Клайв Стейпълс Луис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Клайв С. Луис)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Клайв Стейпълс Луис
Clive Staples Lewis
Статуя на К. С. Луис в Белфаст
Статуя на К. С. Луис в Белфаст
Псевдоним К. С. Луис
Роден 29 ноември 1898 г.
Починал 22 ноември 1963 г. (64 г.)
Професия писател, учен, литературен критик
Националност Флаг на Северна Ирландия Северна ИрландияФлаг на Великобритания Великобритания
Жанр фентъзи, научна фантастика, християнска апологетика, детска литература
Дебютни творби Обременен дух“ (1919)
Съпруга Джой Грешъм (1956-1960)
Уебсайт
Клайв Стейпълс Луис в Общомедия

Клайв Стейпълс Луис (на английски: Clive Staples Lewis), известен повече като К.С. Луис, е северноирландски писател, литературен критик, професор по английска литература.

Добива известност с художествените си произведения „Писмата на Душевадеца“, „Хрониките на Нарния" и „Космическа трилогия“.

К. С. Луис е близък приятел с Дж. Р. Р. Толкин. Двамата са водещи фигури във Факултета по англицистика в Оксфордския университет и в литературния клуб „Инклинги“. В своите мемоари „Застигнат от радостта" Луис отбелязва, че е покръстен скоро след раждането си, но през юношеството си се отдалечава от вярата. Под влиянието на Толкин и други приятели, на 32-годишна възраст Луис се завръща в Англиканската църква.

През 1956 г. се жени за американската писателка Джой Грешъм, по-млада от него със 17 години, която умира от рак четири години по-късно, на 45-годишна възраст. Луис умира три години след нея от бъбречна недостатъчност. Кончината му е слабо отразена в медиите, тъй като на същия ден, 22 ноември 1963 г., е застрелян президентът на САЩ Джон Кенеди и умира друг известен писател – Олдъс Хъксли.

Книгите на К. С. Луис са преведени на над тридесет езика и от тях са продадени милиони екземпляри. Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ са най-популярни и са адаптирани за сцена, телевизия, радио и кино.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Детство[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Белфаст, Северна Ирландия, в семейството на адвоката Албърт Джеймс Луис, чийто баща Ричард идва в Ирландия от Уелс през средата на 19 век. Майка му е Флоранс Огъста Луис (по баща Хамилтън), дъщеря на англикански свещеник. Негов по-голям брат е военният Уорън Хамилтън Луис. На 4-годишна възраст, скоро след като кучето му Джакси е убито от кола, Луис заявява, че вече и неговото име ще е Джакси. Първоначално не отговаря на никое друго име, но впоследствие приема името Джак, с което е известен сред приятелите си до края на живота си. Когато е на седем семейството му се мести в „Малката Леа“ – семейният дом от детството му, в източната част на Белфаст.

От рано проявява интерес към антропоморфни животни и разказите на Биатрикс Потър и често пише и илюстрира свои собствени истории. Заедно с брат си създават света Боксен, обитаван и управляван от животни. Луис обича да чете и тъй като къщата на баща му била пълна с книги, за него било лесно да намери нещо за четене, като да се разхожда из полето и „да намира нови стръкчета трева“.

Луис е обучаван от частни учители преди да бъде изпратен в училище в Уотфорд, Хартфордшър през 1908 г., след като майка му умира от рак. Брат му вече е изкарал там три години. Скоро след постъпването на Луис училището е затворено заради липса на ученици. След това Луис постъпва в колежа Кембъл в източната част на Белфаст, на около миля от дома му, но напуска няколко месеца по-късно заради дихателни проблеми. Тогава е изпратен в санаториум в Англия, където посещава местното училище. В този период Луис загърбва християнската вяра и става атеист и започва да се интересува от митологията и окултното. През септември 1913 г. е приет в колежа Малвърн, където остава до юни следващата година. Напуска и учи при стария учител на баща си и бивш директор на колежа Лурган Уилям Т. Къркпатрик.

