Бамако

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бамако
Bamako
— Град —
      
Герб
12.6458° с. ш. -7.9922° и. д.
Бамако
Страна Мали
РегионБамако
Площ245 km²
Надм. височина330 m
Население1 810 366 души (2009)
ОсноваванеXVI в.
Бамако в Общомедия

Бамако (на френски: Bamako) е столица на Мали. Градът е разположен в живописна местност край река Нигер. Населението наброява 1 810 366 жители.[1]

Бамако е сравнително млад град, възниква през 17-век като малко селище. Разраства се сравнително бързо, особено през 19-век, когато страната е колонизирана от Франция. При обявяването на независимостта на Мали, градът е обявен за столица. Както повечето колониални градове в Африка, градът е разделен на две части, обособил в себе си старите квартали и новите, които са с европейски облик. Градът е основен административен и промишлен център на страната.

Има производствени предприятия за безалкохолни напитки, мебели, обработка на селскостопански продукти и за металообработване. Има добре развита рибарска промишленост, свързана с голямата река Нигер. В района наречен „Кулуба“ се намира президентският дворец, седалището на правителството и повечето обществени сгради и посолства.

Има добре уредена Зоологическа градина. Тук е институтът по приложни изкуства. Има добре изградена шосейна мрежа и международно летище.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Bamako, www.citypopulation.de