Национално знаме на Обединеното кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
FIAV 111000.svg Знаме на Великобритания, наричано Юниън Джак
Съотношение на страните: 1:2
Произход

Юниън Джак (англ. Union Jack) е традиционното име на националното знаме на Великобритания, което официално се нарича Юниън Флаг (Union Flag, Знаме на Съюза).

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Първият Юниън Джак възниква през 1606 г. след обединението на Шотландия и Англия от 1603 г.

Представлява наслагване на знамето на Англия (червен кръст на бял фон, т.н. Кръст на Св. Георги) и шотландското знаме – бял Андреевски кръст на син фон.

През 1801 г., с Обединението и политическата интеграция на Ирландия, тогавашното Ирландско знаме (червен Андреевски кръст на бял фон – т.н. кръст на Св. Патрик) става част от Юниън Джак.

През 1809 г. Юниън Джак е утвърден от Великобританския парламент за британско национално знаме.

Модификации[редактиране | редактиране на кода]

Кралската флота (Royal Navy) използва до реформирането си през 1864 3 модификации на Юниън Джак:

Бяла модификация
  • Синята модификация е използвана като служебен морски флаг. От 1865 г. е разрешено и на английските колонии да я ползват. Така тя става база за днешните национални знамена на бившите колонии..
  • Червената модификация (наричана още civil ensign на английски – гражданско знаме) се е използвала в търговския флот.Тя стои в основата на националните знамена на Бермудите и бившите канадски провинции.
  • Бялата модификация от 1864 г. е флаг на Кралската флота (Royal Navy). Тя е Военноморски флаг.

Колонии[редактиране | редактиране на кода]

От 1865 г. на английските колонии и на зависимите от Британия презокеански области е разрешено да ползват “Синята модификация” на знамето, като допълнение към собствените си знамена. Това е разрешено дори и на частни лица. В отделни случаи, като например на Южна Африка или на Бермудите, “Червената модификация” е станала част от националното знаме. Единственото изключение прави британската антарктическа територия, която има за национално знаме версия на “Бялата модификация”.

Примери за използване на британското национално знаме са Фолкландски острови, Бермудите или колониалното знаме на Южна Африка. Бермуди Южна Африка 1910 – 1928 г.

Елементи от това знаме носят територии, зависими от Великобритания Като Бермудите, Кайманските острови, Фолклендските острови, Света Елена, Южните Сандвичеви острови и др.

Други държави[редактиране | редактиране на кода]

Много бивши британски колонии имат в националното си знаме (обикновено горе, вляво, до дръжката на знамето) британското знаме. Такова е знамето на Австралия, Фиджи, Нова Зеландия, Хавай (днес 50-ти щат на САЩ). Някои от тях ползват червената модификация за търговски флаг, а “Бялата” – за военноморски флаг. Фиджи Нова Зеландия

Южна Африка до 1994 г.

До 1994 г. знамето на Южна Африка е комбинация между Юниън Джак и знамената на бурските републики - Трансваал и Оранжевата република.