Замък на Сфорците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сфорцеско (крепост))
Jump to navigation Jump to search
Замък на Сфорците
Castello Sforzesco
Castello Sforzesco (Milan) May 2009.JPG
Italy relief location map.jpg
45.47° с. ш. 9.1786° и. д.
Замък на Сфорците
Местоположение в Италия
Информация
Страна Флаг на Италия Италия
Строител Франческо I Сфорца
Съвременен статут музей
Замък на Сфорците в Общомедия

Замъкът на Сфорците (на италиански: Castello Sforzesco) е крепостен замък, който се намира в центъра на Милано. Построен е през 15 в. от херцога на Милано Франческо I Сфорца (1401–1466) върху руините на по-стара крепост, издигната от Галеацо Висконти през 14 в. Висконти строи крепостта не толкова за защита на града, колкото от страх от нападение от своя брат, Барнабе, с когото си поделят управлението на Милано. Един век по-късно, когато династията Висконти се прекъсва със смъртта на Филипо Висконти, крепостта е разрушена. Именно на нейно място Франческо I Сфорца нарежда да бъде издигната новия замък, който се превръща в резиденция на миланските херцози.

Milanocastello0001.jpg

Крепостта е опасана с ровове и с две кръгли кули, в които се съхранявали водните запаси на замъка. Украсена е била с произведения на едни от най-големите творци, в това число Леонардо да Винчи.

След смъртта на Франческо II Сфорца (1495–1535, внук на Франческо I Сфорца) през 1535 г. Милано попада под испанска власт и около крепостта са построени допълнителни укрепления във формата на звезда, впоследствие разрушени при превземането на града от Наполеон Бонапарт. През 1815 г. крепостта е превърната в казарма на австрийски войски и много от творбите в нея са вандалски разрушени. На 25 октомври 1893 г. крепостта става собственост на общинската власт на Милано и е предвидено нейното разрушаване. Благодарение на застъпничеството на Лука Белтрами това не се случва и под негово ръководство започва реставрацията на замъка и превръщането му в музей с дарения на богати милански фамилии и с общински средства. По време на Втората световна война (1943 г.) крепостта отново понася щети от бомбардировки, но повторно е реставрирана.

Днес тя е превърната в музей.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]