Демир Хисар (област)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Демир Хисар.

Демир Хисар
Страна Северна Македония
Брачна двойка от Демир Хисар, 1916 г. Фото: Братя Манаки
Женска носия от Демирхиар

Демир Хисар или Битолски Демир Хисар (за да се различава от град Валовища, днес Сидирокастро, в Гърция, наричан Серски Демир Хисар) е историко-географска област в югозападната част на Северна Македония по горното течение на река Църна и нейните притоци. Областта е разположена на северозапад от котловината Пелагония. Западната граница на Демир Хисар е оформена от планините Илинска, Бигла и Плакенска, които отделят областта от котловините Горна Преспа на югозапад и Дебърца на северозапад. Поради богатството на тези планини с желязна руда, областта на славянски е наречена Железник, на гръцки Сидирокастрон (Желязна крепост), а след идването на турците на Балканите се появява и сегашното ѝ име Демир Хисар (Желязна крепост).

Областта Демир Хисар днес в по-голямата си част влиза в община Демир Хисар, чийто център е град Демир Хисар, бившето село Мургашево.

Към Демир Хисар спадат и четири села от община Кичево - Простране, Големо и Мало Църско и Цер в така наречения Горен Демир Хисар или Преко Турла. Днес областта е населена предимно с македонци и албанци мюсюлмани.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония