Уилям Бътлър Йейтс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Бътлър Йейтс
Нобелова награда

William Butler Yeats
Yeats Boughton.jpg
Йейтс през 1903 г. (сн. Алис Боутън)
Роден 13 юни 1865 г.
Починал 28 януари 1939 г.
Професия драматург, поет
Националност ирландец
Уебсайт Страница в IMDb
[[commons:Category:William Butler Yeats|Уилям Бътлър Йейтс
Нобелова награда

William Butler Yeats]]
в Общомедия

Уилям Бътлър Йейтс (на английски: William Butler Yeats) е ирландски поет и драматург, една от най-изтъкнатите фигури в европейската литература през ХХ век. Той е основната движеща сила на Ирландското литературно възраждане и - редом с лейди Огаста Грегъри, Едуард Мартин и др. - основател и първи директор на Абатския театър (Abbey Theatre), известен впоследствие като Ирландски национален театър. През 1923 г. става първият ирландец, носител на Нобелова награда за литература, за своята "вдъхновена поезия, която във високохудожествена форма дава израз на духа на цяла една нация", по думите на Нобеловия комитет. Йейтс е един от малцината писатели, които пишат най-значимите си произведения след като са удостоени с Нобеловата награда. Такива са Кулата (The Tower, 1928) и Витата стълба (The Winding Stair and Other Poems, 1929). Много добър приятел е с американския поет емигрант Езра Паунд. Автор е на предговора към английския превод на стихосбирката "Гитанджали" (1912) от Рабиндранат Тагор, който през 1913 г. става първият неевропеец, носител на Нобелова награда за литература.

Родом от Дъблин, той учи там и в Лондон. Като млад изучава поезия и от дете има силно влечение към ирландските легенди и окултизма. Тези теми присъстват в първия период на творчеството му, който трае общо-взето до края ХIХ век. Публикува първата си стихосбирка през 1889 г. Плавният лиричен ритъм на стихотворенията в нея е белег за влиянието на Едмънд Спенсър, Пърси Биш Шели и поетите прерафаелити. След 1900 г. поезията на Йейтс придобива по-материална и реалистична форма. Той до голяма степен се отрича от младежкия си трансцендентализъм, но продължава да го занимава въпросът за материалните и духовните маски, както и теориите за цикличността на живота.  

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Уилям Бътлър Йейтс е роден в крайбрежното градче Сендимаунт (Sandymount), на 3-4 км източно от Дъблин, Ирландия. Баща му, Джон Бътлър Йейтс (1839-1922), е потомък на Джервис Йейтс, войник от армията на крал Уилям III Оранжски, търговец на ленено платно и известен художник, който умира през 1712 г. Неговият внук Бенджамин се жени за Мери Бътлър, която е от земевладелски род в област Килдеър (Kildare). Когато се оженва, бащата Джон Йейтс следва право, но го изоставя, за да изучава живопис в лондонския художествен колеж "Хидърли". Майката, Сюзан Мери Поликсфен, произхожда от заможен търговски род от Слиго, главен град на областта Слиго. Скоро след раждането на Уилям семейството се премества в дома на Поликсфенови в Мервил, Слиго, където живеят многобройни техни роднини. Младият поет възприема като духовен дом на своето детство околната местност. С течение на времето, нейните пейзажи ще се превърнат и буквално, и символично, в неговата "земя на сърцето ми".

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]