Джозуе Кардучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джозуе Кардучи
Giosuè Carducci
италиански писател

Роден
Починал
ПогребанБолоня, Италия

Религияатеизъм
Националност Италия
НаградиНобелова награда за литература (1906)[1][2][3][4]
Литература
ПсевдонимEnotrio Romano[5]
Семейство
СъпругаЕлвира Менучи
Деца4
Подпис
Джозуе Кардучи в Общомедия

Джозуѐ Кардучи (на италиански: Giosuè Carducci) е италиански поет, учител, критик и обществен деец. Носител на Нобелова награда за литература от 1906 година.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Джозуѐ Кардучи е роден на 27 юли 1835 г. в квартал Валдикастело на град Пиетрасанта. Баща му е лекар, но поради политическите си (той е карбонар) и религиозни възгледи му се налага често да сменя местата, където работи, и да живее в различни градове на Италия. Основното си образование Кардучи получава във Флоренция, където семейството му се премества през 1849 година. Тук той прави и първите си опити като поет.

През студентските си години Кардучи пише статии за вестник L'appendice („Приложението“). Впоследствие става водеща фигура в литературния кръг, който се оформя около изданието. Този литературен кръг има за цел да утвърди класицизма в италианската поезия за сметка на все по-разпространения романтизъм. Висшето си образование Кардучи завършва през 1856 г. и след това в продължение на около година работи като гимназиален учител.

След като през 1857 г. Кардучи отива във Флоренция, той публикува и своята първа стихосбирка - „Рими“ (Rime). След 1860 г. преподава в университета в Болоня. През 1866 г. е избран за депутат. Тогава именно написва едно от най-известните си произведения - поемата „Химн за сатаната“ (Inno a Satana).

Ранната поезия на Кардучи е свързана най-вече с неговите националноосвободителни възгледи и борбата за независимост на италианския народ срещу управлението на Австрия. Поезията му е насочена против монархията и католическата църква. По-късните му произведения, написани след освобождението на Италия, са значително по-лирични.

Джозуе Кардучи е автор и на голям брой литературни исторически трудове.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nobelprize.org
  2. www.nobelprize.org
  3. Carducci, Giosuè // Посетен на 27 януари 2023 г.
  4. CARDUCCI, Giosue // 1977 г. Посетен на 27 януари 2023 г.
  5. carducci-giosue // Посетен на 3 юни 2021 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]