Разлика между версии на „Мария-Антоанета“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
(форматиране: 4x заглавие-стил, интервали (ползвайки Advisor.js))
Из последното писмо на Мария-Антоанета до [[Елизабет Френска|мадам Елизабет]]<ref>[http://teaattrianon.blogspot.com/2007/05/last-letter-of-marie-antoinette.html]</ref>}}
 
Мария-Антоанета е екзекутирана по-късно на същия ден, в 12:15 ч. – облечена в семпла бяла рокля – две седмици и половина, преди да навърши 38 години. Свидетелите на [[екзекуция]]та са впечатлени от спокойния вид и самообладанието, с които Мария-Антоанета изминава пътя до [[гилотина]]та. „Извинете ме„Мосю, Сир,моля неда искахме даизвините. Не го направя!направих нарочно.“ са последните думи, които тя отправя към един мъж, когото неволно настъпва, преди да бъде гилотинирана. Тялото и&#768; е погребано в необозначен гроб в гробището Мадлен в [[Париж]].
 
На [[15 януари]] [[1815]] г., след [[Реставрация на Бурбоните|реставрацията на Бурбоните]] във Франция, телата на Мария-Антоанета и Луи XVI са ексхумирани по нареждане на граф Дьо Прованс, сега [[Луи XVIII]], и са препогребани подобаващо на [[21 януари]] в гробницата на френските крале в катедралата [[Сен Дени (базилика)|„Сен Дени“]] в [[Париж]].

Навигация