Богойна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Богойна
Общи данни
Население10 души[1] (15 септември 2022 г.)
3,05 души/km²
Землище3,443 km²
Надм. височина620 m
Пощ. код2453
МПС кодРК
ЕКАТТЕ4697
Администрация
ДържаваБългария
ОбластПерник
Община
   кмет
Трън
Цветислава Цветкова
(ГЕРБ)

Богойна е село в община Трън, област Перник. Преди подписването на Ньойския договор е било част от разделеното село Петачинци.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на около 600 метра н.м.в. в Гребен планина. Самото село е разположено на сравнително равнинно място, на брега на река Ерма. Районът е залесен главно с широколистни дървета. Цялото землище на Богойна е защитено по Натура 2000, като попада в защитена зона Руй, чиято цел е опазване на местообитанията на различни растителни и животински видове.[2][3]

Води и климат[редактиране | редактиране на кода]

Река Ерма протича през селото, малко преди да прекоси границата и да премине в Сърбия. С изключениие на Ерма през Богойна не протичат никакви други реки или потоци. Валежите за януари са средно 125 мм, докато средната юлска стойност е около 150 мм.[4] Климатът е между умереноконтинентален и планински, тъй като, макар и Богойна да е разположено ниско, планините около него са с височина около и над 900 метра.

Средната януарска температура тук е около -2 °C. Средната юлска температура е около 18 °C, което е под средното за България.[5]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото е било махала на останалото в Сърбия село Петачинци. Богойна бива откъснато след Ньойския мирен договор, като остава със статут на махала до 1995 година, когато бива приет законът за административно-териториално устройство на България.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението е било най-голямо при преброяването от 1946 година, когато са регистрирани 85 жители. След 10 години, при следващото преброяване на населението, жителите са намалели почти три пъти и са около 30. По последни данни в селото живеят 4 души.

Инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Богойна е водоснабдено и електрозахранено. Пътищата до селото са черни - единият от тях тръгва от Ломница, а другият от Банкя.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. natura2000.moew.government.bg
  3. natura2000.moew.government.bg
  4. Атлас География и икономика 10 клас, издателство Датамап, София 2008
  5. Атлас География и икономика 10 клас, издателство Датамап, София 2008