Разлика между версии на „Софийска класическа гимназия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Премахната редакция 5442411 на 46.233.42.75 (б.))
м
[[Файл:Sofia_-_1st_high_school.jpg|мини|1 СОУ]]
 
'''Класическата гимназия''' е втората [[пълна гимназия]] в [[България]] след [[Пловдивска мъжка гимназия|Пловдивската мъжка гимназия]]. СъздаваСъздадена сее през 1879 година в [[София]], а неинднес правоприемникв днессградата еù се намира [[1 СОУ „Пенчо Славейков“]].
 
== История ==
'''Софийската класическа гимназия''' се открива на 077 януари 1879 г. чрез издадените от тогавашния ръководител на Дирекцията на просвещението и духовните дела проф. [[Марин Дринов]] ''"Временни правила за откритите през 1878/1879 година гимназии в княжество България"''.
 
Марин Дринов, който полага неимоверни усилия, за да възстанови съществуащитесъществуващите от по-рано училища и да създаде нови, открива класически и реални гимназии. Според временните правила през учебната 1878/1879 г. се откриват само първите два класа на '''Софийската класическа гимназия''', което е възложено на софийския окръжен инспектор на народните основни училища Йосиф Ковачев. Отделени са за целта четири класни стаи в зданието на [[Главно училище|главното училище]], а през месец ноември 1878 г. за директор на гимназията е назначен инспектор [[Георги Стаменов]] за директор на гимназията, което дава възможност за започване на редовни учебни занятия.
 
В летописната книга на Първа софийска мъжка гимназия пише следното:
2. Второто мнение е, че образованието трабва да бъде класическо с широко застъпено обучението на класически езици.
 
За удовлетвението на исканията на софийските жители, в началото на учебната 1886/1887 г. се открива и реален отдел, но само 4-ти, с което от 1 януари 1887 г. гимназията добива името '''''Софийска класическа и реална гимназия'''''.
 
В края на учебната 1883/1884 г. се провежда първият [[зрелостен изпит]] в Софийската класическа гимназия. В седми клас тогава има 11 души. На този първи изпит са допуснати 8 ученика, от които 7 получават свидетелство за зрелост.

Навигация