Европейска норка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Европейска норка
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Червена книга на България
EX
Изчезнал[2]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Порови (Mustelidae)
род:Порове (Mustela)
вид:Европейска норка (M. lutreola)
Научно наименование
(Linnaeus, 1761)
Разпространение
Европейска норка в Общомедия
[ редактиране ]

Европейската норка (Mustela lutreola) е застрашен вид бозайник от семейство порови (Mustelidae). В природата в началото на ХХ век тя е населявала най-североизточни части на България, обича предимно влажен климат както е по р. Дунав. Все още може да се наблюдава в някои части на Сибир и в някои резервати. Вероятно неголям брой норки обитават брегозащитните съоръжения по черноморското ни крайбрежие. Забелязвани са във Варна след внимателно наблюдение и търсене или при силно вълнение, когато водата залива обичайно сухи места в каменните насипи и бетонните конструкции – например при бурята в края на лятото на 2010 г.[3] Норки се срещат и в природния резерват „Чупрене“.[4]

Норката има ценна козина, заради която е била жертва на бракониерство.

Мъжките достигат дължина 28 – 43 cm, а опашката 12 – 19 cm и тежат 740 гр. Женските са 32 – 40 cm, опашката е 12 – 18 cm и тежат 440 гр. Обитават водоемите, реки и крайбрежия на езера, по-рядко се срещат в блатата раждат от 2 до 7 малки. Живеят около 8 – 10 г.

В последните години (след 2015) край Стара Загора от ферма за норки има много случаи на избягали животни от вида американска норка, която се явява инвазивен вид.

Цитат:[5]

„Най-сериозната заплаха от отглеждането на норки, е заплахата за околната среда. Във фермата се отглеждат американски норки, които са инвазивен за Европа вид и които са в процес на включване в списъка на Европейската комисия за забранени за отглеждане на територията на ЕС инвазивни видове. През 2015 година Испания забрани отглеждането на американски норки, тъй като те представляват заплаха за биологичното ѝ разнообразие.

Американската норка е класически пример за инвазивен вид, като за този ѝ характер има много материали и проучвания. Тя е включена в Глобалната база данни с инвазивни видове към IUCN. Американската норка се конкурира за храна и територия с европейския си роднина и е основна причина за изчезването му. Американските норки влизат в размножителен период месец по-рано от европейските и американските мъжки се чифтосват с европейските женски и отнемат възможността на европейските да създадат поколение.“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mustela lutreola (Linnaeus, 1761). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Червена книга на Република България. Европейска норка. Посетен на 4 март 2012
  3. Maran, T., Skumatov, D., Palazón, S., Gomez, A., Põdra, M., Saveljev, A., Kranz, A., Libois, R. & Aulagnier, S. Mustela lutreola // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2011. Посетен на 18 януари 2012. (на английски)
  4. Резерват Чупрене - Видин онлайн
  5. baricada.org