Свобода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свобода.

Свобода е силата на човека да прави каквото предпочита.[1] Във философията идеята за свобода включва свободната воля, която контрастира с детерминизма.[2] В политиката свобода е свободата от правителствена принуда.[3] В теологията свобода е свободата от робството на греха.[4]

Философия[редактиране | edit source]

Философите от най-древни времена са разглеждали въпроса за свободата. Римския император Марк Аврелий(121-180г.пр.н.е)пише за "система за управление, където съществува един и същи закон за всички, една форма на управление в която се прилагат равни човешки права и свободи в словото както и идеята за царско правителство, което зачита в пълнота свободите на управляваните граждани."[5]

Политика[редактиране | edit source]

Статуята на свободата е особено популярна икона на свободата.

Свободата в политическата философия обозначава състоянието, в което индивидите са способни да действат според тяхната собствена воля.

Теченията на политическата философия, които се коренят в индивидуализма и социализма имат различно определяне за свобода: индивидуалистките и либерални концепции за свободата са свързани с идеята за индивидуалната свобода, независима от външен натиск и принуда, социалистическите концепции, от своя страна, се отнасят към свободата като равносилно разпределение на сила, твърдейки, че свобода без равенство означава господство на привилегированите.

Свободата без равенство е болна илюзия (...) Равенството без свобода е държавен деспотизъм.

Михаил Бакунин[6]

Джон Стюарт Мил в своя труд За свободата първи е оценил разликата между свободата като възможност за действие и свободата като липса на ограничение. В своето произведение Две концепции върху свободата, Исак Берлин формално формулира разликата между тези две перспективи като разлика между две различни концепции за свобода: "позитивна свобода" и "негативна свобода". Втората обозначава негативно състояние, в което индивида е предпазен от тирания и случайната проява на авторитет, докато първата имплицира правото на упражняване на граждански права.

Алексис дьо Токвил в своя труд Демокрацията в Америка е първият, който изковава термина "мека тирания" и "взаимна свобода". Също така Мил предлага вникване в идеята за меката тирания и взаимната свобода с неговия принцип за вредата.

Като цяло е важно тези концепции да бъдат разбрани, когато се дискутира свободата, понеже те представляват малки части от много по-големия „пъзел“, който е идеята за свободата. Във философски смисъл моралът трябва да замести тиранията във всяка легитимна форма на управление. В противен случай хората ще бъдат оставени в социалната система вкоренени в назадничавостта, безредието и регреса.

Съвременен аспект[редактиране | edit source]

[източник?]

"Свободата", погледната от съвременен аспект на поведение и отношение е;

 • Пълното волно-правото за изява на лично поведение и обноски, за всяко живо същество.
 • Волна изява на обноски с живата и не живата обкръжаваща среда, без да се накърняват общоприетите моралните устои на поведение в отношениятa, и без външна намеса.
 • Свободата за Човека е и волният стремеж за пълна хармония в отношенията със себеподобните. Свободата е волна форма за изява на чувства, действия, лично-поведение и стремежи, но прецедени през призмата на общо-приетите форми на морал в хуманните отношения.
 • Свободата е волна форма на изява при създаване радост, както лична така и за околните.
 • Всяка волна форма за изява, извън общо-приетите форми на морал в хуманните отношения с живата и не живата среда, се превръща в "Слободия" и "Анархия".
 • Свободата това е волното право за самоосъзнаване и интелектуално озряване без външна намеса.

Източници[редактиране | edit source]

 1. "The condition of being able to act or function without hindrance or restraint; faculty or power to do as one likes." Oxford English Dictionary. http://www.oed.com/view/Entry/107898?rskey=Fm0VI1&result=1#eid
 2. "The fact of not being controlled by or subject to fate; freedom of will." Oxford English Dictionary. http://www.oed.com/view/Entry/107898?rskey=Fm0VI1&result=1#eid
 3. "Each of those social and political freedoms which are considered to be the entitlement of all members of a community; a civil liberty." Oxford English Dictionary. http://www.oed.com/view/Entry/107898?rskey=Fm0VI1&result=1#eid
 4. "Freedom from the bondage or dominating influence of sin, spiritual servitude, worldly ties." Oxford English Dictionary. http://www.oed.com/view/Entry/107898?rskey=Fm0VI1&result=1#eid
 5. Marcus Aurelius, "Meditations", Book I, Wordsworth Classics of World Literature, ISBN 1853264865
 6. Що е анархизъм

Външни препратки[редактиране | edit source]

Открийте още информация за Свобода в нашите сродни проекти:

Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wiktionary-logo-en.svg Уикиречник
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Liberty“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.