

Операция "Пръстен" (на руски - операция "Кольцо") е кодовото наименование на заключителния етап на Сталинградската битка - ликвидирането на обкръжената хитлеристка групировка. Проведена е от Донския фронт с командващ маршал К.К. Рокосовски в периода 10 януари - 2 февруари 1943 г.

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През пролетта на 1942 г. фюрерът Адолф Хитлер решава да нанесе главния си удар през лятната кампания на южното крило на съветско-германския фронт, в посока към Сталинград и Кавказ. През лятото и есента в междуречието на Волга и Дон се разгаря гигантска битка, променила хода на Втората световна война. Настъплението на германците е спряно на брега на Волга от героичната съпротива на защитниците на Сталинград. Въпреки, че овладяват 90 % от разрушения град, немците не успяват да пречупят волята за победа на съветските войски. След старателна подготовка, на 19 ноември 1942 г. частите на Червената армия преминават в контранастъпление (операция Уран), завършило с обкръжаването на главните германски сили - 6-а полева армия и части от 4-а танкова армия, както и остатъци от разбитите румънски войски.

Обградените германски войски в Сталинград
ХХ - дивизия
XXXX - армия

Опитът за унищожаване от движение на обкръжените немски войски в началото на декември не се увенчава с успех. Упоритата съпротива на Паулус и опитът за деблокиращ удар на Манщайн (Операция „Зимна буря“) отлага осъществяването на съветските планове за унищожаване на обградената 6-а немска армия. Съветското командване съсредоточава усилията си към ликвидиране на ударната групировка на Манщайн и отхвърлянето ѝ далеч на запад, както и към прекъсване на въздушния мост и снабдителните линии на германците (операция Малък Сатурн).

Ход на битката[редактиране | редактиране на кода]

След като немската група армии „Дон“ на фелдмаршал Манщайн е принудена да отстъпи на запад, приготовленията за операция "Пръстен" са завършени. Осъществяването ѝ е поверено на Донския фронт, подсилен с три армии от Сталинградския фронт. След като комнадващият 6-а армия Паулус отхвърля съветското предложение за капитулация, в 8.05 ч. на 10 януари 1943 г. започва масиран артилерийски обстрел на немските позиции, последван от щурм. Съпротивителните сили на германците са понижени заради глада, болестите и недостига на гориво и боеприпаси - обещаният от Гьоринг „въздушен мост“ се проваля: доставките по него за 6-та армия са средно малко над 94 тона на ден, десет пъти по-малко от необходимото. След двудневни интензивни боеве западните германски позиции започват да се разпадат. На 15 януари части от съветската 65-та армия завземат летището край Питомник. Осем германски дивизии престават да съществуват като бойни формации (3-та, 29-та и 60-та моторизирани, 44-та, 76-та, 113-та, 297-та и 376-та пехотни). Седмица по-късно германците губят Гумрак и последното летище под свой контрол. В този момент над 100 000 германски войници са струпани в Сталинград. За петнадесет дни териториите под германски контрол се свиват от 1 400 на 100 кв.км. На 26 януари танкови части на 65-та армия осъществяват контакт с 13-та гвардейска дивизия от героичната 62-а армия на западните склонове на Мамаев Курган и разделят германската групировка на две части. Южната част престава да съществува на 31 януари, когато Паулус (повишен часове по-рано в чин генерал-фелдмаршал) се предава в плен. Северната групировка, начело с генерал Карл Щрекер, се предава два дни по-късно, когато командващият на Донския фронт генерал Рокосовски съсредоточава срещу нея цялата си налична артилерия (около 300 оръдия на километър фронт).

Операция „Пръстен“

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Генерал-фелдмаршал Фридрих фон Паулус (вляво), заедно с началник-щаба, Генерал-лейтенат Артур Шмидт и помощника си Вилхелм Адам, след предаването им в плен
Последиците от битката - разрушеният Сталинград

Великата битка за Сталинград приключва на 2 февруари 1943 г с блестяща победа за Червената армия. Унищожена е напълно елитната 6-а германска армия, убити са между 140 000 и 200 000 и са взети в плен над 91 000 войници, както и 2500 офицери на Вермахта, вкл. 24 генерали и самият фелдмаршал Паулус. На военния престиж на Нацистка Германия е нанесен съкрушителен удар.

В резултат на зимното настъпление на Червената армия на Източния фронт през есента на 42-а и зимата на 43-а е поставено началото на коренен прелом в хода на Втората световна война. За по-малко от 3 месеца (19 ноември - 17 февруари) на южното крило на фронта съветските войски се придвижват на някои направления с повече от 600-700 км на запад, освободена е огромна територия от Кавказ до Курск и от Сталинград до Ростов, напълно са унищожени 5 вражески армии (6-а германска и 4 съюзни на Хитлер италиански, унгарски и румънски армии) и са разгромени редица други армии и съединения. На север е пробита блокадата на Ленинград (18 януари), а германците са принудени да изоставят Ржевско-Вяземския рубеж и Демянския плацдарм, с което фронтът се измества още 130-160 км на запад и окончателно е премахната заплахата от ново германско настъпление към Москва. Вермахтът губи около 1/4 от целия си личен състав на Източния фронт, а военния и политически престиж на Третия Райх бележи рязко падение. Стратегическата инициатива преминава окончателно в ръцете на съветското командване, бойците и командирите натрупват ценен боен опит, съветската авиация неутрализира превъзходството на Луфтвафе във въздуха, а Червената армия всеки ден увеличава количествено и качествено превъзходството си над Вермахта в личен състав, танкове и артилерия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

((bg)) История на Втората световна война 1939 - 1945, Военно издателство, София 1978, т. 5
((en)) Roberts, G. Victory at Stalingrad: The Battle That Changed History, Pearson Education 2002, ISBN 0582771854

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]