Амирал Сесил (бронепалубен крайцер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Амирал Сесил)
Направо към: навигация, търсене
Амирал Сесил (бронепалубен крайцер)
Amiral Cécille-Bougault.jpg
Бронепалубен крайцер „Амирал Сесил“
Флаг Франция Франция
Тип Бронепалубен крайцер
Производител Корабостроителница Forges et Chantiers de la Mediterranee, Ла Сен сюр Мер, Франция
Живот
Заложен август 1886 г.
Спуснат на вода 3 май 1888 г.
Влиза в строй септември 1890 г.
Изведен от
експлоатация
утилизиран 1919 г.
Състояние извън експлоатация
Характеристика
Дължина 115,5 m
Ширина 15 m
Газене 6,81 m
Задвижване 2 хоризонтални парни машини тип „Компаунд“, 12 котли,
2 винта
10 200 к.с.
Скорост 19,4 възела
(36 km/h)
Водоизместимост 5 933 t (нормална)
Броня на палубата: 50 – 100 mm
на бойната рубка: 89 mm
траверси: 80 mm
Екипаж 517 души,
Пределна дистанция
на плаване
6 000 мили
Въоръжение
Оръдия 8×164 mm
10×138 mm
6×47 mm
14×37 mm
Торпеда 4×355 mm торпедни апарата[1]
Амирал Сесил (бронепалубен крайцер) в Общомедия

„Амирал Сесил“ (на френски: Amiral Cécille) е бронепалубен крайцер 1-ви ранг от френския флот, построен през 1880-те години на 19 век. Явява се развитие на проекта „Таж“ и става негова умалена версия. Предназначен за действия по комуникациите и има пълно ветрилно стъкмяване на барк. Наречен е в чест на френския адмирал и политик Жан Батист Сесил. По-късно служи като прототип за построения във Франция руски бронепалубен крайцер „Адмирал Корнилов“.

Конструкция[редактиране | редактиране на кода]

Корпус[редактиране | редактиране на кода]

По своята архитектура „Амирал Сесил“ е типичен представител на френските кораби от това време. Силуетът на крайцера е определен от солидния таран, извития навътре борд и надвисналата кърма, развитието на полубака и полуюта. Корпусът на кораба е от стомана. Дъното е обшито с мед и тиково дърво.

Силова установка[редактиране | редактиране на кода]

Крайцерът е оборудван с два хоризонтални парни двигателя с тройно разширение, считани по това време вече за остарели. Първоначално крайцерът има цилиндрични огнетръбни котли, които по-късно, след модернизацията през 1900 г., са заменени с водотръбни котли тип „Белвил“.

Брониране[редактиране | редактиране на кода]

Защитата на крайцера е осигурена преди всичко от бронирана палуба. Нейната скосеност достига до 2 метра под водолинията. Над нея да разположени кофердами с ширина един метър и водонепроницаеми отсеци, запълнени с целулоза.

Въоръжение[редактиране | редактиране на кода]

От осемте 164 mm оръдия, по едно се намират в носовата и кърмовата част на кораба, на горната палуба. Останалите са разположени в спонсони. 138 милиметровите оръдия се намират в батарея на батарейната палуба.

„Амирал Сесил“. 1888 г.

Служба[редактиране | редактиране на кода]

„Амирал Сесил“ е заложен за строеж през август 1886 г. в Ла Сен сюр Мер, в частната корабостроителница Forges et Chantiers de la Mediterranee. На вода крайцерът е спуснат на 3 май 1888 г., а в строя влиза през септември 1890 г. През 1900 г. крайцерът е превъоръжен с оръдия нови модели. Изведен от експлоатация и предаден за скрап през 1919 г.

Оценка на проекта[редактиране | редактиране на кода]

Както и предшествениците си, „Сфакс“ и „Таж“, „Амирал Сесил“ е признат за сполучлив проект. Скоростта на кораба, в момента на влизането в строя, е считана за достатъчно висока, а въоръжението му позволява да се справи с по-голямата част от британските крайцери. Заедно с това обаче, въоръжението не е разположено по-най-удачния начин. 164 mm оръдия стоят на горната палуба, а 138 милиметровата артилерия е на батарейната палуба, което ограничава ъгълът ѝ на обстрел. Главният недостатък на крайцера е неговата цена, неприемлива за последователите на „Младата школа“, имащи тогава голямо влияние във френските военноморски кръгове. В резултат на това, френският флот преминава към строителството на значително по-малки бронепалубни крайцери от 2-ри и 3-ти ранг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Все характеристики приведены по Ненахову Ю. Ю. Указ. Соч. С. 197.

Литература[редактиране | редактиране на кода]