Битка при Букурещ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Букурещ
Част от Румънската кампания в Първата световна война
Германска кавалерия навлиза в Букурещ на 6 декември 1916 година
Информация
Период25 ноември-3 декември 1916
МястоБукурещ
РезултатПобеда на Централните сили
Страни в конфликта
България
Германска империя
Австро-Унгария
Кралство Румъния
Командири и лидери
Аугуст фон МакензенКонстантин Презан
Сили
250 000150 000
Жертви и загуби
10 000 войници60 000 войници, 85 оръдия и 115 картечници (пленени)[1]

Битката при Букурещ, също позната като защитна операция Арджеш-Няжлов в Кралство Румъния, е важна битка от Румънската кампания през Първата световна война.

Бойни действия[редактиране | редактиране на кода]

В стълкновението при долното течение на Арджеш участва Дунавската армия, в която влизат български, германски и турски войски, на която се противопоставят румънски и руски дивизии. Румънският план е да се използва все още съществуващата пролука между Дунавската армия и войските на Ерих фон Фалкенхайн, които в този момент преодоляват Карпатите.

На 1 декември атаката на Антантата при река Арджеш започва, но притиснатите германци, турци и българи успяват да я удържат достатъчно дълго, за да може част от войските на генерал Фалкенхайн да притиснат румънците от северозапад. Според източници от пресата от този период, войските на Централните сили сломяват румъно-руска контраатака на линията Офалстуко—Пуени. Мостовете по Арджеш са напълно разрушени, но при Капачени е изградено предмостно укрепление и Централните сили достигат на 6 км пред букурещките укрепени позиция. В боевете при придошлата река Нежилова на 28 ноември 1916 г. 1-ва Софийска Дивизия пленява 16 офицери, 840 войници, 2 тежки, 5 гаубични, 25 полски и 7 малокалибрени оръдия, 31 ракли, 8 картечници, пушки, снаряди и др. материали, а на полигон са заловени 3 аероплана и 17 куполa.[2] На 6 декември Букурещ капитулира и войските влизат в румънската столица без съпротива. На 9 декември 1916 г. кайзер Вилхелм поздравява генерал-фелдмаршал фон Макензен по случай падането на Букурещ с благодарствена телеграма. Централните сили започват преследване на отстъпващите на изток румъно-руски части, като български подкрепления преминават Дунав при Тутракан.[3] Рунънските войски се окоповат отвъд придошлата река Яломица, където са подкрепени от руска кавалерия, но са отхвърлени отново в пълно отстъпление от Дунавската и 9-та армия.[4]

Последствия[редактиране | редактиране на кода]

Тази битка се състои в хода на Букурещкото настъпление и завършва с окупиране на румънската столица от страна на Централните сили. Това принуждава на румънското правителство и остатъците от румънската армия да отстъпят към Молдова и да установят наново своята столица в Яш. Пълният брой на войниците, участвали в битката, както и огромната територия на операциите, правят тази битка една от най-сложните, водени на румънска земя през войната.

Букурещ е освободен след като Централните сили се предават през 1918 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Битката за Букурещ ∣ Анимация

Източници[редактиране | редактиране на кода]