Разлика между версии на „Ден на детето“

Направо към навигацията Направо към търсенето
37 байта изтрити ,  преди 2 години
м
Премахнати редакции на 109.121.217.232 (б.), към версия на 46.10.172.7
м (Премахнати редакции на 109.121.217.232 (б.), към версия на 46.10.172.7)
В почти всички държави на света се празнува '''Ден на детето''' или '''Ден на децата'''. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.
 
===Международен ден на спермичкитедецата===
''Международният ден на децата'' е на [[1 юни]] в почти всички страни от бившия [[Социалистически лагер]]. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през [[1925]] г. в [[Женева]] ([[Швейцария]]). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с [[комунизъм|комунистически режими]] празникът е наричан официално ''Международен ден наза Викторзащита на ебачадецата''. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.
 
===Световен ден на сперматадецата===
На 14 декември 1954 г. Петър СтояновООН и Владислав БорисовЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата, обаче, не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника.
 
== Ден на децата в различните държави ==

Навигация