Иракли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Иракли (България)
Red pog.png

Иракли е защитена местност (попадаща в защитени зони "Емине" за опазване на дивите птици и "Емине-Иракли" за опазване на природните местообитания), намираща се до с. Емона, Община Несебър. Отстои на 9 км от гр. Обзор, на 3 км от Баня и на около 20 км от гр. Бяла. На 51 км южно от град Варна и на около 45 км северно от град Бургас.

В единия край на плажа има бунгала на различни институции, останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по българското крайбрежие на Черно море. Там растат уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Плаж Иракли
Изглед към залива

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като е далеч от големите курорти - Златни пясъци и Слънчев бряг, а и няма никаква инфраструктура, Иракли се посещава предимно от млади хора, които пренебрегват липсата на условия за сметка на общуването с дивата природа. Има много палатки и цели семейства живеят там от юни до септември. Традиционна гледка е да се видят истински произведения на изкуството, създадени с подръчни материали като миди, камъчета и каквото морето дари. Мястото стимулира и към други изразни средства на изкуството като свирене на различни инструменти и фотография.

Празнуването на Джулай морнинг - празник, свързан с посрещането на първи юли, създаден от хипи движението във Варна, е събитие, заради което много хора от различни краища на България, а и от целия свят, посещават и Иракли.

Плажната ивица е дълга повече от 2.6 км. Плажът е чист, не е каменист и се посещава и от нудисти. В най-южната част на плажа се намира пост на Национално движение "Зелени патрули". Оттам, на юг, до нос Емине се простира защитена територия.

Екология[редактиране | редактиране на кода]

Плажната ивица на Иракли попада в непосредствена близост до едноименната защитена местност "Иракли", намираща се между с. Емона и нос Емине с площ от 42,30 хектара. Контролира се от Държавно ловно стопанство Несебър, под надзора на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас (ул. "Перущица" 67, ет.3, п.к. 219). Обявена е защитена местност от правителството със Заповед No. РД110 от 06 май 1994 година. Целта е да се опазят типичните крайбрежни хабитати на редки и застрашени растителни видове като пясъчна лилия и млечка, морски ранилист, пясъчна млечка, татарски млечник, морски ветрогон, понтийска ведрица както и множество птици.

Тъй като ЗМ "Иракли" попада изцяло в държавен горски фонд, съгласно разпоредбите на закона за защитените територии защитената местност се охранява от служители на Държавното ловно стопанство "Несебър", към Районна дирекция по горите - Бургас.

Актуални проблеми[редактиране | редактиране на кода]

Запланувано е в близост до плажната ивица да се строи вилно селище с ресторанти, фитнес, басейни, които заплашват уникалната природа на един от последните девствени български плажове, защитен от Закона за биологичното разнообразие. Според протестиращите строежите са доказано в защитената зона "Емине-Иракли", където живеят много защитени и редки биологични видове. Според собствениците на земи в района включването му в европейската мрежа Натура 2000 потъпква правата им.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]