Като тинейджър е удивен от песните и легендите от Скандинавия, за които научава предимно от исландски източници. Започва да отдава по-голямо значение на природата, творбите му се отдалечават от Боксен и придобиват нови форми (епос и опера), за да успеят да уловят новооткрития интерес към северната митология и природата. Заниманията с Къркпатрик зараждат у него любов към гръцката литература и митология и усъвършенстват реторическите му умения. През 1916 г. Луис печели стипендия в Университетския колеж в Оксфорд.

„Ирландският ми живот“[редактиране | редактиране на кода]

При първото си пристигане в Англия Луис преживява своеобразен културен шок: „Никой англичанин не може да разбере първото ми впечатление от Англия“ пише по-късно в мемоарите си и продължава „Странните английски акценти, които ме заобикаляха ми приличаха на гласове на демони. Но това, което беше най-лошо бе английския пейзаж... той бе същината на спора; в този момент у мен се зароди омраза към Англия, която отне дълги години, докато бъде излекувана“.

От детските си години Луис се потапя първо в скандинавската и гръцката, а по-късно и в ирландската митология и литература и проявява интерес към ирландския език, въпреки че няма доказателства някога да е полагал усилия да го научи. Започва да изпитва привързаност към Йейтс, отчасти защото последният използва ирландското келтско наследство в поезията.

През 1921 г. Луис се среща с Йейтс два пъти, тъй като Йейтс се мести в Оксфорд. Изненадан от безразличието на връстниците си към Йейтс и келтското движение Луис пише: „Често ме изненадва колко пълното игнориране на Йейтс от хората, които срещам: вероятно възванието му е чисто ирландско и, ако е така, слава на бога, че съм ирландец“. След обръщането му към християнството интересите на Луис гравитират около християнската духовност и постепенно се отдалечава от езическия келтски мистицизъм.

Първата световна война[редактиране | редактиране на кода]

През 1917 г. Луис оставя ученето и постъпва в британската армия. По време на войната е назначен за командир на Трети батальон в Съмърсетския пехотен полк. Пристига на фронта при долината на Сома на 19-ия си рожден ден и заварва окопната война в разгара ѝ.

На 15 април 1918 г. е ранен в битката при Арас от английски снаряд, неулучил целта си. Известно време прекарва в болница, страда от депресия и носталгия по време на възстановяването си. След оздравяването си през октомври е назначен в Андовър, Хампшър, Англия. Уволнява се през декември 1918 г., след което се връща в университета и получава научни степени за разработките си по гръцка и латинска литература (през 1920 г.), по философия и древна история (през 1922 г.) и по английски (1923).

Джейн Мур[редактиране | редактиране на кода]

По време на обучението си за армията Луис дели стаята си с друг кадет на име Едуард Кортни Франсис „Пади“ Мур (1898-1918). Сестрата на Пади Морийн Мур казва, че брат ѝ и Луис си обещали, ако някой от тях загине, оцелелият да се грижи за семейството му. Пади е убит през 1918 г. и Луис спазва обещанието си. По-рано Пади е запознал Луис с майка си Джейн Кинг Мур и между осемнадесетгодишния кадет и четиридесет и петгодишната Мур бързо се заражда приятелство. То се оказва изключително важно за Луис по време на престоя му в болницата, тъй като баща му не го посещава. Луис живее и се грижи за госпожа Мур до постъпването ѝ в болница в края на 40-те години. Той често я представя като своя майка и така се обръща към нея в писмата си. Няколко от биографите на Луис (включително Джордж Сойър, който познавал автора в продължение на 29 години) спекулират по въпроса дали между двамата не е имала интимна връзка.

През 1930 г. Луис и брат му се преместват заедно с госпожа Мур и дъщеря ѝ Морийн в къща в района на Хедингтън в покрайнините на Оксфорд. Те всички допринасят финансово за закупуването на къщата, която става собственост на Морийнс след смъртта на Уорън през 1973 г. Госпожа Мур заболява от деменция в последните си години и е приета в частна клиника, където Луис я посещава всеки ден до смъртта ѝ през 1951 г.

Духовният прелом[редактиране | редактиране на кода]

Луис израства в набожно семейство, но на 15-годишна възраст става атеист. Той парадоксално описва това с думите: „Бях много сърдит на Господ за това, че не съществува“.

