Битка при Ихтиман (1878)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Битка при Ихтиман
Руско-турска война (1877-1878)
Паметник на освобождението на града
Паметник на освобождението на града
Информация
Период24 – 26 декември/5-7 януари 1878 г.
МястоИхтиман
РезултатПобеда за Русия
ТериторияБалкански полуостров
Страни в конфликта
Руска империя Османска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Павел Шувалов
Сили
Западен отряд на Гурко Ихтимански гарнизон на Орханийска армия

Битка при Ихтиман е действие на колоната на генерал-лейтенант Павел Шувалов от Западен отряд на Гурко в операцията по разгрома на Орханийската армия. Провежда се през Руско-турска война (1877-1878)

Оперативна обстановка[редактиране | редактиране на кода]

На 31 декември 1877 г., Западния отряд на Гурко разгромява Орханийската армия и превзема София. Колоната с командир генерал-лейтенант Павел Шувалов продължава настъплението по шосето София – Пловдив, като преследва остатъците от османските сили. На 24 декември, руските части влизат в опожареното при отстъплението на противника село Вакарел. Прогонват разпокъсаните османски групи от околните села и се натъкват на Ихтиманския османски гарнизон от 2 табора и 600 конника.

Бойни действия[редактиране | редактиране на кода]

На 26 декември частите на генерал-лейтенант Павел Шувалов подновяват настъплението с непосредствена цел, разгром на Ихтиманския османски гарнизон. Пред града влизат в бой с противниковите сили, който води до техния обхват от две направления. Пред заплахата от обкръжаване, противникът опожарява сградите в центъра на града и го изоставя. Боят води до освобождаването на Ихтиман. Руските части спират настъплението си при прохода Траянови врата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878, С., 1986, с. 120.