Битка при Ташкесен: Разлика между версии

Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Hipercos (беседа | приноси)
м →‎Ход на битката: Граматика - поправка на пълен член
Mollovi (беседа | приноси)
Редакция без резюме
Ред 29: Ред 29:
== Ход на битката ==
== Ход на битката ==
[[Файл:Gurko IV.jpg|ляво|мини|150px|Генерал-лейтенант [[Йосиф Гурко]]]]
[[Файл:Gurko IV.jpg|ляво|мини|150px|Генерал-лейтенант [[Йосиф Гурко]]]]
Силите на [[Западен отряд|Западния руски отряд]] (40 [[батальон]]а, 16 екадрона и 4 оръдия) са разпределени в 6 колони. Колоната, с командир генерал-майор [[Аркадий Курлов]], определена да атакува ключовата височина, излиза от с. [[Потоп]] през нощта на 18/30 - 19/31 декември. Започва атаката в 10:00 часа. Със силите на Лебгвардейския Волинския полк и Санкт Петербургския Гренадирски полк противникът е изтласкан от височината. Отбита е последвалата турска [[контраатака]] срещу Санкт Петербургския Гренадирски полк. Едновременно колоната с командир генерал-майор [[Отон Раух]] атакува [[редут]]ите на север от селото. Към 13:00 часа достига на 300 крачки от противниковите позиции. Артилерийски [[снаряд]] възпламенява след пряко попадение склада за [[боеприпаси]] на турците. Настъпва паника, като оцелелите турски войници безредно се изтеглят, а целия заслон на отряда на Валентин Бекер паша е овладян. В затруднено положение попада [[Ариергард|ариегарда]] на Орханийската армия, който не е успял да премине през [[Камарско поле|Камарското поле]].
Силите на [[Западен отряд|Западния руски отряд]] (40 [[батальон]]а, 16 екадрона и 4 оръдия) са разпределени в 6 колони. Колоната, с командир генерал-майор [[Аркадий Курлов]], определена да атакува ключовата височина, излиза от с. [[Потоп]] през нощта на 18/30 - 19/31 декември. Започва атаката в 10:00 часа. Със силите на Лебгвардейския Волински полк и Санкт Петербургския Гренадирски полк противникът е изтласкан от височината. Отбита е последвалата турска [[контраатака]] срещу Санкт Петербургския Гренадирски полк. Едновременно колоната с командир генерал-майор [[Отон Раух]] атакува [[редут]]ите на север от селото. Към 13:00 часа достига на 300 крачки от противниковите позиции. Артилерийски [[снаряд]] възпламенява след пряко попадение склада за [[боеприпаси]] на турците. Настъпва паника, като оцелелите турски войници безредно се изтеглят, а целият заслон на отряда на Валентин Бекер паша е овладян. В затруднено положение попада [[Ариергард|ариегардът]] на Орханийската армия, който не е успял да премине през [[Камарско поле|Камарското поле]].


== Резултати ==
== Резултати ==

Версия от 17:46, 3 март 2019

Битка при Ташкесен
Руско-турска война (1877–1878)
Информация
Период19 / 31 декември 1877 г.
МястоБлизо до с. Ташкесен (дн. с. Саранци)
РезултатПобеда за Русия
Страни в конфликта
Руска империя Османска империя
Командири и лидери
генерал-лейтенант Йосиф Гурко
генерал-майор Отон Раух
генерал-майор Аркадий Курлов
Валентин Бекер паша
Сили
40 батальона, 16 ескадрона и 4 оръдия8 табура,3 ескадрона и 7 оръдия
Жертви и загуби
577 убити и раненинеизвестни
Карта

Битката при Ташкесен е част от изтласкването на Орханийската османска армия от Арабаконашката позиция по време на зимното преминаване от руската армия на Стара планина през Руско-турската Освободителна война.

Разположение на силите

Преминаването на главните сили на Западния руски отряд на Гурко през Стара планина изправя Орханийската армия (командир Шакир паша), разположена на Арабаконашката позиция, пред опасност от обкръжаване. За да осигури пътя за изтегляне на 16/28 декември 1877 г. при с. Ташкесен (днес с. Саранци) е създаден заслон със силите на 8 табура, 3 ескадрона и 7 оръдия (командир Валентин Бекер паша). Устроена е отбранителна позиция: височина югозападно от селото с командно положение е укрепена като ключова позиция, северно от селото са 3 последователни редути, а самото село е укрепено за улични боеве. Основните сили на Орханийската армия започват изтегляне през Арабаконашкия проход през нощта на 18/30 – 19/31 декември.

Ход на битката

Генерал-лейтенант Йосиф Гурко

Силите на Западния руски отряд (40 батальона, 16 екадрона и 4 оръдия) са разпределени в 6 колони. Колоната, с командир генерал-майор Аркадий Курлов, определена да атакува ключовата височина, излиза от с. Потоп през нощта на 18/30 - 19/31 декември. Започва атаката в 10:00 часа. Със силите на Лебгвардейския Волински полк и Санкт Петербургския Гренадирски полк противникът е изтласкан от височината. Отбита е последвалата турска контраатака срещу Санкт Петербургския Гренадирски полк. Едновременно колоната с командир генерал-майор Отон Раух атакува редутите на север от селото. Към 13:00 часа достига на 300 крачки от противниковите позиции. Артилерийски снаряд възпламенява след пряко попадение склада за боеприпаси на турците. Настъпва паника, като оцелелите турски войници безредно се изтеглят, а целият заслон на отряда на Валентин Бекер паша е овладян. В затруднено положение попада ариегардът на Орханийската армия, който не е успял да премине през Камарското поле.

Резултати

Руски загуби: 577 убити и ранени. Турски загуби: неизвестни.

Източници

  • Освободителната война 1877 – 1878, Енциклопедичен справочник, ДИ „П.Берон“, София, 1986, с. 66

Вижте още