Отдалечаването му от християнството започва, когато се зараждат интересите му към окултното и започва да гледа на религията си като на скучно задължение. Луис цитира Лукреций („За природата на нещата“) като един от най-силните аргументи на атеизма:

„Nequaquam nobis divinitus esse paratam
Naturam rerum; tanta stat praedita culpa“.
„Ако Господ бе сътворил света, нима щеше
да е свят толкова немощен и погрешен, както го виждаме.“

Интересът му към книгите на Джордж Макдоналд е едно от нещата, които го отдалечават от атеизма. Това се вижда най-добре от „разговора“ между Луис и Макдоналд в полубиографичната „Великата раздяла“. Луис бавно се завръща към християнството, повлиян и от аргументите на колегата му в Оксфорд Дж.Р.Р.Толкин, с който изглежда се запознава на 11 май 1926 г., както и от книгата на Гилбърт Кийт ЧестъртънВечният човек“ („The Everlasting Man“). До момента на покръстването си Луис се бори ожесточено с признаването на Господ (както е описано в автобиографията му „Застигнат от радостта“).

След като признал съществуването на Бог през 1929 г., Луис се покръства като християнин през 1931 г., след дълга дискусия по време на вечерна разходка с двама близки приятели – Толкин и Хюго Дайсън. За разочарование на Толкин обаче Луис се присъединява към Англиканската църква, а не към Католическата.

Джой Грешъм[редактиране | редактиране на кода]

В късните си години Луис си пише с Джой Грешъм, американска писателка от еврейски произход, бивша комунистка и бивша атеистка, приела християнството. Тя се разделя с алкохолизирания си съпруг, писателя Уилям Грешъм, и пристига в Англия с двамата си сина, Дейвид и Дъглас. Първоначално Луис я приема като приятна интелектуална компания и личен приятел и само на тази основа той приема да встъпи в граждански брак с нея, за да може тя да остане да живее във Великобритания. Братът на Луис, Уорън пише: „За Джак първоначалната привлекателност е безсъмнено интелектуална. Джой беше единствената жена, която той бе срещал... която имаше ум равен на неговия по гъвкавост, дълбочина на интересите и аналитично схващане, и над всичко това по чувство за хумор и забавление“. След преглед поради болки в бедрото тя е диагностицирана с последна фаза на рак на костите и връзката им стига до етап, в който те сключват християнски брак. Тъй като тя е разведена, което не съответства на изискванията на Англиканската църква за сключване на брак по това време, техен приятел – преподобния Питър Байд – изпълнява ритуала в болничното ѝ легло през март 1957 г.

Скоро ракът влиза в кратка ремисия и двойката живее като семейство (заедно с Уорън) до рецидива и смъртта на Джой през 1960 г. В годината, когато тя умира, двамата отиват на кратка ваканция в Гърция и Егейско море; Луис обича да ходи, но не и да пътува и това е единственото му преминаване отвъд Ламанша след 1918 г. Книгата му „Наблюдения на мъката“ описва болката от тежката загуба толкова лично и пронизващо, че Луис първоначално я издава под псевдонима Н.У. Клърк, за да не го свързват с нея читателите. За ирония много приятели на Луис му я препоръчват като начин да се справи със собствената си тъга. Авторството му е обявено публично след смъртта му с разрешението на изпълнителя на завещанието.

Луис отглежда двамата сина на Джой след смъртта ѝ. Докато Дъглас е, както майка си и Луис, християнин, Дейвид става юдаист.

Болест и смърт[редактиране | редактиране на кода]

Домът на Луис в Оксфорд

В началото на юни 1961 г. Луис започва да има здравословни проблеми и е диагностициран с нефрит, който причинил отравяне на кръвта. Болестта е причината да пропусне есенния семестър в Кеймбридж, но здравето му се подобрява през 1962 г. и през април той се завръща в университета. Здравето му продължава да се подобрява и според приятеля му Джордж Сойър Луис е здрав към пролетта на 1963 г. Въпреки това на 15 юли 1963 г. той се влошава и е приет в болница. На следващия ден в 17:00 ч получава сърдечен удар и изпада в кома, от която неочаквано се събужда на следващия ден в 14:00 ч. След изписването му от болницата Луис се прибира вкъщи, но е прекалено слаб, за да се върне на работа. В резултат от това той си подава оставката в Кеймбридж през август. Здравето му продължава да се влошава и в средата на ноември е диагностициран с последна фаза на бъбречна недостатъчност. На 22 ноември 1963 г. Луис припада в спалнята си в 17:30 ч и умира няколко минути по-късно, точно една седмица преди 65-тия си рожден ден. Погребан е в двора на църквата „Света Троица“ в Хедингтън, Оксфорд. Почти десет години по-късно, на 9 април 1973 г. умира и брат му Уорън Хамилтън Луис и е погребан до него.

