Борнейски димен леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Борнейски димен леопард
Borneo clouded leopard.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 VU bg.svg
Уязвим[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Pantherinae Ръмжащи котки
род: Neofelis
вид: N. diardi Борнейски димен леопард
Научно наименование
Уикивидове Neofelis diardi
G. Cuvier, 1823
Синоними

Felis diardii
Felis macrocelis
Felis marmota
Neofelis nebulosa diardi

Разпространение
Bornean Clouded Leopard.PNG

Борнейският димен леопард (Neofelis diardi), известен още като зондски, леопард на Диар или пък облачен леопард , е хищник от семейство Котки смятан до неотдавна за подвид Димен леопард, който носи името на френският натуралист и изследовател Пиер Диар описал го пръв през 19 век.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в тропическите гори на островите от Малайския архипелаг: Борнео, Суматра, островите Бату, Палаван китайските Хималаи и Южен Индокитай, но навсякъде е много рядък.

Обща характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Зондските димни леопарди се отличават от тези на континента по шарките и като цяло по-тъмната си окраска, но всъщност на външен вид и по начин на живот двата вида лесно могат да бъдат сбъркани. Размитата му окраска на козината - с големи тъмни петна, му позволява да остане незабелязан сред дърветата на влажните гори, които обитава.Горните кучешки зъби на тази котка са тънки и фино назъбени от задната страна. Структурата на тези зъби е помогнала на учените да проследят родството на леопарда със съблезъбите хищници, изчезнали преди хиляди години. Мъжките достигат на дължина от 60 до 110 см и тегло 20-25 кг, а женските са с дължина 50-80 см и тегло 12-15 кг. Скорошни генетични изследвания обаче сочат поне 40 ключови разлики в ДНК-то на двата вида, което ги прави приблизително толкова различни колкото лъва и тигъра. Предполага се, че популациите от Борнео, както и тези от Суматра, са се отделили от континенталните преди около 1,4 млн. години.[2].

Опазване[редактиране | редактиране на кода]

Последните изследвания изчисляват дивата популация на тези животни на между 5 и 11 хиляди екземпляра на о-в Борнео и 3-7 хил. на Суматра. Проучване проведено през 2006 г. в Сабах (Североизточен Борнео) пък установява 1 500 - 3 200 екземпляра в тамошната популация, като от тях само около 400 леопарда обитават защитени зони. Въпреки че във всички страни в които се среща борнейският димен леопард е защитен, той продължава да бъде преслеследван от бракониери, но главната заплаха за него, както и за множество други местни видове, си остава безогледното изсичане на горите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Hearn, A., Sanderson, J., Ross, J., Wilting, A. & Sunarto, S.. Neofelis diardi. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 9 февруари 2010.
  2. New species of leopard with largest fangs in cat world discovered