Битка при Търново (1877): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
кат
Ред 19: Ред 19:
| жертви2=
| жертви2=
}}
}}



{{Шаблон:Руско-турска война от 1877-1878}}
{{Шаблон:Руско-турска война от 1877-1878}}


'''Битката при Велико Търново''' е част от настъплението на [[Преден отряд|Предния отряд]] в съответствие с руския план за действие в началния период на войната. Довежда до освобождаването на [[Велико Търново]] от османско иго.


След успешното [[Битка при Свищов|преминаване на р. Дунав при Свищов]] съгласно [[Въоръжени сили на Русия в Руско-турската война (1877-1878)|руския план за действие]] е сформиран [[Преден отряд|Преден отряд (командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко)]]. Неговата задача е да настъпи стремително по направлението [[Свищов]] - Велико Търново - проходите на Централна Стара планина - [[Стара Загора]] - [[Одрин]].
'''Битката при Велико Търново''' е част от настъплението на [[Преден отряд|Предения отряд]] в съответствие с руския план за действие в началният период на войната. Довежда до освобождаването на [[Велико Търново]] от османско иго.


На 25 юни / [[7 юли]] [[1877]] г. авангардът на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновския османски гарнизон при подстъпите на Велико Търново. В ожесточената конна схватка, отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване в направление на Велико Търново с конни разезди. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използва обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.
==Битка при Велико Търново==

След успешното [[Битка при Свищов|преминаване на р. Дунав при Свищов]], съгласно [[Въоръжени сили на Русия в Руско-турската война (1877-1878)|с руският план за действие]] е сформиран [[Преден отряд|Преден отряд (командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко)]]. Неговата задача е да настъпи стремително по направлението [[Свищов]] - [[Велико Търново]] - проходите на Централна Стара планина - [[Стара Загора]] - [[Одрин]].

На 25 юни / [[7 юли]] [[1877]] г., авангарда на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновски османски гарнизон при подстъпите на Велико Търново. В ожесточената конна схватка, отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване в направление на Велико Търново с конни разезди. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използува обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.

Драгунската бригада извършва обходен маньовър и настъпва по шосето [[Севлиево]] - [[Велико Търново]]. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на р. [[Янтра]] южно от града. XVI- а Конна батарея (подполковник Ореус) заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия. Пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския Конен полк. Османските части (4 000 войника) не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар (дн. [[Омуртаг (град)|Омуртаг]]). Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската Казашка бригада. Към 17, 00 часа във Велико Търново влиза първата казашка сотня водена от кназ [[Алексей Церетели]]. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.


Драгунската бригада извършва обходен маньовър и настъпва по шосето [[Севлиево]] - Велико Търново. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на р. [[Янтра]] южно от града. XVI-а конна батарея (на подполковник Ореус) заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия. Пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския конен полк. Османските части (4 000 войника) не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар (дн. [[Омуртаг (град)|Омуртаг]]). Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската казашка бригада. Към 17.00 часа във Велико Търново влиза първата казашка сотня, водена от кназ [[Алексей Церетели]]. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.


== Източници ==
== Източници ==
<references />
<references />
* Сб. по описание Русско-турецкой войне 1877-1878 г.г. на Балканском полуострове ,т.I ч. I, СПб., 1901
* Сб. по описание Русско-турецкой войне 1877-1878 г.г. на Балканском полуострове ,т.I ч. I, СПб., 1901



[[Категория:Битки през Руско-турската война (1877-1878)|Велико Търново]]
[[Категория:Битки през Руско-турската война (1877-1878)|Велико Търново]]
[[Категория:История на Велико Търново]]

Версия от 02:00, 12 август 2010

Битка при Велико Търново
Руско-турска война (1877-1878)
Информация
Период25 юни / 7 юли 1877 г.
МястоВелико Търново
РезултатПобеда за Русия
Страни в конфликта
РусияОсманска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Йосиф Гурко
Сили
Преден отрядТърновски османски гарнизон

Битката при Велико Търново е част от настъплението на Предния отряд в съответствие с руския план за действие в началния период на войната. Довежда до освобождаването на Велико Търново от османско иго.

След успешното преминаване на р. Дунав при Свищов съгласно руския план за действие е сформиран Преден отряд (командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Неговата задача е да настъпи стремително по направлението Свищов - Велико Търново - проходите на Централна Стара планина - Стара Загора - Одрин.

На 25 юни / 7 юли 1877 г. авангардът на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновския османски гарнизон при подстъпите на Велико Търново. В ожесточената конна схватка, отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване в направление на Велико Търново с конни разезди. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използва обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.

Драгунската бригада извършва обходен маньовър и настъпва по шосето Севлиево - Велико Търново. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на р. Янтра южно от града. XVI-а конна батарея (на подполковник Ореус) заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия. Пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския конен полк. Османските части (4 000 войника) не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар (дн. Омуртаг). Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската казашка бригада. Към 17.00 часа във Велико Търново влиза първата казашка сотня, водена от кназ Алексей Церетели. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.

Източници

  • Сб. по описание Русско-турецкой войне 1877-1878 г.г. на Балканском полуострове ,т.I ч. I, СПб., 1901