Антони Малчевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антони Малъчевски
Antoni Malczewski portret.JPG
Портрет на Малчевски от около 1900 г.
Роден 3 юни 1793 г.
най-вероятно Варшава, Полша
Починал 2 май 1826 г. (32-год.)
Варшава, Полша
Професия поет
Националност поляк
Направление Романтизъм, Песимизъм
Дебютни работи „Мария“
Повлиян Хораций, Лорд Байрон, Гьоте, Уолтър Скот, Ян Кочановски
Повлиял Адам Мицкевич, Джоузеф Конрад, Адам Асник, Леополд Щаф, Антони Ланге, Михал Андриоли, Генрик Мелъцер-Щавински, Ян Лехон

Антони Малчевски (на полски: Antoni Malczewski, 3 юни 1793 - 2 май 1826) е един от значимите полски поети през периода на Романтизма, станал известен чрез единствената си творба „Мария“ (1825).

Биография[редактиране | edit source]

Малчевски е роден в знатно семейство във Варшава и ходи на училище в Кременец (днешна Украйна), но не завършва[1]. Записва се в армията на Варшавското херцогство, което просъществува за кратко, по време на Наполеоновите войни през 1811[1]. Остава в армията и на Полското царство под управлението на император Александър I през 1815 г. Малъчевски е ранен в крака в дуел през 1816 и поради това напуска армията.

След като го прави, прекарва няколко години в пътуване из Западна Европа, оставайки за по-дълго в Париж. Изкачва се на Мон Блан през 1818 г. През цялото това време Антони успява да похарчи голяма част от богатството, което е наследил[1]. Завръща се в Полша през 1821 г. и започва любовна афера с вече омъжена жена. Поставя начало и на своето писане[1]. Мести се във Варшава през 1824 г., където публикува поетичния си роман „Мария“ на свои разноски през 1825 г. Умира на следващата година в нищета и при неизяснени обстоятелства[1].

Творби[редактиране | edit source]

Славата на Малъчевски лежи най-вече на славата на „Мария“, публикувана към края на живота му и популяризирана през десетилетието след смъртта му (превод на английски се появява през 1835 г.). Творбата се смята за една от най-добрите от полския романтизъм и разказва историята на млада благородничка, която се жени за мъж от по-висок ранг в обществото, и по този начин си навлича гнева на семейството на съпруга си, които кроят своето отмъщение. Смята се, че творбата е изключително повлияна от Лорд Байрон, с когото Малъчевски се запознава във Венеция по време на своите странствания, макар „Мария“ да е много по-мрачна и по-готическа от произведенията на Байрон. Малъчевски понякога е считан за част от „Украинската школа“ в полската поезия, ала някои смятат творбите му за уникални и различаващи се от другите от тази школа. „Мария“ повлиява на други по-късни полски поети, най-вече на Адам Мицкевич и Джоузеф Конрад[1].

Източници[редактиране | edit source]

  1. а б в г д е Christopher John Murray (2004) - "Malczewski, Antoni". Encyclopedia of the Romantic Era, 1760-1850, 2. Taylor & Francis — стр. 709–710, ISBN 1579584225

Външни препратки[редактиране | edit source]