Отразяването в медиите на кончината на Луис е минимално поради покушението срещу Кенеди и смъртта на Олдъс Хъксли. Това съвпадение вдъхновява Питър Крифт за книгата му „Между рая и ада: Диалог някъде след смъртта на Джон Ф. Кенеди, К.С. Луис & Олдъс Хъксли“.

К.С. Луис е честван на 22 ноември по църковния календар на Епископалната църква.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Преподавател[редактиране | редактиране на кода]

Колеж „Св. Магдалена“, Оксфорд

Луис започва преподавателската си кариера още като студент в Оксфорд, където постига най-високи резултати от целия курс в три дисциплини.

Става член на научното дружество и преподавател в колежа „Св. Магдалена“ в Оксфорд от 1925 до 1954 година, а по-късно става и първият професор по средновековна и ренесансова английска литература в университета в Кеймбридж и член в колежа „Св. Магдалена“ в Кеймбридж. От този пост той защитава тезата, че не е имало такова нещо като Английски ренесанс.

Голяма част от академичните му творби са съсредоточени върху късното Средновековие и по-точно върху използването на алегорията в този период. Неговата „Алегория за любовта“ (1936) вдъхва нов живот на сериозното изучаване на късните средновековни разкази като „Роман за Розата“. Луис пише няколко предговора към стари творби на литературата и поезията. Неговата „Предговор към Изгубеният рай“ все още е един от най-добрите критични погледи върху произведението на Милтън. Последната му академична творба „Забравени образи: Въведение в средновековната и ренесансовата литература“ (1964) представлява общ поглед върху средновековните виждания за света.

Колеж „Св. Магдалена“, Кеймбридж

Луис става доктор по литература в Квебекския (1952) и Манчестърския (1959) университети, почетен доктор по литература в университетите на Дижон (1962) и Лион (1963), почетен член на съвета на оксфордския колеж „Св. Магдалена“ (1955) и Кеймбриджкия университетски колеж (1958). През 1937 г. става стипендиант на издателството „Виктор Холанц“, през 1948 – член на Кралското литературно общество; през 1957 г. е удостоен с почетния медал на фонда Карнеги.

Като учен е известен със своите изследвания на английската литература през средновековието, като теолог – с трудовете, разглеждащи християнството от гледната точка на човек, който е загубил вяра в детството и се върнал към нея вече в зряла възраст. Първата му литературна публикация е поетичния сборник „Обременен дух“ (1919).

Инклингите[редактиране | редактиране на кода]

Пъбът „Eagle and Child“, сборен пункт на инклингите.

Луис е плодовит писател и неговият кръг литературни приятели става неформален кръжок, познат като Инклинги, в който влизат Дж.Р.Р. Толкин, Чарлз Уилямс, Невил Когил, Лорд Дейвид Сесил, Оуен Барфийлд, както и братът на Луис Уорън. Като „рождена дата“ на кръжока един от членовете посочва декември 1929 г. Приятелството между Луис, Когил и Толкин се заражда, когато стават членове на читателски кръжоци, организирани от последния, които приключват във времето около създаването на кръга на Иклингите. В Оксфорд Луис е опекун на поета Джон Бечиман, критика Кенет Тинън, мистика Бийд Грифитс и софиста Мартин Лингс. Интересно е, че религиозният и консервативен Бечиман ненавижда Луис, а противникът на официалната религия Тинън запазва възхищението си от Луис за цял живот.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Белетристика[редактиране | редактиране на кода]

Карта на света на Нарния, както е описан в „Хрониките на Нарния“, направена от Дейвид Бедъл през 1976 г.

Други произведения[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „C. S. Lewis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.