Кендзо Танге

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за японския архитект. За българския филм вижте Кендзо Танге (филм).

Кендзо Танге
Kenzo Tange
丹下健三
Kenzo Tange 1981.jpg
Информация
Роден
Починал
22 март 2005 г. (на 91 г.)
Националност Flag of Japan.svg японец
Стил модернизъм, структурализъм
Награди Прицкер“ 1987 г.
Кендзо Танге в Общомедия

Кендзо Танге (на японски: 丹下健三, на английски: Kenzo Tange) е японски архитект роден през 1913 година, починал през 2005 година.

Носител на архитектурния приз „Прицкер“ за 1987 година, Танге е сред най-значимите архитекти от втората половина на ХХ век. Харктерният му стил, комбиниращ традиционни японски мотиви с модернизъм може да бъде видян в проектираните от него обекти на пет континента. Той е и активист на стилистичното движение „структурализъм“.

Повлиян в младежките си години от Льо Корбюзие, името на Кендзо Танге излиза на преден план през 1949 година, когато печели конкурса за проектиране на мемориалния парк в Хирошима.

Биография и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Кендзо Танге е роден на 4 септември 1913 година в Осака, Япония. Ранното му детство преминава в градовете Ханку (част от Ухан) и Шанхай в Китай. След завършване на основното си образование, Танге отива в Хирошима през 1930 година, където постъпва в гимназия. Там той попада за първи път на работите на френския модернист Льо Корбюзие. В едно чуждестранно списание открива чертежи от проекта за Двореца на Съветите, което го вдъхновява да се запише на курс за подготовка за архитектурно образование. След дипломирането в гимназията, Танге прекарва две години в опити да влезе в университета. В крайна сметка през 1935 година той става студент в инженерния отдел към Токийския университет.

След приключване на образованието си, Кендзо Танге постъпва на работа като архитект в бюрото на Кунио Маекава. Докато е в редиците на агенцията, той пътува до Манджурия във връзка с конкурс за сграда на Националната Банка. Някъде по това време избухва втората световна война. Танге напуска бюрото на Маекава и продължава обучението си като аспирант в „Имперския Университет“, където остава до края на военните действия. През този период той развива интереса си към урбанизма и градоустройството.

През 1946 година, Танге става асистент професор и отваря „Лаборатория Танге“.[1] През 1963 година, той е издигнат за професор в отдела по урбанизъм. Сред неговите студенти са бъдещите звезди на японската и световна архитектура – Кишо Курокава, Арата Исозаки, Сачио Отани и Фумихико Маки.

Избрани произведения[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки и източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pritzker Prize:Biography, retrieved 13 March 2010

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]