Ташкент: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: af:Tasjkent
м Робот Добавяне: yo:Tashkent
Ред 189: Ред 189:
[[war:Tashkent]]
[[war:Tashkent]]
[[yi:טאשקענט]]
[[yi:טאשקענט]]
[[yo:Tashkent]]
[[zh:塔什干]]
[[zh:塔什干]]
[[zh-min-nan:Tashkent]]
[[zh-min-nan:Tashkent]]

Версия от 20:20, 28 ноември 2009

Шаблон:НМ

Ташкент (на узбекски Toshkent или Тошкент) е настоящата столица на Узбекистан. Градът има статут на самостоятелна област, а също така е и административен център на Ташкентска област. През 1999 населението на града възлиза на 2 142 700 души.

Ташкент е изцяло подновен през 60-те и 70-те след разрушително земетресение от 26 април 1966.

История

За първи път се споменава през II-I век п.н.е. Под името Ташкент е известен от 11 в. Предполага се, че името идва от тюрксата думата „таш”, означаваща камък. През 14-15 век влиза в състава на империята на Тимур, а след това е част от Кокандското ханство. През този период, градът е ограден с ров и глинена стена с дължина близо 20 км, с 12 порти. Новата част на града е основана след превземането на града от руските войски през 1865 г и е отделена от старата част с канала Анхор.

В началото на 20 век в града вече живеят над 200 000 души. В града има 4 мъжки и две женски гимназии, професионална гимназия по железопътен транспорт. В края на 1914 г е основано Ташкентското военно училище.

По времето на Втората световна война, Ташкент става един от центровете на евакуация. Тук са преместени много заводи, фабрики, театри и киностудии. В града живеят и много евакуирани цивилни граждани, сред които и известната поетеса Анна Ахматова.

Икономика

Водещият отрасъл на промишлеността е тежкото машиностроене. Развита е също и леката промишленост, главно трикотажната и хранително-вкусовата. Градът е важен транспортен възел. Има две летища, главното е „Ташкент - Южний” и се намира в южната част на града. Годишно през него преминават 2 млн. пътници. В Ташкент се намира и единственото метро в Средна Азия, което функционира от 1977 г. Има 3 линии с обща дължина 37,5 км с 29 станции.

Интересни факти

Ташкентската телевизионна кула е втората сграда по височина в Средна Азия. Височината и е 375 м и е на девето място в света по височина на телевизионни кули.

В Ташкент през втората половина на 19 век все още е съществувал свободен пазар на роби, където е можело да се замени човек за домашно животно или други стоки.

През декември 1874 е пусната градският водопровод.

Новият Ташкентски зоопарк е открит през 1997г. Има площ около 23 хектара и над 3000 животни от 415 вида.

Личности

  • Родени в Ташкент
  • Други личности, свързани с Ташкент

Шаблон:Гео-мъниче Шаблон:Азия-мъниче